Szent György Napok, kultúrhét

2012. április 16., hétfő, Kultúrkert

Sepsiszentgyörgy városünnepének kulturális felére hamarosan már nem illik rá a "csonka hét" megnevezés: idén ugyan az egyik vasárnapi színházi előadás iránti nagy érdeklődés miatt tették a szervezők már szombatra a nyitó hangversenyt, de a néhai sajátosságaitól lassan-lassan megfosztott, immár fesztiválként emlegetett Szent György Napok az éppen aktuális trendeknek megfelelően már tavaly nulladik nappal gazdagodott – mely egyre előbb hozható ilyképpen.

Végső soron azonban nem a globális–lokális vita elindítása a lényeg, hanem hogy milyen szellemi táplálékkal "etetik" a művelődési rendezvényekre kíváncsi közönséget.
Színházi kínálata viszonylag gazdag az e hét végén kezdődő Szent György Napoknak, ha nem is oly változatos, mint az alig lecsengett Reflex Nemzetközi Színházi Biennáléé – bár az összehasonlításnak a két rendezvény különböző jellegéből fakadóan nincs is értelme. A vasárnap két alkalommal is előadott Esőember minden bizonnyal méltán a színházi előadások közt a legkeresettebb, Barry Levinson Oscar-díjas filmjét csak 2009-ben adaptálták színpadra, azóta nagy sikerrel játsszák világszerte: karnyújtásnyi távolságból másként érzékelhető a két testvér viszonyának alakulása. A jegyeladás szempontjából másik legkeresettebb előadás, A Bandy lányok, lehet, a főszereplők okán vált oly népszerűvé – bár a Parti Nagy Lajos írta előadás korszatíra, Kelet-Európa e szegletében sem ismeretlen, letűnt kor "emlékeinek" színpadi megidézése. "Populáris előadás? Nyil­ván­való. Miért lenne ez baj? A darab ráül a divatos retróhullámra? Igaz. Csak épp nem marad meg az édes-bús nosztalgia mindent aranybarnává szűrő vágyódásában, ellenkezőleg: a Bandy lányok (...) nem törlik el a múltat, sem végképp, sem sehogyan: reflektálnak rá, felvállalják, magukkal viszik" – áll az előadás egyik kritikájában. Nem oly nagy az érdeklődés a Bányavirág című előadás iránt, holott Székely Csabát, a darab szerzőjét az egész magyar nyelvterületen ismert drámaíróvá avatta, folytatása, a Bánya­víz pedig a budapesti Örkény István Színház drámapályázatán első díjat nyert. A Yorick Stúdió és a Maros­vásárhelyi Nemzeti Színház előadását több fesztiválon jutalmazták, idén a budapesti Pince­színház is műsorára tűzte, a jövő évadban pedig a Nemzeti Színház szándékszik bemutatni. A kínálatot a Honvéd Együttes kisHamlet műhelyének Zakariás Zalán rendezte előadása (Az arab éjszaka), a Bulandra Színház Csehov-darabja (Horaţiu Mălăele rendezésében-főszereplésével) egészíti és Bicskei Zsuzsanna tánc-vers performansza teljesíti ki.
A kulturális hét képzőművészeti ajánlata számszerűleg nem túlzott, sőt – színvonalában kellene tehát az elvárásoknak eleget tennie. A Tájak, idők, fejfedők című tárlat nevével sokatmondó, amúgy teljes misztikum. A Közös ismeretlen című, a kiállítók – a Magyar Képzőművészeti Egyetem doktori hallgatói – révén ígéretes, akár az 1 híján 20 intermédiás tárlat (szintén a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak alkotásaiból). A sort amatőr képzőművészeink szokásos évi közös tárlata egészíti ki, és határesetként, de talán leginkább ide sorolható az örmény hagyományos viselet, a kaftán divatba átvitt ruhakölteményeinek bemutatása: Simó Júlia alkotásai nemcsak szűkebb vidékünkön, de a Kárpát-medence egészében ismertek, a múlt év végén a bukaresti Falumúzeumá­ban Hagyo­mány a divatban címmel egyéni kiállítást mutatott be, a nemrég zajlott békéscsabai Országos Textiles Kon­feren­cián pedig kiskabátját a Mun­kácsy Emlékházban állították ki.
A képzőművészeti felhozatalnál csak az irodalmi szegényesebb, az írókra-műveikre kíváncsi közönség igényét egyetlen – igaz, annál érdekesebbnek ígérkező – találkozó elégítheti ki: a Parti Nagy Lajos és Kovács András Ferenc költővel való találkozónak nem ok nélkül adták a Lét és líra játékmesterei címet.
És nem kategorizálható, de min­denképp említésre érdemes Berecz András mesemondó estje. "Életem különféle vargabetűi, hajtűkanyarszerű fordulatai után, melyek során rakodó segédmunkás, erdőművelő, útkarbantartó is voltam, hajszolt embertársaim örömét keresgélő énekes, mesemondó lettem" – mondja magáról a különleges tehetséggel megáldott Berecz András, aki immár visszajáró vendég Sepsiszentgyörgyön.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2464
szavazógép
2012-04-16: Apróhirdetések - :

Apróhirdetések

Kínál lakás
Zágonban főút melletti családi ház eladó. Telefon: 0764 453 890.
4255128
2012-04-16: Kultúrkert - :

Földi sugárzáshoz ­várnak adományokat (Csángó Rádió)

A Csángó Rádió földi sugárzásának megteremtéséhez várnak adományokat a médium üzemeltetői. Lőrinc Cselesztin, a rádió megálmodója és szerkesztője az MTI kérdésére elmondta: azt tervezik, hogy a Csángó Rádió adását mintegy 100 km-es körzetben sugározzák, mert csak így tudják egész Csángóföldet lefedni.