HáziorvosA szív

2007. november 8., csütörtök, Család
A szív, a vérkeringés központjában elhelyezkedő, alig háromszáz grammos izmos pumpa szakadatlan működése biztosítja a test különböző részeinek vérellátását. Percenként hatvan-nyolcvanszor, óránként négy-ötezerszer ver, naponta hétezer-kétszáz liter vért mozgat meg, s hetven év alatt összehúzódásainak száma két és fél milliárd.

Bármennyire erősnek tűnik azonban, a szív a genetikai és biológiai tényezők mellett külső káros hatásoknak is ki van téve, amilyen a helytelen, állati zsiradékokban gazdag táplálkozás, a mozgáshiány, a stressz, a túlzott alkohol- és kávéfogyasztás. A szívrohamok mintegy kétharmadát a magas koleszterinszint és a dohányzás okozza.

A koszorúér-betegség és az agyi érkatasztrófák a világon évente mintegy tizenötmillió ember halálát követelik. Ez az iparilag fejlett országokban a halálozási lista első helyét jelenti a halandóság harminc százalékával, a közép- és kelet-európai régióban ez az arány ötven százalék fölötti, és különösen magas a fiatal férfiak infarktus-halálozásának aránya. A szív- és érrendszeri betegségek a nők között is a legtöbb rokkantságot és halált okozzák, a hölgyeknek nyolcszorta nagyobb esélyük van arra, hogy szívinfarktus vagy szélütés következtében fejezzék be életüket, mint arra, hogy emlőrákban, petefészek-daganatban haljanak meg.

Jelentős változást csak a megelőzés eredményességének fokozása, az életmódváltás hozhat. Azok a nem dohányzók, akik rendszeresen esznek gyümölcsöt, hetente háromszor testmozgást is végeznek, és megisznak naponta egy kevés alkoholt, nyolcvan százalékkal csökkentik a szívroham esélyét.

A szív- és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek számos országban, mint valamennyi más betegség, baleset és más halál együttesen. A szív- és érrendszeri halálozások nagy része hirtelen szívhalál (infarktus) miatt következik be. Az esetek több mint fele kórházon kívül történik. Pedig a szívmegállás utáni kritikus pillanatokban azonnal és helyesen beavatkozva még meg lehet menteni az életet. Szívroham esetén az újraélesztés egyetlen módja a szív időben történő elektromos sokkolása, az úgynevezett defibrilláció.

(Sajtóadatbank)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4105
szavazógép
2007-11-08: Család - Kelemen László:

Vásárlás előtt (Díszállatok a lakásban)

Mielőtt eldöntenénk, hogy díszmadarat szeretnénk tartani a lakásban, érdemes néhány idevonatkozó kérdést megvizsgálni.
2007-11-09: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Kortárs filmnapok
Sepsiszentgyörgyön a városi művelődési ház pinceklubjában (és nem a korábban meghirdetett helyszínen!) ma 17 órától Mispál Attila rövidfilmjei: Angst, Altamira (DVD), 18 órától Mispál Attila: A fény ösvényei (2005-ös magyar játékfilm), 19.30 órától közönségtalálkozó és beszélgetés Mispál Attila filmrendezővel, 21 órától dzsesszkoncert: a Bohém Ragtime Jazz Band (Kecskemét) kvartettje a Park vendéglő Di Stefano bárjában (szervező a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület).