Hírlugas

2012. január 10., kedd, Gazdakör

Hullámzó élelmiszerárak
Tavaly februárban ért zenitjére a világ élelmiszer-áremelkedése. A világgazdaság általános lassulása miatt az idén enyhülhet a globális élelmiszerár-infláció, bár ez csak kisebb mértékű lesz – állítja az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete, a FAO.

A szervezet új főigazgatója, José Graziano da Silva ugyanakkor úgy véli, az élelmiszerpiac hullámzása valószínűleg folytatódik, és a gazdasági bizonytalanság miatt világszerte több ember lesz kitéve az éhezés kockázatának. Az árak nem fognak olyan ütemben emelkedni, mint az elmúlt két-három évben, de jelentősen nem is csökkennek – valószínűsíti a főigazgató. A FAO élelmiszerár-indexe tavaly februárban érte el eddigi csúcsát.


Eladó a termőföld
A kis farmereket támogató civil szervezet, a GRAIN szerint Románia azon tíz ország egyike, ahol a legtöbb termőföld került külföldi kézbe. Legtöbb termőföldet afrikai és dél-amerikai országokban árusítottak ki, de nem kivétel egy sor ázsiai és kelet-európai ország sem (Libéria termőterületének 67 százaléka például idegen kézben van). Románia, a maga 700 000 eladott hektárjával Európában az első helyen áll – írja a Lumea satului mezőgazdasági szaklap. Csehország mezőgazdasági területének 4, Ukrajna 3 százalékát adta külföldi kézbe. Romániában leginkább a gabonakereskedelemben, illetve az élelmiszeriparban érdekelt multinacionális cégek, bankok, beruházási és nyugdíjalapok, de itteni céget működtető magánszemélyek is vásárolnak termőföldet.


Őszi vetésterület
Magyarországon az őszi vetés területe 1 700 000 hektár, amely gyakorlatilag azonos nagyságú az előző évivel – áll az Agrár­gazdasági Kutató Intézet legfrissebb összegzésében. Az Agrár­gazdasági Figyelő legújabb számában közzétett tájékoztató szerint a gazdálkodók a vetési munkákat november végére befejezték. A búza – durumbúzával együtt – vetésterülete 1 083 000 hektár, nyolc százalékkal több az előző évinél. Az ország búza vetésterülete évek óta egymillió hektár körüli. Az őszi árpa (mintegy 180 000 hektár), a tritikálé (113 839 ha) és a rozs (36 596 ha) vetésterülete kis mértékben nőtt az előző évhez képest. A szakemberek megjegyzik: a szárazság miatt a kalászos növényi kultúráknál lassú és vontatott volt a kelés, további fejlődésükhöz jelentős mennyiségű csapadék kellene. A csapadékmentes ősz leginkább a káposztarepcét érintette. 282 000 hektáron vetettek repcét, amely 15 000 hektárral több az előző évinél. A vetésterület az utóbbi öt évben folyamatosan emelkedik ennél a kultúránál. Ugyanakkor a száraz időjárás miatt a vetésterületek nagy részén a repcetermés bizonytalan, vannak gazdák, akik már kiszántották a teljes vetést. A várható kár a szakértők szerint enyhíthető, ha a gazdák mással vetik be ezeket a területeket tavasszal. A hónapok óta tartó – csak decemberben szűnő – szárazság miatt búzából és kukoricából is kevesebb lesz a termés az idén, ha a télen nem esik további jelentősebb mennyiségű csapadék.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 311
szavazógép
2012-01-10: Gazdakör - Incze Péter:

Kifizetik a 2009-re járó cukorrépa-támogatást (Elmaradt pénzek)

A cukorrépa-termesztők országos egyesülete pert nyert a mezőgazdasági minisztériummal szemben, így a 2009-re járó elmaradt támogatásokat a nemzeti költségvetésből kötelező kifizetni. A 2009-es 624. sz. miniszteri rendeletben nem jelölték meg a leadott cukorrépa tonnájára járó támogatás összegét; a termelők akkor időben leadták támogatási kéréseiket az igazgatósághoz, de hiába várták a 30 lejes tonnánkénti támogatás kifizetését. Per lett belőle, amelyet a termelők másodfokon is megnyertek.
2012-01-10: Nemzet-nemzetiség - Kádár Gyula:

A madéfalvi székelymészárlás (1764. január 7.)

A felcsíki medencében, a Hargita lábánál, az Olt partján, Csíkszeredától északra található Madéfalva. E település neve azért vált ismertté a székely nép történetében, mert 1764-ben ártatlan, fegyvertelen székelyek százait gyilkolták le itt.