Elmaradt és megkésett gesztusok

2007. november 15., csütörtök, Máról holnapra
Farkas Réka

Veszített szenzációjából a román és a magyar kormány együttes ülése. Két évvel ezelőtt, amikor első alkalommal rendezték meg a találkozót, mindenki a német―francia megbékélési és együttműködési modellt emlegette.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán és a Damboviţán, s kiderült, nem jár megrendítő következményekkel az ilyen összeröffenés, aláírnak néhány egyezményt, megállapodást, félszóval felemlegetik az egymás területén élő kisebbségek nehéz sorsát, majd mindenki hazamegy, és folytatja otthoni-itthoni csatározásait.

Nem mondhatjuk, hogy egyáltalán ne lett volna hozadéka a két kabinet eddigi találkozóinak. Megnyitották a csíkszeredai konzulátust, létrehozták a sepsiszentgyörgyi magyar kulturális intézetet, s megtörtént a határ menti térségeket összekötő néhány hídverés. Nem érdektelen és nem is jelentéktelen dolgok ezek, de az erdélyi magyarság számára igazán fontos ügyek valahogy minden alkalommal lemaradtak a napirendről. A különböző autonómiaformákról, a magyar egyetemről ezúttal sem tárgyaltak a miniszterelnökök, s alapos okunk van azt hinni, ezért nem csak a román fél okolható. Gyurcsány néhány langyos mondattal megdorgálta Traian Băsescu államfő Demokrata Pártját, mert akadályozza a kisebbségi törvény elfogadását, és kijelentette: egyik országtól sem várható el, hogy ne törődjék a másik területén élő nemzeti közösségekkel. Megtudhattuk tőle, hogy a két népet továbbra is sok minden összeköti, a múlt keserűségeit magunk mögött kell hagynunk, szép közös jövőt kell építenünk.

Gyurcsány, akire egyáltalán nem jellemző, hogy aggódna a Magyarország határain túl élő nemzettársaiért, most nekünk, erdélyi magyaroknak is üzent. A Markó Bélával folytatott tanácskozás után fogalmazta meg: a legrosszabb következhet be, ha megszűnik az egységes képviselet, és éppen ő nevezte károsnak a magyar közösség megbontására irányuló törekvéseket. Majd eleget téve az RMDSZ több ízben megfogalmazott kérésének, bejelentette, minden szakképesítéssel rendelkező román állampolgár előtt megnyitják a magyar munkaerőpiacot. S ez a gesztus talán a legjobban jellemzi az RMDSZ-lobbi, illetve a közös kormányülések jelentőségét. Szabadon mehet bárki Magyarországra dolgozni most, amikor már senkinek sem igazán akaródzik. Gyurcsányék néhány éve még huszonkétmillió román bevándorlóval riogatták választóikat, mára kiderült, a vártnál is kevesebben keresnek ott munkát, a külföldön munkát vállalók többnyire csak átutaznak Magyarországon. Mi több, ahogy Tăriceanu fogalmazott, egyre gyakoribb, hogy határ menti régiókban, romániai vállalatoknál keresnek munkát magyarországiak.

Megkésett gesztusok, a fontos dolgok elhallgatása, langyos nyilatkozatok, s újabb öt, frissen megkötött egyezmény ― így vergődnek, alakulnak a magyar―magyar, illetve a magyar―román kapcsolatok. Mi Székelyföldről mindenképpen örvendhetünk, hogy az eltüntetett szászság egykori fővárosában mindkét fél olyan otthonosan érezte magát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4343
szavazógép
2007-11-15: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Rákos gyermekek Háromszéken

Rosszindulatú daganattal küzdő tizennyolc kiskorú szerepel a megyei kórház járóbeteg-rendelőjének nyilvántartásában, zömük a jellegzetes gyermekkori, genetikai eredetű rákokban szenved: leukémiában, vese- és idegrendszeri megbetegedésben, de vannak kivételek is, pl. egy májrák.
2007-11-15: Közélet - x:

Harmadszor is töretlen egyetértésben (Román—magyar kormányülés)

A romániai magyar kisebbségek helyzete, a román—magyar együttműködés számos gazdasági, kulturális és infrastrukturális vonatkozása szerepelt tegnap Nagyszebenben a harmadik román—magyar közös kormányülés napirendjén.