MagaslesA Népi Mozgalom

2012. március 7., szerda, Nemzet-nemzetiség

A román belpolitika boszorkánykonyhája újra fortyog. Kezdődött Sebastian Lăzăroiu, Traian Băsescu államfő "civil hangja" meglehetősen bizarr bejelentésével, miszerint az államfő lemondana, ha...

És itt egy hosszú elvárássorozat következik, lemondását Băsescu többek között a háromszáz fős parlamenthez, az államfő mandátumának öt évről négyre való csökkentéséhez, az alkotmány több pontjának megváltoztatásához kötné. Legkülönösebb kívánsága az, hogy a 2013-ban tartandó parlamenti és elnökválasztásokat egy időben szervezzék. Hogy mindezt a jelenleg sztrájkoló parlamenti ellenzék elfogadja – arra semmi esély. Idén amúgy is önkormányzati és parlamenti választások lesznek. Mindez csak figyelemelterelés, hiszen vészesen közelednek a helyhatósági választások, és a kormánypárt rosszul áll.
Ezért szeretnének létrehozni egy úgynevezett Népi Mozgalmat, amely azokat a kisebb pártokat vonná magához, amelyek jelenleg nem közelednek az ellenzéki csoportosuláshoz. Hat kisebb-nagyobb alakulatról lenne szó, amelyek között – természetesen – első helyen szerepel a Demokrata Liberális Párt nagy szövetségese, a Gabriel Oprea tábornok vezette Románia Haladásáért Országos Szövetség. Ennek a pártnak semmiféle támogatottsága, Romá­nia az alakulat puszta létével is a Rekordok Könyvé­be kerülhetne. A szervezet ugyanis az időközben más pártokból kiszakadó, társaik által árulónak bélyegzett képviselőkből és szenátorokból állt össze. Hogy szövetségük mennyire segíti a Demokrata Liberális Pártot a kilencven nap múlva esedékes helyhatósági választásokon, világos: semennyire.
Elena Udrea, a kormánypárt egyik alelnöke Gigi Becalival, az Új Generáció Pártja milliomos vezetőjével is találkozott, s választási szövetséget kötöttek, ami több kormánypárti politikus ellenérzését is kiváltotta. Nem valószínű, hogy Gigi Becali és törmelékpártja segíthetné a kormánypártot a helyhatósági választásokon. Szó van a parasztpárt bevonásáról is. A nagy hírű, az újabb kori román történelemben fontos szerepet játszó parasztpártot pontosan Traian Băsescu verte szét, jelenlegi támogatottsága alig mérhető, nagy segítséget ők sem jelenthetnének, mint ahogy a terv szerint bevonandó zöld mozgalmak sem. Kérdéses, hogy Dan Diaconescu és a Nép Pártja – támogatottságuk a legújabb felmérések szerint 12 százalékon áll! – belép-e a Népi Mozgalomba, tekintve, hogy az újságíróból pártvezérré avanzsáló Dia­conescu élesen bírálja mind az államfőt, mind a kormányt. S belép-e Vadim Tudor, Traian Băsescu nagy ellenfele, és a Nagyrománia Párt?
A mozgalom szerveződése máris politikai kakofóniával jár, nehezen csiszolódik össze egy hasonló szövetség, pláne, ha nincs elvi egyetértés a résztvevők között. S a véleménykülönbségek a kormánypártban is zavart idézhetnek elő.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1802
szavazógép
2012-03-07: Nemzet-nemzetiség - Sylvester Lajos:

Román–magyar stratégiai szövetség (Határhelyzetek)

Nem kevés azon magyarok száma Romániában, akik furcsállották, többen megütköztek Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottsága elnökének a csíkszeredai sajtótájékoztatón elhangzott kijelentésén, miszerint "európai és világviszonylatban is egyedülálló helyzet alakult ki a magyar–román kapcsolatokban", és ezt a viszonyt stratégiai szövetségnek nevezte.
2012-03-07: Nemzet-nemzetiség - :

Tóásó Előd szabadon bocsátásáért

A Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezete közzéteszi Bolívia Elnökéhez, Juan Evo Morales Ayma úrhoz az ártatlanul fogva tartott Tóásó Előd székely honfitársunk szabadon bocsátásáért írott levelet azzal a közösségünkhöz intézett kéréssel, hogy aláírásukkal támogassák a fiatal férfi nővére által kezdeményezett akciót.