Mi, hol, mikor?

2012. február 25., szombat, Mi, hol, mikor?

Családi nap
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Gyárfás Jenő Képtára családi múzeumpedagógiai napot tart ma, a következő foglalkozásokkal: az időszakos kiállításon 11 órától Ignác, mit látsz? Zenés mesejáték gyermekeknek Lőfi Gellért zenetanár vezetésével,

12 órától Henning János fényképész tárlatvezetése az André Kertész fotótárlaton, 12.30-tól képkeret készítése és restaurálása Szeles József kerámiarestaurátorral, vízen festés Vinceffy Orsolya múzeumpedagógussal, 17 órától Sántha Imre Géza művészettörténész Festészeti értékek a képtárban című vetített képes előadása. Foglalkozások az állandó kiállításon: 12 órától Kép a képben, fényképezés a múlt hangulatában Fekete Attila fényképész vezetésével, Csipkébe zárt emlék – fényképtartó készítése Rácz Beáta tárlatvezetővel, 13 órától Tárlatvezetés a Panteon című állandó kiállításon Sántha Imre Gézával. Játék a Panteonban: hat műalkotás kirakása óriáskockákból. A programok alatt a Tein Teázó büfét működtet.


Színház
* Az M Stúdió Moz­gásszínház a Mint a fagyöngy című, Abe Kóbó A homok asszonya című regénye alapján készült darabot Gemza Péter rendezésében vasárnap 19 órától játssza a sepsiszentgyörgyi kultúrpalota Lajtha László Stúdió­termében.
* A Kézdivásárhelyi Városi Színház A. P. Csehov –Kiss Csaba De mi lett a nővel? című stúdió-előadását (rendező: Albu István) ma és vasárnap 17 órától a Toldi-bérleteseknek, ma 20 órától bérleten kívül játssza (a szabadon maradt helyekre jegyek csak korlátozott számban kaphatók, kérik az előzetes bejelentkezést).


Bábszínház
A sepsiszentgyörgyi Cim­borák Bábszínház vasárnap 17 órától a stúdióteremben bemutatja Janikovszky Éva Kire ütött ez a gyerek? cí­mű bábelőadását. Rendező: Nagy Kopeczky Kálmán. Az előadást tíz éven aluliaknak nem ajánlják!


Zene
A kézdivásárhelyi Art Caf­féban ma 21.30 órától Inogsz-koncert lesz. Zenél: Bíró Árpád, Baricz Lajos, Ba­lázs Áron, Fábián Csaba és Veres Ödön. A belépés ingyenes.


Kiállítás
* A kézdivásárhelyi Gyűjtemények Házában ma 11 órakor megnyílik Tímár Károly gyimesfelsőloki grafikus Csángó sors című kiállítása. A tárlatot Muszka Sándor költő méltatja, közreműködik Antal Árpád tanár, népdalénekes és Gáspár Anikó versmondó, Ferencz Hedvig és Kónya Karola, a Molnár Józsiás-iskola hetedik osztályos tanulója fuvola és gitárkísérettel zenedarabokat ad elő. A kiállítás naponta 8–18 óráig látogatható. A belépés díjtalan.
* Kőnig Frigyes Várak című kiállítását vasárnap 16 órától Sepsiszentgyörgyön a Lábas Házban, Orbis Pictus című kiállítását 16.45 órától a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben tárlatvezetéssel tekinthetik meg az érdeklődők.


Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig az 1918. December 1. úti Hypocrate (telefon: 0267 311 355), csütörtökig naponta 20–8 óráig a Mi­hai Viteazul téri Hygea (0267 351 057), Kézdivá­sárhelyen ma és vasárnap 9–12 és 16–20 óráig, illet­ve éjszaka a Salvator (0267 362 961), hétfőtől a Szent Anna (0267 360 015), Kovásznán ma 8–13 óráig a Farmacom, 8–12 óráig a Vipera, vasárnap 12.30–14.30 óráig a Cella-Zărnescu patika tart nyitva.


