Betelt a pohár?

2012. január 18., szerda, Máról holnapra
Farkas Réka

Ritkán uralkodik ekkora csend a kormánypárti politikusok körében, és az sem megszokott, hogy ilyen zűrös, feszült időkben, a mindig mindent tudó Traian Băsescu államfő így a háttérbe vonuljon.

Az elnök múlt héten majdnem naponta osztotta az észt, kioktatta Raed Arafatot, elmagyarázta országnak-világnak, milyen egészségügyi rendszerre lenne szüksége Romániának, majd mikor agresszív sértegetéseit követően egyre többen kezdtek tiltakozni, és a tüntetők már a fagyos januári utcára is kivonultak, megsértődött. Úgy vonta vissza "törvényét", mint a duzzogó kisgyerek, aki fogja a homokozóját és távozik, mert pajtásai nem akarnak olyan várat építeni, mint ő.
Traian Băsescu megsértődött, pénteki bejelentése pedig csak olaj volt a tűzre. A korábbi, Arafat melletti tüntetések az államfő és kormánya elleni tiltakozásokká váltak, Băsescu és a kormányfő távozását követelték előbb néhány százan, majd mind többen és többen. Az elnök pedig eltűnt, hírét is alig hallani péntek óta. A pletykák szerint a hegyekbe vonult, hétfőn pedig a Cotroceni-ben meghirdetett tanácsadói állásra jelentkező fiatalok között válogatott. Itt talán magyarázkodott valamit, elismerteforma, hogy társadalmi megmozdulásokról van szó, melyeket a megszorítások váltottak ki, de kitart oly sokszor hangoztatott álláspontja mellett, ezekre a kemény intézkedésekre szükség volt.
A legnagyobb kormánypárt mintha elzárkózott volna "főnökétől", a máskor oly bőbeszédű vezető politikusai közül kevesen álltak ki a nyilvánosság elé (néhányan jobban tették volna, ha hallgatnak, Baconschi vagy Urban sértő nyilatkozatai csak tovább hergelték az utcán tüntetőket), s a hivatalos álláspont megértő és csitítgató igyekezett lenni. Emil Boc pedig átesett a ló túlsó oldalára, most már mindenkit bevonna a törvényalkotásba, betegeket, szakszervezeteket, munkáltatókat – kérdés, hogy lesz ebből reformot hozó, szakmailag megalapozott jogszabály?
Az RMDSZ, miniszterével az élen, igyekszik a háttérben maradni, ha hinni lehet a szóbeszédnek, sem Kelemen Hunor, sem Ritli László nem tudott Băsescu pénteki húzásáról, mint ahogy Arafat kiutálásáról sem konzultáltak velük, most szeretnék, ha az elnök vinné el a balhét. "Ha kivitte a népet az utcára, akkor intézze" – a román sajtó szerint ezek az egyik magyar szenátor szavai.
Csakhogy az utcán tüntetők már rég nem csak Băsescu múlt heti megnyilvánulásai vagy az egészségügyi reform ellen tiltakoznak. Az elmúlt évek keserves megszorításai telítették a poharat, azok az intézkedések, amelyeket a Nemzetközi Valutaalap javasolt, kísérleti nyúlnak tekintve Romániát, s amelyeket az elnök, kormánya, a Demokrata Liberális Párt és az RMDSZ a legszolgalelkűbb módon hajtott végre.
Az utcára vonulók száma folyamatosan nő, egyelőre pár százzal, pár ezerrel. A következő napok döntőek lesznek, kiderül, valóban betelt-e a pohár, vagy még mindig nagyobb úr a hideg és a kényelem.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1780
szavazógép
2012-01-18: Közélet - Fekete Réka:

Sok a megválaszolatlan kérdés (Előkészítő osztály)

Azt még nem tudni, hogy az elemi oktatáshoz csatolt előkészítő osztályokat milyen gyakorlati útmutatók szerint szervezik, az ellenben biztos, minden gyermeket, aki szeptember 1-jéig betölti a hat évet, kötelezően be kell íratni az iskolába.
2012-01-18: Közélet - Farkas Réka:

Óvatosabb célok (Az RMDSZ törvényhozási prioritásai)

Az RMDSZ törvényhozási prioritásai között továbbra is a kisebbségi törvény szerepel, de ott immár az az öt tervezet is, amellyel a már létező nyelvi jogok érvényesítését kívánnák szavatolni, és listán maradt az Alkot­mánybíróság által elgáncsolt levéltári törvény is – tájékoztatott Márton Árpád RMDSZ-es képviselő.