Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A Borvíz útja A balkáni hóra folytatódik

2012. május 2., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Még mindig nem körvonalazódik a megoldás A borviz útja projektben részt vevő háromszéki alvállalkozók kifizetése terén.

 • Málnási kezelőközpont – a munkát elvégezték, a fizetség elmaradt                                 Albert Levente felvétele
  Málnási kezelőközpont – a munkát elvégezték, a fizetség elmaradt Albert Levente felvétele

A fővállalkozó nem fizetett, a tucatnál is több helyi cég felé felhalmozott közel kétmillió eurós tartozás jelentős anyagi gondokat okozott. Több cég a csőd szélére került. Egy brassói vállalkozó – aki a projekt bölöni munkatelepén dolgozott – elbocsátotta alkalmazottjait, a céget is csak azért tartja fenn, hogy fogadni tudja a temesvári Confort esetleges kifizetéseit.
Ám erre egyelőre nem sok esély látszik, így a károsult vállalkozók némelyike immár jogi úton megpróbálja behajtani az adósságot, bíróságon kérik a temesvári Confort fizetésképtelenné nyilvánítását. Ha ez meg is történik, az esetleges adósságtörlesztésig még hosszú az út, akár évekbe is telhet, míg megkapják kinnlevőségeiket.
A Confort ellen már számos per folyik. Csupán a temesvári törvényszéken több tíz eljárásban alperes, alapfokon vagy a fellebbezés különböző szakaszában. Például a Grecu Inst Construct is kérte a fizetésképtelenné nyilvánítást. Április tizedikén kezdeményezte az eljárást, az első tárgyalást viszont csak szeptember 28-ra tűzték ki. Míg végleges ítélet születik, az alperesnek bőven van ideje arra, hogy a cég vagyonát kimentse – ettől tartanak a háromszéki károsultak is.
Más megyékben is fekete bárány a Confort, annyira, hogy bizonyos szerződéseit a korrupcióellenes ügyészség (DNA) is vizsgálja. Ha a hír igaz, az ügyészség a cég minden szerződését felülvizsgálja, így akár A borvíz útját is ellenőrizhetik.
Az alvállalkozók szorgalmazták a Confort képviselőivel való találkozást. Múlt hétre várták őket, de hiába. A vállalkozók információi szerint a Confort volt igazgatója ugyan járt Háromszéken, pontosabban Sugásfürdőn, ahol tárgyalt a megyei tanács képviselőivel, de a károsultak oda nem kaptak meghívót. A feltételezett találkozót követően a megyei főépítész tárgyalt a háromszéki alvállalkozókkal, ám ez utóbbiak szerint ott semmi megnyugtató nem hangzott el. Szintén vállalkozói források szerint a Confort a lécfalvi szeméttároló megépítésének több millió eurós munkálatát is meg kívánja pályázni. Ha A borvíz útja kapcsán elhíresült cég nem kap háromszéki alvállalkozókat, akkor hoz majd Brassó megyéből – vélik a helyiek.
Mint ismeretes, A borvíz útjának kivitelezése befejeződött, a háromszéki alvállalkozók pedig hiába várnak a szerződésben rögzített összegek kifizetésére. Az egyik szerződő fél tehát teljesítette kötelezettségét, most a másikon a sor, hogy ugyanezt megtegye. Azonban nem kevesebb, mint hat hónapja mindenről szó van, de a törlesztés mikéntjéről, egyáltalán lehetőségéről senki nem beszél. A jelen helyzet szerint a "balkáni hóra" végét nem lehet látni, az ügy még évekig elhúzódhat. Addig is a pórul járt cégek azt sem tartják kizártnak, hogy a történéseket még szélesebb nyilvánosság elé viszik.
Tamás Sándor megyeitanács-elnök kérdésünkre elmondta, két-három hete tárgyalt Sepsiszentgyörgyön a Confort képviselőjével, Caraiman úrral, akit arra kért, találkozzon az alvállalkozókkal. Az elnök szerint ez a találkozó létre is jött, azt viszont nem tudta pontosítani, hogy minden érintett cég ott volt-e, vagy csak némelyek. Tamás Sándor megerősítette, a megyei tanács számláján ott a 300 ezer euró, ami rögtön kifizetésre kerül, amint a Confort a minisztérium által is elfogadott, a munkálat befejezését és átadását igazoló dokumentációt bemutatja. A pénzt, ami a teljes összeg valamivel több mint 30 százaléka, nem a Confortnak utalják, hanem a szakminisztériumnak, amely hozzáteszi a maga részét, s azt kapja meg a Confort. A megyei tanácsnak nincs jogi kapcsolata a Conforttal, a szerződést a minisztérium írta alá, ennek ellenére közvetítő szerepet vállaltak a fő- és alvállalkozók között – mondta Tamás.
A borvíz útjában részt vett alvállalkozók – Háromszéken több mint egy tucat cég érintett, legnagyobbak közülük az Elco, a Consic, a Conico, a Way Out, a Hippodamos – kálváriája tehát folytatódik, s az ügy immár több száz alkalmazott munkahelyét veszélyezteti.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1053
szavazógép
2012-05-02: Riport - B. Kovács András:

Precíz ember, pontos terv (LAM-történet)

Még fiatal, alig 44 éves, annál is kevesebbet mutató férfi a kőröspataki Költő Sándor tejgazdaság-tulajdonos.
2012-05-02: Pénz, piac, vállalkozás - Incze Ibolya:

Részvény-visszavásárlás a szigetelőgyárnál

A kézdivásárhelyi El-Co Rt. szigetelőgyár április 24-i rendkívüli közgyűlésén a tulajdonosok eldöntötték, hogy visszavásárolják a cég papírjainak a törzstőke legtöbb tíz százalékát kitevő részét. Az intézkedés célja az alaptőke csökkentése.