Háromszéki nagyasszonyokSzotyori Nagy Tamásné Vajna Terézia

2011. december 22., csütörtök, Család

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik hősnője, a székelyek őrangyalának és védasszonyának is nevezték. 1805-ben született Zágonban.

1839-ben két fiával özvegyen maradt. Nagyobbik fia, János édesanyja ösztönzésére állt be a honvédek soraiba. Az anya hősiességével, bátorságával az orosz cári beavatkozó csapatok betörésekor tűnt fel. Lakásának pincéjében bújtatta és élelmezte a negyvennyolcas üldözötteket. Ezért a hírhedt Kovács kapitány elfogatta, és 1853-ban Nagy­szebenben bebörtönöztette. Másfél évi fogság után szabadult, betegen. Sírjánál hosszú időn át csak a leszármazottak koszorúzhattak, a rendszerváltás után nyugvóhelyénél, a szotyori Nagy-kriptánál évente megemlékeznek róla.
Mivel Szotyorban már több éve lakat áll az elemi iskola épületén, a helybeli óvoda vette fel a háromszéki nagyasszony nevét. Az épületet – az egykori Gidófalvi udvarházat – emléktáblával jelölték meg. A kis­borosnyói Nyír­es Lokálpatrióta Kör emlékművet állított az ottani székely-magyar emlékparkban az édes­anyáknak, jeles ma­gyar nagyasszonyoknak. Ezen ott szerepel Nagy Ta­másné Vajna Teré­zia neve is. Emlékét a Nagy család leszármazottai, Nagy Simon és testvéröccse, Nagy Ta­más, azok gyermekei és családjai őrzik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bejut-e a Sepsi OSK labdarúgócsapata a felsőházi rájátszásba?eredmények
szavazatok száma 181
szavazógép
2011-12-22: Család - Puskás Attila:

Népi gombászat a Székelyföldön (Könyvespolc)

Nem könnyű a tudománynak két olyan területéről egybefogottan írni, mint az etnológia és a mikológia, amit dr. Zsigmond Győző etnomikológus már megjelent írásai és ezeket magában foglaló könyve (Gomba és hagyomány, LKG-Pont Kiadó, 2009) is hitelesít.
2011-12-22: Család - Puskás Attila:

A gránátalma (Amit eszel, az az orvosságod)

Jóllehet, ma már valamennyi áruházban és zöldség-gyümölcskereskedésben megvásárolható, nem tartozik a gyakran fogyasztott gyümölcsök közé.