Magyar kerecsensólymok kalandjai

2007. november 17., szombat, Magazin

Pár hónap alatt többet tudtunk meg a kerecsensólyom kóborlási és vonulási szokásairól, mint az előző ötven év gyűrűzéseivel ― állítja Prommer Mátyás, a Magyar Madártani Egyesület munkatársa.

A Magyar Madártani Egyesület és a LIFE Kerecsensólyom-védelmi Program szakemberei idén tíz fiatal kerecsensólyomra szereltek műholdas jeladót abból a célból, hogy megismerjék a védett madár vonulási szokásait, valamint felderítsék időszakos megtelepedési, illetve telelőterületeit. A júniusi első jelölés óta hatalmas mennyiségű információ gyűlt össze a madarak mozgásáról. A tíz kerecsenből nyolc érte meg az őszi vonulási időszakot, közülük négy jutott el a Földközi-tenger vidékére. Két madár Szicíliában tartózkodik jelenleg, nagyjából ugyanazon a helyen. Egyikük egy hónapja van ott, miután 1535 kilométert tett meg Kárpátaljától, ahol hosszabb ideig tartózkodott. A másik a napokban érkezett meg. Egy kerecsensólyom a líbiai partvidéknél eltűnt, feltételezhetően solymászati célra fogták be, vagy természeti csapás (homokvihar) áldozata lett. A negyedik jelölt madár Görögországon át Egyiptomba repült, majd onnan Líbiába. Ő az eddigi rekorder, legalább 3100 kilométert tett meg ― derül ki a Magyar Madártani Egyesület közleményéből. A Lehel nevet viselő madár Belgrád környékén ,,táborozott le", egy másik a Felvidéken, de pontos helyét nem tudják bemérni, mert alacsony az adó telepének töltöttsége. Két kerecsensólyom a magyar―román határ közelében tartózkodik.

Az adatokból a madarászok megismerik a kerecsensólymok pihenő- és a telelőterületeit, vonulási útvonalait. Az információk alapján feltárhatják a veszélyeztető tényezőket, ez a hatékony védelemhez vezető első lépés. A kerecsensólyom ― amely az ötvenforintos érmén is látható ― egész elterjedési területén veszélyeztetett faj. Az ázsiai állományt a kihalás fenyegeti, de számuk Európában is folyamatosan csökken. Egyedül a magyar―szlovák állomány mutat enyhe növekedést. A védelmi program kezdetén, 1980-ban harminc kerecsensólyom-pár volt Magyarországon, jelenleg száznyolcvan lehet. Egy-egy madár eszmei értéke egymillió forint.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4105
szavazógép
2007-11-17: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szomorúan tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, hogy az ozsdolai születésű kézdivásárhelyi
SZABÓ ISTVÁN
nyugalmazott erdész
életének 74. évében 2007. november 16-án elhunyt.
Temetése 2007. november 18-án, vasárnap 14 órakor lesz a kézdivásárhelyi katolikus ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
pro. K. K.
2007-11-17: Magazin - x:

Szakítólevélből műalkotás

Egy szakítólevélből akár műalkotás is lehet, ha ,,jó kezekbe kerül": a modern művészet egyik francia ikonja, Sophie Calle, amikor megkapta az ,,elbocsátó szép üzenetet" kedvesétől, elküldte százhét nőnek, hírességeknek és ismeretleneknek, hogy elemezzék azt, különös tekintettel utolsó szavaira: ,,Vigyázz magadra." A válaszokból multimediális kiállítás és könyv született.