Kékfény
Kedd délután a bodzafordulói rendőrök Nagyvirág­pata­kon megállították C. Gheorghe (32) bárkányi lakost, aki kamionján 12 méter bükk tűzifát szállított minden irat nélkül. A gépkocsivezetőt megbírságolták, a fát lefoglalták, és az Erdé­lyi-Buzău Magánerdészetnél helyezték letétbe eredetének tisztázásáig. * Csütörtökön a kovásznai rendőrök megállítottak a városban három szekeret, amelyen K. Loránd (20), M. S. (17), M. Barbara (36), és B. Pál (21) szörcsei lakos kb. 5 méter bükk tűzifát szállított, de eredetéről nem tudott elszámolni. Mint kiderült, a fákat a csomakőrösi erdőben vágták ki jogtalanul. A fát a rendőrök a kovásznai erdőkerületnél helyezték letétbe, a négy gyanúsított tettét az erdészeti szakértők véleménye nyomán sorolják majd be. (Rendőrségi tájékoztató)


Röviden
Télkergető. A sepsiszentkirályi gyermekek A télkergető című műsorukat vasárnap 14 órától az iskolában adják elő. Ezt követően Veress László sepsiszentgyörgyi színművész tart előadást. A vasárnapi találkozó szeretetvendégséggel zárul.
Kosaras bált szerveznek a fiatal házasok ma 20 órától a szotyori kultúrházban.
Faölelő délután. Az év fája Európában címért ver­senyző köpeci szilnél vasárnap 14–16 óráig performansz-bemutatóval egybekötött fa­ölelő délutánra várják az érdeklődőket. Köz­re­műkö­dik a köpeci Hangafa gyermek- és ifjúsági fúvós­zenekar, Pető Melinda (ba­róti Tanulók Háza) és Péter Alpár sepsiszentgyörgyi kép­ző­­művész. A köpeciek 13.30 órakor gyülekeznek a falu központjában, és a Han­gafa fúvószenekar vezetésével vonulnak a szilfáig, a barótiaknak 13.40 órakor a város központjából, az egykori Korona Szálló elől ingyenes autóbusz indul (visszaindulás 16 órakor).
Orvosi előadás. Sepsi­szent­­györgyön az 1918. December 1. út 5. szám alatt vasárnap 16 órától dr. Bodó László belgyógyász főorvos a tápcsatorna megbetegedéseiről tart előadást.
Kisállat-kiállítás. A kézdivásárhelyi Columba Ga­lamb-, Szárnyas- és Kisállat­tenyésztő Egyesület éves seregszemléje ma 10–18, vasárnap 10–14 óráig látogatható.
Mátyás napja. Időjárás­jós­ló nap, bár szökőévnél bizonytalan, hogy 24-i vagy 25-i időjárást kell-e figyelni: enyhe idő fagyokat, fagyos idő pedig közeli felmelegedést ígér (ezért hívják Jég­törő Mátyásnak is). Némely vidékeken a Mátyás-napi libatojást nem keltették ki, mert úgy tartották, hogy abból verekedős állat lesz, vagy szerencsétlenséget hoz a házra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 365
szavazógép
2012-02-24: Mi, hol, mikor? - :

Sepsiszentgyörgy nagy esélye a kultúra (Beszélgetés Bocsárdi László rendezővel, a Reflex Nemzetközi Színházi Biennálé igazgatójával)

– A Reflex első kiadása két közép-európai színházi évad szakmailag elismert előadásait gyűjtötte össze. Mi változott ehhez képest az idei fesztivál elképzelésében?
2012-02-25: Sport - Tibodi Ferenc:

A harmadik helyezettel játszik a BBall 6 Sepsi BC (Női kosárlabda)

Ma a végső győzelemre is esélyesnek tartott Marosvá­sár­helyi Nova Vitát fogadja a megyeszékhelyi BBall 6 Sepsi BC, a találkozót pedig 13 órától a Szabó Kati Sport­csarnokban rendezik meg. A mérkőzés játékvezetője Cos­min Prişca és Csen­der Andrada.