Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A libatenyésztés újrahonosítása Kézdiszéken

2012. április 18., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az elmúlt három esztendőben több olyan fórumot is tartottak Nyujtódon, amely alternatívákat javasolt növénytermesztésre, állattartásra, hogy a lakosság bevételeit kiegészítse. E tervek egyike a libatenyésztés, amely új megélhetési lehetőséget kínál az állattartó gazdáknak.

  • Fetser Norbert és Lukács László – bíznak a székely liba­tenyésztés sikerében. A szerző felvétele
    Fetser Norbert és Lukács László – bíznak a székely liba­tenyésztés sikerében. A szerző felvétele

Fetser Norbert és Király Ferenc magyarországi vállalkozó, az elképzelés kidolgozója több alkalommal is járt Nyujtódon, az ottani gazdakör tagjai pedig március 24-én Tótkomlóson megtekintették a libatenyésztő telepet. Nemrég bejegyeztették a Székely Liba Kft.-t. Ennek kapcsán tartott a múlt hét végén lakossági fórumot Kézdi­vásár­helyen és Nyujtódon Fetser Norbert vállalkozó, Rácz Károly polgármester és Lukács László alpolgármester, a libatenyésztés részleteit ismertetve. Mindkét fórumon szépszámú érdeklődő vett részt, a szomszédos Brassó megyéből is érkezett egy harminc éve baromfitenyésztéssel foglalkozó vállalkozó.
Rácz Károly arról beszélt, hogy több mint hároméves munka után sikerült a mezőgazdaságban is befektetést létrehozni, a cég már működőképes, székhelyét a nyujtódi gazdakör által megvásárolt épületben jegyeztették be. A helyiséget egyelőre a katolikus egyháztól bérlik, és a mellette lévő egykori téesz-istállóban rendezik be a libakeltetőt. Rácz Károly szerint a libatenyésztés olyan lehetőség a gazdák számára, amelyhez nem szükséges semmiféle befektetés, hiszen a magyarországi vállalkozók teljes megoldást kínálnak a keltetéstől a felvásárlásig.
A libatenyésztés részleteibe Fetser Norbert avatta be a jelenlevőket. Elmondta: a most induló vállalkozásban egyik üz­lettársa Magyaror­szág egyik legnagyobb libatenyésztő cégének tulajdonosa. A libatenyésztés Magyaror­szágon jól működik – hangsúlyozta –, tér­ségünkben Rácz Károly kérésére indítják be a vállalkozást, mivel a feltételek itt is adottak, és ezen a vidéken is van hagyománya a liba- és kacsatenyésztésnek. Ezt akarják a közeljövőben visszahonosítani.
E hónap végén, május elején beindítják a keltető telepet. Reményeik szerint idén körülbelül harmincezer libát tenyésztenek a térségben, a későbbiekben pedig kiterjesztik a tevékenységet egész Székely­földre. Az értékesítést is Ro­mániában akarják megoldani, de ha erre nem lesz mód, majd Magyarországról viszik külföldre – hangsúlyozta Fetser Norbert. Szerinte ahhoz, hogy megérje ezzel foglalkozni, legalább ötszáz és ezer közötti libát, illetve kacsát kell felnevelni. Nyujtó­don a vállalkozást pecsenyelibákkal és -kacsákkal kezdik, de idővel tépésre alkalmas libákra is gondoltak. Egy jószágot háromszor lehet megtépni, a toll kilogrammonkénti ára 52 lej. Amennyiben a gazdák vállalják, májlibákat is hoznak. A kacsánál a kötelező súly 3–3,5 kg, libánál pedig 5–5,5 kg.
A libapipéket Nyujdódon keltetik ki, négy hétig előnevelik, majd kihelyezik a gazdaságokba. A pipék előneveléséhez 35 Celsius-fokra van szükség, ez három-négy hét, míg 1–1,5 kg nagyságúra nőnek. A nagyobb libák már a –10, –5 Celsius-fokot is elviselik.
Egy liba kilencheti nevelés és megfelelő takarmányozás után eléri a kért súlyt, ami darabonként tizenkét-tizenöt lej közötti jövedelmet jelent a gazdának. Nem igényes állatok, az etetőrendszer egyszerű, házi megoldással kivitelezhető, egy négyzetméteren öt-hat egyed fér el, de ajánlatos a kifutó. A neveléshez a vállalkozó biztosítja a szükséges takarmányt és tápot, majd visszavásárolja a jószágokat, tehát teljes körű megoldást kínál. A betegségek megelőzéséhez szükséges gyógyszert is biztosítják. Mindezt és az előnevelt libákat ingyen kap­ják meg a gazdák, így befektetés nélkül indulhatnak, ezek értékét a felvásárlási árból számítják le.
Idén 30–60 ezer libát vásárolnának fel, ami a következő években 100–200 ezerre bővülne. Távlatilag egy nyujtódi vágópont létrehozása is szerepel a Székely Liba Kft. tervei között – fűzte hozzá Lukács László.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 300
szavazógép
2012-04-18: Riport - B. Kovács András:

Svájcból hozott ötlet (LAM-történet)

Kinda Zalán háromszéki mezőgazdasági szakembernek van egy érdekes meglátása. A közismert, sokfelé megfordult szakértő szerint a székelyföldi mezőgazdaság abban tűnik ki, hogy – sportkifejezéssel élve – jól vette a rendszerváltás akadályát.
2012-04-18: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Hitelt lejben (Pénzvilág)

A hazai jegybank utóbbi hónapokban hozott intézkedései egyértelműen afelé mutatnak, hogy a pénzpiaci folyamatokat, általában a hiteleket, illetve a pénzforgalmat a hazai valuta irányába tereljék.