A múzeumi kenyér íze

2012. március 17., szombat, Közélet

Omlós, ízletes, finom, lágy, laktató – és még sorolhatnánk, milyen jelzőkkel illették tegnap a múzeumlátogató kisiskolások a pityókás házikenyeret, amit a játékos kenyérkészítő tanórán kóstoltak meg a Székely Nemzeti Múzeum néprajzi részlegén.

Padok helyett nemezpárnán ültek a múzeumpedagógiai foglalkozáson részt vevő mikós másodikosok, tankönyv helyett igényesen szerkesztett és kivitelezett munkafüzet, valamint Vinceffy Orsolya múzeumpedagógus segítségével ismerkedtek a kenyérkészítés mozzanataival a búzavetéstől a fogyasztásig, és közben annyi szólást-mondást tanultak meg erről, hogy a tevékenység végén egymással versenyeztek, ki fejti meg hamarabb a pemete (kemencét tisztító cirokseprű), szusztora (a kemence világítására használt, botra tekert égő olajos rongy) meg egyéb elfelejtett szavaink jelentését.
A Demeter Éva muzeológus által kitalált múzeumpedagógiai program, az általa szer­kesztett füzetecske (amit minden résztevevőnek aján­dékba adnak) elnyerte a Bethlen Gábor Alap­kezelő Non­profit Zrt. támogatását, aminek köszönhetően a február elején indított tevékenységben eddig több mint ötszáz gyermek vett részt. A rendhagyó nyelv-, hagyomány- és környezetismereti óra ajándék az iskoláknak, csak ki kell használni, élni a lehetőséggel: az eredmény nem marad el, a gyermekek olyan élményanyaggal gazdagodnak, amely az osztálytermi oktatásban nem szerezhető meg.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 348
szavazógép
2012-03-17: Közélet - Szekeres Attila:

A katolikus egyház sikertörténete

Pénzes Loránd A sepsiszentgyörgyi katolikus egyház a 18–20. században című könyvét mutatták be tegnap délután a Székely Nemzeti Múzeumban. Boér Hunor főkönyvtáros házigazdaként mondott üdvözlőbeszédében kifejtette, öröm látni, mennyi könyvet és városát szerető ember gyűlt össze. Knop Ildikó, a Sepsiszentgyörgy Kiadó munkatársa közölte, az 550 könyvek sorozatban már a harmadik kötetet bocsátják az olvasó rendelkezésére.
2012-03-17: Közélet - :

Ünnep másodnapján

"Nem lehet csak egy napra szorítkozni nemzeti ünnepünkön – mondták március 16-án az angyalosi kultúrotthonban összegyűltek –, mert a mi gyermekeink-unokáink ma szerepelnek, ma tiszteltek meg előadásukkal a gidófalvi iskolások."