KitekintőFrancia vendég

2007. november 20., kedd, Gazdakör

Látogatás Molnár Andrásnál — Szentkirályban keresztezett húsmarhát tenyésztenek

A múlt héten a szaktanácsadók meghívására megyénkbe látogatott Kolb Thierry franciaországi szakember, a Hoeffel Sarl nemesítő cég aligazgatója.

Közel ötven éve foglalkoznak a Charolais húsfajta tenyésztésével és nemesítésével, a vendég e munka eredményeit és a Charolais fajtát népszerűsítette a nemrég véget ért fővárosi nemzetközi agrárkiállításon. A szaktanácsadók és a nemesítő cég között régebbi a kapcsolat, hiszen a nyáron a francia aligazgató meghívásnak eleget téve részt vett a megyei kiállításon, és annak szakrendezvényén előadást is tartott a húsmarhatartás technológiájáról.

A háromszéki látogatás során a szakemberek egy sepsiszentgyörgyi és egy szentkirályi gazdát látogattak meg, mindkét farmer a húsmarhatenyésztés érdekében szeretne istállót építeni, takarmánykészítő felszereléseket és tenyészállatokat vásárolni a jövő tavasszal induló vidékfejlesztési pályázatok segítségével. A francia szakember ismeri a román állattenyésztést, főleg a tejminőségi problémákat, és szerinte egyik legbíztatóbb alternatíva a húsmarhatartásra való átállás. Elmondta, hasonló a helyzet a nemrég csatlakozott balti országokban, a megszigorított tejminőségi követelmények miatt sokan átálltak a húsmarhák tenyésztésére. Sőt, hasonló irány kezdett kialakulni a régi állattenyésztő hagyománnyal rendelkező Ausztriában és Németországban is. Az unió piacán évi 600 000 tonnányi marhahúshiánnyal számolnak, amit importtal pótolnak a dél-amerikai országokból és az ausztráliai tenyészetekből. Az előrejelzések szerint ez a húshiány a következő években nő, ami a biztos értékesítést garantálja, a jó minőségű húst pedig bármikor el lehet adni. A francia szakembernek bukaresti tartózkodása idején alkalma volt beszélgetni a francia érdekeltségű nagy szupermarketek romániai vezetőivel, akik panaszkodtak, hogy helyben nem kapnak jó minőségű húst, és így a drágább importra szorulnak. Ezért érdekeltek abban, hogy szerződést kössenek azzal a hústermelő csoporttal, amely állandó mennyiségben és minőségben el tudná látni üzletláncaikat. De nem elhanyagolható az élőállat exportjának lehetősége sem, az olasz, spanyol és görög tenyésztők tömegesen vásárolják fel a 200—250 kilósra nevelt húsállatokat.

Szakmai érvekre hivatkozva, a francia szakember úgy véli, a pirostarkával nem lehet megfelelő eredményeket elérni a hizlalásban, elsősorban a hús minőségére (a hizlalt pirostarka húsa túlságosan zsíros, amit az unió fogyasztói nem értékelnek), a napi súlygyarapodás a húsfajtáknál jóval magasabb, mint a pirostarkánál, és a tömegtakarmányokat is jobban értékesítik. Jól ismeri az itteni gazdák pénzügyi lehetőségeit, ezért kezdetnek a meglevő állomány valamelyik specializált húsfajtával való keresztezését javasolja. Azonban egy háromszéki tiszta fajtájú Charolais-telep létrehozása példa értékű lehetne a többi tenyésztő számára. Ebben ígért szakmai segítséget.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1553
szavazógép
2007-11-20: Élő múlt - Sylvester Lajos:

Az uzoni Berbécsnapok (Egy gazdaember hagyatkozik)

Az élet alkonyán
Bodali Mihály uzoni gazdaember 88 éves. A múlt évben is találkoztunk, előző beszélgetésünket riportsorozatba szerkesztve közöltem lapunk hasábjain.
2007-11-20: Gazdakör - Incze Péter:

Egész éven át tartó legeltetés (Húsmarhatartás)

Téli legeltetés — nagy fagy esetén kiegészítő takarmányozásról kell gondoskodni
Mint már írtunk róla, a húsmarhatartás nem bír el költséges tartási és takarmányozási rendszereket. Ezért ajánlatos a legeltetési időszakot a lehetőségek szerint minél hosszabbra nyújtani. A fejlettebb húsmarhatartású országokban már sikeresen alkalmazzák az egész télen át tartó legeltetést, ami nagymértékben csökkenti a téli takarmányozás költségeit.