Belföldi hírek

2007. november 23., péntek, Belföld
Elindították a pártbejegyzést

Hétfőn a bukaresti táblabíróságon benyújtották a Magyar Polgári Párt bejegyzéséhez szükséges kérvényt és iratcsomót.

A szükséges 25 000 aláírás már augusztus végén összegyűlt, a késlekedést az alapszabályzat kidolgozása okozta — mondta el Szász Jenő, aki azt is elismerte, sem a statútumban, sem a programban nem szerepel az autonómia, az alkotmánynak megfelelően csak a decentralizáció kiterjesztését iktatták a hivatalos dokumentumokban. A bíróság december közepén tárgyalja az új magyar párt bejegyzési kérelmét, Szász Jenő is hangsúlyozta, csupán a procedurális eljárást indították meg, most elsősorban Tőkés László kampányára és a vasárnapi választásokra koncentrálnak.

Magyarellenes demokraták

Markó Bélával és Tőkés Lászlóval az élen távozzanak az országból és települjenek át Magyarországra, ha nem hajlandók betartani az ország alkotmányának előírásait — szólította fel a romániai magyarságot Daniel Buda, a Demokrata Párt képviselője. Ezzel Tőkésnek arra a kijelentésére reagált, hogy a határmódosítással szemben az autonómia jelent alternatívát. Hozzátette: úgy gondolja, hogy ,,a románok nem fogják sokáig tűrni az ilyen magatartást, az alkotmányos kisiklásokat". Emil Boc, a DP elnöke Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnököt is élesen támadta, hangsúlyozva, hogy az RMDSZ-szel kötött ,,testvérszövetsége megalázza Romániát és az összes románt". Konkrétan azért marasztalta el a kormányfőt, mert nem mondott semmit az RMDSZ-es minisztereknek, amikor egy nyilvános rendezvényen a magyar himnuszt énekelték. Boc az autonómiával kapcsolatos magyarországi és romániai magyar nyilatkozatokat illetően megismételte: a DP soha nem fog az alkotmány előírásairól tárgyalni az RMDSZ-szel, ugyanis az alaptörvény rendelkezéseit tiszteletben kell tartani.

Átlagos részvétel

A Társadalomkutató Intézet felmérése 52 százalékos átlagos részvételt jósol a vasárnapi népszavazáson. A megkérdezettek 38 százaléka mondta azt, hogy biztosan elmegy népszavazni, míg a megkérdezettek 14 százaléka bizonytalan e tekintetben — derül ki a kutatásból. A felmérésből kiderül: a megkérdezettek 71 százaléka nem tudja elmagyarázni, mit ért a Traian Băsescu államfő által támogatott kétfordulós, többségi, egyéni kerületes választási rendszeren. Ezzel szemben a felmérésben megkérdezett biztos szavazópolgárok 71 százaléka igennel szavazna az államfő támogatta választási rendszerre; a népszavazáson biztosan megjelenő szavazók 29 százaléka voksolna nemmel vasárnap. A felmérés alanyainak 9,4 százaléka nyilatkozta emellett azt, egyáltalán nem hallott a Băsescu-kezdeményezte népszavazásról. A felmérés még rámutat: a megkérdezettek 50,4 százaléka — több, mint fele — gondolja úgy, hogy az elnök a Demokrata Pártot akarja előnybe hozni a népszavazás kiírásával; 49,7 százalék szerint a népszavazás kiírásának igazi szándéka a politikai osztály reformja, 36,6 százalék véli úgy, az elnök a kis pártok megsemmisítését szeretné elérni. A közvélemény-kutatást a liberális-közeli Civil Társadalom Alapítvány megrendelésére készítették a november 10—15. közötti időszakban. A felmérés hibahatára plusz-mínusz 2,8 százalék.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1548
szavazógép
2007-11-23: Belföld - x:

Hírsaláta

SZABADULNÁNAK XANTUSTÓL. Önkéntes távozásra szólította fel a Román Televízió magyar adásának 28 munkatársa Xantus Gábor operatőr-rendezőt.
2007-11-23: Közélet - Szekeres Attila:

Külföldi hírek

Közösen lépnek fel
Közös jelöltet állítanak a délvidéki magyar pártok a következő szerbiai elnökválasztáson. A döntés a négy szerbiai magyar politikai erő tegnapi nagybecskereki egyeztető tárgyalásán született meg. Az elnökválasztás időpontja egyelőre nem ismeretes.