Röviden

2007. november 14., szerda, Világfigyelő
Sólyom elégedetlen a gyűlöletbeszéd-törvénnyel

Sólyom László államfő véleményezésre megküldte az alkotmánybíróságnak a gyűlöletbeszéd-törvényt. Az államfő álláspontja szerint a polgári törvénykönyv módosításáról szóló törvény több szempontból alkotmányellenes.

Répássy Róbert, a Fidesz jogi kabinetvezetője azt mondta: várható volt az államfő döntése, mert a Sólyom László által megfogalmazott alkotmányossági aggályok nagyobb része már a törvény parlamenti vitájában is felvetődött, és emiatt akkor az ellenzék nem is támogatta a javaslatot.

Kostunica Koszovó függetlenségéről

A koszovói függetlenség sértené a szerb alkotmányt; a szerb álláspont továbbra is az, hogy a déli tartomány Szerbia részeként maximális jogokat kapjon ― mondta Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök tegnap Budapesten azt követően, hogy tárgyalt Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. Szerbia eddig is mindent megtett annak érdekében, hogy kompromisszumos megoldás szülessen, az állam minden tekintetben figyelembe veszi a nemzetközi jogot ― tette hozzá Vojislav Kostunica. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint nem az euforikus pillanatot kell keresni, hanem a hosszú távú stabilitást a térségben. Több, mint hiba lenne, ha valaki egyoldalú lépéseket tenne, Magyarországnak és az Európai Uniónak is a megállapodás az érdeke ― fűzte hozzá.

Antall József emléke Brüsszelben

Antall Józsefről, a kommunista rendszer utáni első, szabadon választott magyar kormány miniszterelnökéről nevezik el az Európai Parlament (EP) új brüsszeli épületeinek egyikét. Az EP elnöksége hétfőn megvitatta és egyhangú támogatásáról biztosította azt a javaslatot, hogy a parlament új brüsszeli épületei közül az egyiket Willy Brandtról, a másikat az egykori magyar miniszterelnökről, Antall Józsefről nevezzék el ― közölte tegnap Fazakas Szabolcs magyar szocialista párti EP-képviselő.

Sarkozy az EU szerepéről

Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök tegnap azt javasolta, hogy az Európai Unió részesítse kedvezményezett elbánásban saját üzleti vállalatait, nyújtson oltalmat, védelmet a globalizációval szemben. Sarkozy Strasbourgban, az Európai Parlament ülésén elhangzott beszédében kilátásba helyezte, hogy Franciaország elutasít minden olyan liberalizációs megállapodást a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretében, amely nem szolgálja nemzeti érdekeit. Azt is megerősítette, hogy minden ellenkezés dacára végigviszi az elhatározott gazdasági reformokat, mert ,,egy gyenge Franciaország senkinek nem érdeke".

Pannónia régió a Natura 2000-ben

A Magyarországot, Szlovákiát és Csehországot érintő Pannónia régióra is kiterjesztik az Európai Unió természetvédelmi programját, a Natura 2000-et ― döntött az Európai Bizottság tegnap. A Natura 2000 alapján igyekszik az EU megőrizni a természet sokféleségét és érintetlenségét az arra alkalmas területeken az uniós országokban. Magyarország területének eddig mintegy ötöde tartozott a rendszerbe. Tegnap Brüsszel döntött több francia, német, spanyol és olasz természetvédelmi terület bevonásáról is a Natura 2000-be.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4484
szavazógép
2007-11-14: Világfigyelő - x:

Török harci helikopterek iraki falvak fölött

Török harci helikopterek csapást mértek tegnap több elnéptelenedett észak-iraki falura, kurd gerillák feltételezett búvóhelyeire ― közölték iraki tisztségviselők és török hírtelevíziók. Az észak-iraki kurd regionális kormány szóvivője tagadta ezeket a jelentéseket.
2007-11-15: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Erdővidéki Közművelődési Napok
A mai műsor: Baróton a művelődési házban 13 órától Találkozás önmagunkkal, tréning Téglás István színész (Bukarest) vezetésével a színpadon; 19 órától a helyi Erdővidék néptáncegyüttes és a felsőrákosi dalcsoport közös előadása a nagyteremben;