Száz szóPetrovits István Torzójáról

2011. december 24., szombat, Kultúra

Amikor a szépséget egy megformált női test által kívánja megmutatni a szobrász, számtalan lehetőséggel, megoldással számolhat.

Az biztos, hogy a női test eleven szépségét és varázsát holt anyagból kell "előhívnia". Ha aztán még dinamizmust is elő tud idézni a statikusnak tartott nemes anyagban, a munkának a nézőre tett hatása csak fokozódhat. Megcso­dálhatja például, hogy a pillanatnyi ideig tartó könnyed mozdulat – amint a könnyű ruhácskát leveti magáról egy nő – miként vált át időtlenbe, egy súlyos anyagban állandósulva. Végső soron pedig: a torzónak készített női akttal nemcsak a testi, de a lelki szépséget is sikerül így megmutatnia a szob­rásznak, jelesen Petrovits Istvánnak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 546
szavazógép
2011-12-24: Kultúra - Bogdán László:

Kapuk, portrék, aktok, lovak (Petrovits István intenzív világa)

Petrovits István szobrászművész volt nemrég a sepsiszentgyörgyi művelődési házban működő Sajtóklub vendége, minap avatták fel Sepsiszentgyörgyön Csutak Vilmosról készített szobrát, s miközben a mappáiból előhúzva a gyönyörű, színes aktokat, a lovakat ábrázoló rajzokat, akvarelleket, vázlatokat, a köztéri szobrairól készült fotókat nézegettük, adódott is az első kérdés: mi a jó köztéri szobor titka?
2011-12-24: Kultúra - Szekeres Attila:

Erdővidék metszőművésze (Beszélgetés Kósa Bálinttal)

Idén Kósa Bálint olaszteleki grafikus, metszőművész vette át az Erdővidék Kultúrájáért Díjat az Erdővidéki Közművelődési Napok záróakkordjaként tartott ünnepségen. Kósa Bálint 1932. február 14-én született Olaszteleken, ahonnan a család Nagybaconba, majd 1938-ban Köpecre költözött.