Költözik a dzsesszkocsma

2012. március 5., hétfő, Kultúrkert

Szabadtéri színpadra költöztetik a Szent György-napokon a sepsiszentgyörgyi dzsessz­koncerteket, az eddigi hagyományos dzsesszkocsma az esti örömzenélésnek ad helyet.

A váltásnak a vérbeli dzsesszkedvelők nem örülnek, jól bevált zenei tértől kényszerülnek búcsúzni, úgy vélik, a Székely Nemzeti Múzeum kertjében más lesz a hangulat, mint eddig a Di Stefano bárban. Mi több, műfaji jellegéből adódóan a zenészek egy része kifejezetten klubokba illő muzsikát játszik, szabadtéri színpadon az teljesen másképp érvényesül. Az érem másik oldala, hogy a múzeumkerti rendezvények tavaly igen sikeresnek bizonyultak, új színfoltot jelentettek a városnapokon, majd azt követően egész nyáron, ezzel a nyitással akár több nézőjük is lehet a Lázár-Prezsmer Endre művelődésszervező által toborzott zenekaroknak. "Vasárnapi dzsesszkedvelők is kijönnek a Szent György-napokra" – jegyzi meg a szentgyörgyi dzsesszkoncertek elkötelezett szervezője, számukra "populárisabb" előadókat is hívnak, viszont maga a dzsesszkocsma tovább él, a múzeumkertben 18 és 22 óra között muzsikáló zenészek este tíz után felmennek a hagyományos helyszínre, ott folytatódik a megszokott örömzenélés, azaz a jam session, illetve ugyanott az év folyamán további koncerteket tartanak "sok finom zenével és merész dolgokkal".
Lázár-Prezsmer Endre a mostani változást új helyzetként látja, ez ugyanakkor műfaji változatosságot is eredményez – mert más zene is "szívügye" –, ugyanis a háromnapos hét végi múzeumkerti koncerteken az eddigi dzsessz mellett helyet kap a blues és a világzene is, mindennap más stílusban játszanak majd a fellépők. Célja, mint eddig is, a minőségi zene népszerűsítése, de fontosnak tartja a muzsika magyar jellegét is, illetve hogy a fellépők saját zenéjüket játsszák.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2464
szavazógép
2012-03-05: Kultúrkert - Csinta Samu:

Örömzene hajnalig

Ahol zenészek találkoznak, és hangszer is kéznél van, ott bármi előfordulhat. Aki meghívottként, érdeklődőként beesett a sepsiszentgyörgyi Di Stefano bárban szervezett februári zenésztalálkozóra, arra a hajnal is könnyen rávirradt.
2012-03-05: Kultúrkert - Mózes László:

Közelebb a képzőművészeti alkotásokhoz

Sebestyén Ágnes művészettörténész egy hétig vállalt tárlatvezetést Sepsiszentgyörgyön, Kőnig Frigyes kiállításain tolmácsolta a művész gondolatait a látogatóknak.