Mi, hol, mikor

2007. november 14., szerda, Mi, hol, mikor?
Erdővidéki Közművelődési Napok

A mai műsor: Baróton Az Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében 19 órától Képek a moldvai csángók kultúrájából ― kiállítás; 19.30-tól Szeret vize martján… A moldvai csángómagyarok múltja, jelene és jövője; Bölönben az unitárius szeretetotthonban 17 órától a baróti Kelekótya együttes koncertje, 18 órától Virágdíszítések Erdővidék népművészetében;

Olaszteleken 19 órakor a református egyház közösségi házában ifj. Fehér Zoltán erdőmérnök fotókiállítása; 20 órakor Benkő Levente―Papp Annamária (Kolozsvár) Fogolysors. Magyar internáltak és hadifoglyok a második világháború végén című kötetének bemutatója; Középajtán az óvodában 18 órakor Benkő Levente―Papp Annamária kötetének bemutatója, 19 órától a Kelekótya együttes koncertje; Nagybaconban 19 órától Magyar história ― históriás énekek, dalok a XVI―XVII. századból. Holnap: Baróton a művelődési házban 13 órától Találkozás önmagunkkal, tréning Téglás István színész (Bukarest) vezetésével a színpadon; 19 órától a helyi Erdővidék néptáncegyüttes és a felsőrákosi dalcsoport közös előadása a nagyteremben; Zalánpatakon 16 órától a Baróti Szent Adalbert Egyesület ifjúsági csoportjának előadása a kultúrotthonban; Szárazajtán 19 órától a Baróti Szent Adalbert Egyesület ifjúsági csoportjának előadása a kultúrotthonban; Miklósváron 18 órától a baróti Kájoni Consort régizene-együttes egyházzenei koncertje a római katolikus templomban; Vargyason 18 órától A Vargyas-szoros képekben ― fotókiállítás a kultúrotthonban; 19 órától Benkő Levente―Papp Annamária (Kolozsvár): Fogolysors. Magyar internáltak és hadifoglyok a második világháború végén című kötetének bemutatója az esketőteremben; Kisbaconban a régi paplakban 18 órától a nagyajtai Áfonya gyermek citeraegyüttes előadása; 19 órától Kisbaconi cserefa Rodostóban, Sylvester Lajos közíró (Sepsiszentgyörgy) előadása.

Zene

* Az Árkosi Művelődési Központban ma 18 órától a brassói zeneegyetem tanárai és a sepsiszentgyörgyi középiskolák tanulói közös klasszikuszene-koncertet tartanak. A sepsiszentgyörgyi színház elől 17.30 órakor autóbusz indul, az utazás ingyenes.

* A Bukaresti Magyar Kulturális Intézet és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében holnap 17 órától Kézdivásárhelyen a Vigadóban és 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében Nagy Balázs budapesti zenész és tekerőlant-készítő lép fel. Az Ezeréves muzsika című egyórás előadáson Nagy Balázs az általa készített tekerőlant és más hangszerek bemutatása mellett zenél, énekel, mesél, és vetítéssel illusztrálja mindazt, ami a népi hangszerek világát és készítési folyamatukat érinti. Belépti díj: 1 lej. Az előadóról bővebb információk a www.musicart.hu honlapon.

* November 24-én, szombaton a sepsiszentgyörgyi színház nagytermében tart lemezbemutató koncertet a Hobo Blues Band. Jegyek elővételben már kaphatók a színházi pénztárnál.

Civil napok

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület székelyföldi alelnöksége, a Horizont Egyesület, a Kovászna Megyei Tanács és a Veszprém Megyei Közművelődési Intézet szervezésében pénteken és szombaton Sepsiszentgyörgyön tartják a Civil Napok 2007 elnevezésű rendezvényt a megyeháza tanácstermében Kovászna megyei civil szervezetek és közintézmények képviselőinek részvételével. A találkozó lehetőséget kínál a kölcsönös ismerkedésre, az együttműködési lehetőségek, tapasztalatok megbeszélésére. Civil szervezetek az Unióban — forrásteremtés, együttműködés címmel magyarországi és hazai előadók részvételével képzést és tanácskozást is tartanak uniós, magyarországi és hazai forrásteremtési lehetőségekről, pályázási tapasztalatokról.

Konferencia a cukorbetegségről

A Kovászna Megyei Cukorbeteg Gyermekek és Fiatalok Egyesülete szombaton 10 órától a sepsiszentgyörgyi városi művelődési házban a cukorbetegek világnapja alkalmával konferenciát szervez. Előadók: dr. Albert István belgyógyász kardiológus főorvos, dr. Ivácsony Zsófia belgyógyász neurológus főorvos. A konferencia alatt a szervezők lehetővé teszik az ingyenes vércukor- és vérnyomásmérést. (Fer-)

Krónika-karaván

A Kolozsvárott megjelenő erdélyi napilap ma 16.30 órától Kovásznán a városi művelődési házban, 19 órakor Zágonban a Mikes Kelemen Művelődési Központban, holnap 17 órakor Kézdivásárhelyen a Vigadóban, 20 órakor pedig Csernátonban a múzeumban várja olvasóit, az érdeklődőket.

Népfőiskola

A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület Fábián Ernő Népfőiskolája előadás-sorozatot indít Magyarok a Kárpát-medencében címmel. Az első előadást Éhn József, a Kárpát-medencei Magyarság Társaságának elnöke tartja holnap 16.30 órától a városi művelődési házban Nemzeti minimum és autonómia a Kárpát-medencében címmel.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1901
szavazógép
2007-11-13: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

Washingtoni aggodalom Grúziáért
Matthew Bryza, az amerikai külügyminisztérium magas rangú diplomatája tegnap Tbilisziben felszólította a grúz vezetést a rendkívüli állapot és a sajtószabadság korlátozásának haladéktalan feloldására, s hangsúlyozta: Grúzia csakis a demokratikus fejlődés eredményeként kerülhetett az Egyesült Államok stratégiai érdekeinek övezetébe.
2007-11-14: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Fájdalommal tudatjuk, hogy a zaláni
id. KATONA SÁMUEL
életének 84. évében csendesen elhunyt.
Temetése 2007. november 15-én, csütörtökön 14 órakor lesz a zaláni családi háztól.
Hozzátartozói
pro. m. e.