A királynőé a legtöbb jelölés

2007. november 7., szerda, Magazin

Hat kategóriában jelölték az Európai Filmakadémia ítészei Stephen Frears A királynő című, már Oscar-díjas filmjét az ez évi Európai Filmdíjra. Kevin Macdonald Skócia utolsó királya című filmje öt jelölést kapott.

Az Európai Filmakadémia díjára idén 42 játékfilmet neveztek. Az alkotások közül az akadémia 1800 tagja választotta ki a 15 kategória jelöltjeit a december 1-jén Berlinben megtartandó XX. díjkiosztóra ― olvasható az akadémia honlapján. A legjobb játékfilm mellett A királynő jelölést kapott a legjobb rendezői, a legjobb színésznői, a legjobb forgatókönyv-írói, a legjobb zeneszerzői díjra is. A játékfilmek között A királynő és a Skócia utolsó királya olyan filmekkel versenyez, mint az idei cannes-i aranypálmás 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (Négy hónap, három hét és két nap) című, Cristian Mungiu rendezte román film, amelyet négy kategóriában jelöltek díjra, továbbá Fatih Akin török származású német filmrendező Auf der Anderen Seite (A másik oldalon) című filmje, az Edit Piaf életéről francia―cseh―brit koprodukcióban készült La Mome ― La Vie en Rose (Piaf) és az iráni származású Marjane Satrapi, valamint a francia Vincent Paronnaud animációs filmje, a Perse-polis.

A legjobb rendezői díjra jelölték Fatih Akint, Stephen Frearst, Kevin Macdonaldot, Cristian Mungiut, valamint Roy Anderssont és az olasz Giuseppe Tornatorét. A legjobb férfi főszereplő díjáért versenghet többek között James McAvoy, aki Idi Amint játssza a Skócia utolsó királyában, Frank Griebe, a Parfüm, egy gyilkosság története főszereplője, és a francia Michel Piccoli. A legjobb női főszereplő díjáért versenyez mások között Helen Mirren, Marianne Faithful, Annamaria Marinca és Marion Cotillard, aki Edit Piafot alakította a La Mome-ban.

Ragályi Elemér Nincs kegyelem című alkotása is versenyzett az idei Európai Filmdíjra jelölt játékfilmek között, de nem került be a játékfilmek hatos, rövid listájába.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4105
szavazógép
2007-11-07: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szotyori
SZILÁGYI MÁTYÁS
életének 60. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2007. november 8-án 14 órakor lesz a családi háztól a szotyori katolikus temetőben.
Pihenése legyen csendes.
A gyászoló család
2504421
2007-11-07: Magazin - x:

II. Erzsébet a legsikkesebb ötven nő között

Nyolcvanegy éves korában II. Erzsébet brit uralkodót beválasztották a világ legelbűvölőbb ötven asszonya közé. A Vogue magazin decemberi számában megjelenő toplistán a királynő olyan ifjú hölgyek társaságában szerepel, mint Kate Moss vagy Naomi Campbell.