JegyzetAmit tőlünk elvitatni nem lehet

2012. január 10., kedd, Nemzet-nemzetiség

Újfent megpendítette az ország közigazgatási átszervezésének témáját mindenható államfőnk, s jó lesz odafigyelni ama jóslatokra is, melyeket hitelt érdemlő elemzők fogalmaztak meg az RMDSZ-t illetően.

Az illetők szerint a magyar érdekképviselet kicsöppenhet a kormányból az idén, s valóban, ha az államfő ragaszkodik mind az alkotmánymódosításhoz, mind a választási rendszer reformjához, és a megyéket is átrendezné, eme terveinek pedig csak a magyarok állnak útjában, akkor bizony minden ilyen vagy ehhez hasonló forgatókönyv elképzelhető az elkövetkező hónapokban.
Az RMDSZ eddigi minden áron kormányon maradását nem utolsósorban éppen azzal indokolta, hogy meg kell akadályoznia a számunkra kedvezőtlen fejleményeket, no de ha ezek nála jóval erősebb szervezetek főbenjáró érdekeit sértik, kérdés, meddig dacolhat velük, miként az sem megoldás, ha csupán azok elhalasztására törekszik.
No de akár marad, akár nem a végrehajtó hatalomban a némelyek által immár "örökös kormánytényezőnek" csúfolt szövetség, tény, nem ártana felkészülni arra az időre, amikor a nála erősebbek összefognak, hogy a valamelyik neki nem tetsző törvényt áterőszakolják a parlamenten akár szokványos úton, akár felelősségvállalás révén. Például a régiósítás fölöttébb veszélyes lehet számunkra, olyan számbeli kisebbségbe szoríthat a Demokrata Libe­rális Párt által tervezett megamegyékben, hogy évtizedekre búcsút vehetünk minden, területi autonómiához fűződő reményünktől.
Nekünk fel kell készülnünk arra, hogy akár kormánytag az RMDSZ, akár nem, népünk, például a székelység kollektív állásfoglalását e kérdésben már előre egyértelművé tegyük. Mert ma kétségtelen, hogy a székelység túlnyomó többsége területi önrendelkezés párti, és erre voksát bármikor kész leadni. Azaz egy székely kishazában képzeli el jövőjét. A balszerencsés ügyetlenkedés, mely a minapi népszavazási indítvány körül lefolyt, kétszeresen is kárhoztatható. A hivatalos vagy nem hivatalos népszavazást a székely lakta területek fejlesztési régióvá alakításáról meg kell szervezni és le kell folytatni, még mielőtt két szék közt a pad alatt találná magát a szövetség, mely eddig is alighanem túlbecsülte lehetőségeit.
Bármi történjék, a székelységnek világossá kell tennie ország-világ előtt, még mielőtt számára kedvezőtlen döntés születne, mit óhajt és hogyan képzeli el jövőjét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 311
szavazógép
2012-01-10: Nemzet-nemzetiség - Kádár Gyula:

A madéfalvi székelymészárlás (1764. január 7.)

A felcsíki medencében, a Hargita lábánál, az Olt partján, Csíkszeredától északra található Madéfalva. E település neve azért vált ismertté a székely nép történetében, mert 1764-ben ártatlan, fegyvertelen székelyek százait gyilkolták le itt.
2012-01-10: Közélet - Fekete Réka:

Kórházak versenye (Az egészségügyi reform csapdái)

Hozhat pozitív változást is az új egészségügyi törvény a kórházak működése szempontjából, a jelenleginél rugalmasabb struktúrákká alakulhatnak, de az egyelőre ismeretlen alkalmazási szabályzókon, illetve rajtunk, intézményvezetőkön is múlik, hogy a lakosság mit érez meg mindebből – véli András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere. A kórházvezetőt a közvitára bocsátott törvény előnyeiről, illetve hátrányairól kérdeztük.