A kampány ára

2007. november 12., hétfő, Máról holnapra
Farkas Réka

Észrevétlenül csúszott át a parlamenten Voiculescu pártjának két, tanügyi törvényt módosító kezdeményezése, RMDSZ-es honatyáink csak a sajtóhírek megjelenése után vették észre, hogy valójában mi történt.

Nem csoda, hisz intenzív kampányban vannak, mindenki EP-jelöltjeik népszerűsítésével foglalatoskodik, sportcsarnokokat avatnak, gyűléseken vesznek részt, nem érnek rá parlamenti teendőikre figyelni. Egy héttel azután, hogy a két igen káros kezdeményezést hallgatólagosan elfogadta a felsőház, archívumok mélyéről kellett előkeresniük, pontosan miről is van szó. Nem voltak jelen, nem tudtak róla, így szóvá sem tehették, kampányban egyébként is az eredményekről kell beszámolni, nem a kudarcokról.

Új honfoglalásukkal beborították életünket, úton-útfélen óriásplakátokról köszönnek vissza azok, akik Brüsszelben kívánnak szebb jövőt építeni nekünk. Ígéretekből nincs hiány, és osztogatnak mindent, amit egy kampányban osztogatni lehet. Nem kímélik a gyermekeket sem, kampányrendezvényekre csődítik őket, és megajándékozzák méretes RMDSZ-es pólóval, amely legfeljebb az apukának jó, hűtőmágnessel, hogy legyen anyukának is öröme, de kapnak autóillatosítót, gyufát, sapkát, sálat, bármit, amin rajta van az RMDSZ-es tulipán, és ami számukra hasznavehetetlen. Ez a fajta politikai meggyőzőmunka a romániai magyarság életében mindenképpen új, a legkisebbeken keresztül próbálnak politikusaink utat törni választóik felé, óvodásokat, iskolásokat, kamaszokat használnak fel, hogy szüleiket szavazásra biztassák, gyermekekkel fotózkodnak, beülnek melléjük az iskolapadba, mint jó nagypapa segítenek silabizálni, s a nagy igyekezet közben szó nélkül hagyják az olyan törvényeket, melyek pont ezeknek a gyermekeknek az életét befolyásolhatják, az anyanyelvi oktatásukat nehezíti, és a román nyelv elsajátítását lehetetleníti el.

Kampány van, s mondják, hogy ilyenkor minden eszköz elfogadható, semmilyen ígéret nem drága. Fogadkoznak, riogatnak, fenyegetőznek, szép köntösbe öltöztetik mondanivalójukat, de a hétköznapi valóság naponta változtatja elcsépelt, üres szólamokká a legtartalmasabbnak tűnő vállalásokat. Egyetlen cél van: győzni a választásokon, megőrizni a hatalmat bármi áron. Semmi nem számít, még az sem, hogy a nagy igyekezet közben megtörténhet: a fürdővízzel a gyermeket is kiöntik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2007-11-12: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Ötöt egy csapásra

Laikus meghatározás szerint az a jó alkotás, amitől az embernek libabőrös lesz a háta, összeszorul a gyomra, vagy pedig magáról megfeledkezve sír és nevet.
2007-11-12: Közélet - Farkas Réka:

Balladák ünnepe

Taroltak a háromszékiek az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ) által szervezett Kriza János Orszá­gos Balladamondó Versenyen, az első hat díjazott közül négyen sepsiszentgyörgyiek, illetve kézdivásárhelyiek.