Újabb patthelyzet

2007. június 13., szerda, Máról holnapra
A Demokrata Párt és kreatúrája, az LDP bizalmatlansági indítványa csúfosan megbukott a parlamentben hétfő délután.

Az eredmény ugyan majdnem ,,döntetlenre" sikerült, a jegyzői bejelentés szerint 112-en szavaztak az indítvány mellett, 115-en ellene, de ezt korrigálta Nicolae Văcăroiu felsőházi elnök, mondván, pont fordítva van. Aztán volt egy tartózkodás is, bár nem értem, ez hogyan sikerülhetett, mert a golyós szavazásnál ilyesmi nem nagyon valósítható meg. De nem ez az igazi röhögvényes nóvum az egész nekigyürkőzésben, hanem az, hogy az igenlők és az elutasítók táborainak számát meghaladó honatyai csoportok — bár jelen voltak — nem vettek részt a szavazáson. Elsősorban a szociáldemokraták.

A másik kuriózum az volt, hogy az indítványt támogatók száma még a benyújtáshoz szükséges aláírások számát sem érte el, eléggé ,,fénylően" rávilágítva: Emil Boc pártelnök kormánybuktató tüsténkedése már a dobbantásnál nevetséges erőfitogtatás vala. Kissé parafrazáltan: ,,libbenne a szarka, de nem bírja a farka..."

A szociáldemokraták már az első percben elmondták, hogy szerintük Boc és csapatának indítványa oly komolytalan és elnagyolt, hogy azt ők támogatni nem tudják, és nem is akarják, ám, ha eljön a megfelelő pillanat, akkor maguk nyújtanak be egy alaposan dokumentált, meggyőző bizalmatlansági indítványt. Mircea Geoană még mindig nem mondott le miniszterelnöki álmairól, csak a szocdem párt önerejével — esetleg a nagyromániások és a konzervatívok segédletével — próbálja azokat valóra váltani. Majd, máskor... Abból sem nagyon lesz semmi, mert ezek után a demokraták nem fogják őt támogatni.

Marad tehát a Tăriceanu-kabinet, a liberálisok és az RMDSZ kormánya, s marad az a példátlan patthelyzet, hogy a kormányt ugyan egyelőre nem lehetett (ki tudja, meddig!?) leváltani, de a vészesen kisebbségben országlók dolgát nagyon meg lehet nehezíteni, ha a parlament többsége sorra elutasítja törvényhozási kezdeményezéseit. Szóval, nehéz hónapok elé néz a Tăriceanu-csapat, de megtörténhet, hogy kihúzza a mandátum végéig, ha a nagy politikai viszketegség csillapodik becses választottjainkban.

De Boc most sem nyugszik, arra kéri a miniszterelnököt, mondjon le önként, s csapja el ezt a ,,szégyenletes" kormányt (a jelző, nyilván, az RMDSZ-es részvételre vonatkozik), s azzal mentegeti csúfos bukását, hogy egy dologra mindenképpen jó volt az indítványuk: kiderült a liberálisok és a szociáldemokraták ,,titkos szörnyszövetsége", az oligarchia érdekeit szolgáló paktum. Persze, persze, a demokrata honatyák mind becsületesek és koldusszegények...!

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1177
szavazógép
2007-06-13: Közélet - Iochom István:

Megjelent

A napokban jelent meg a kézdivásárhelyi Ambrózia Kiadó 12. könyve. Borcsa János Őrzők és ébresztők című új kötete 1974 és 2006 között lapokban megjelent, vagy tárlatmegnyitókon, könyvbemutatókon elhangzott szövegeit és kritikáit tartalmazza.
2007-06-13: Közélet - Iochom István:

Szabadidőközpont létesül

Kökös határában egy mesterséges tó kiásásával folytatódik a majdani szabadidőközpont kialakítása.