Gyurcsányra nyomás nehezedik

2007. november 24., szombat, Világfigyelő

Gyurcsányra minden oldalról nyomás nehezedik címmel közölt elemzést tegnapi számában a Neue Zürcher Zeitung a magyarországi sztrájknapról és a tiltakozást kiváltó folyamatokról.

A tekintélyes svájci lap kiemelte, hogy a szakszervezetek első alkalommal kezdeményeztek tiltakozó akciót a kormány reformjai ellen. A szocialista miniszterelnökre erős nyomás nehezedik, és már alig akad szövetségese, saját pártját is beleértve. A kormány reformpolitikájával szembeni front egyre szélesedik. A szerdai megmozdulás annyiban is teherként nehezedik Gyurcsányra, hogy pontosan azok vonulnak az utcára, akik a szocialisták klasszikus táborát alkotják: a dolgozók. Az egészségügy és a nyugdíjrendszer átfogó reformjának megkezdése és néhány veszteségesen üzemelő vasútvonal megszüntetése a népesség szegényebb rétegeinek heves felháborodását váltotta ki. Ezeknek a csoportoknak a szóvivőjévé időközben az ellenzéki Fidesz léptette elő magát, amely egykor liberálisként indult, de aztán szinte már szocialista párttá vedlett át. A Neue Zürcher Zeitung szerint ez a körülmény szorongást vált ki a szocialista párton belül, ahol sokan nem szívesen nézik, hogyan ,,lopja el" a Fidesz a szocialista témákat és választókat. Mindazonáltal az elvtársak nem sok konkrétumot tehetnek — vélekedett az újság munkatársa, rámutatva: a reformcsomag fontos elemeiről javasolt népszavazással Orbán Viktor Fidesz-elnök egyértelműen magához ragadta a kezdeményezést. Az újság felhívta a figyelmet, hogy a referendum eszközének alkalmazásával Orbán iskolát teremtett: az alkotmánybíróságot és a OVB-t valósággal elárasztják a beadványok, amelyek fontos és kevésbé fontos témákról sürgetnek népszavazást. Magyarország azonban nem közvetlen demokrácia, és néhány politikus máris óva intett attól, hogy a referendumok túlzásba vitelével aláássák az alkotmányos politikai folyamat és a megválasztott politikusok iránti bizalmat. Gyurcsányt ilyen gondok nem gyötörhetik. Ő már messzemenően lejáratta magát, amihez nagyban hozzájárult tavalyi ,,hazugságbeszéde". Ma gyakorlatilag mindenki ellene van: az ellenzék, a szakszervezetek, saját liberális koalíciós partnere, a szocialista párt baloldala, a pártbázis, sőt, még olyan prominens személyiségek is, mint Szili Katalin parlamenti elnök. A saját pártján belüli ellenállás veszélyesebb rá nézve, mint az ellenzék haragja. A szocialisták közül már néhányan a kormány terve ellen szavaznak a parlamentben, és legközelebb, az egészségügy megújításáról tartandó szavazáson akár lázadás is kitörhet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2007-11-24: Élő múlt - Várallyay Réka:

A világ közepe az a hely, ahol élsz!

Palkonya, Európa Kulturális Faluja — 2007
Fórum az URIK-kistérség (Uzon, Réty, Illyefalva, Kökös) épített örökségéről
Erdély — sajátos társadalmi berendezkedésének, történelmének és viszonylagos elzártságának köszönhetően — a történelmi Magyarország legértékesebb épített örökségével rendelkezik.
2007-11-24: Világfigyelő - x:

A vajdasági magyarok helyzetéről tájékozódtak

A magyar kormány döntött a Magyar-vajdasági Fejlesztési Tanács létrehozásáról — közölte Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter. A politikus a napot a Vajdaságban, Bácskatopolyán és Újvidéken töltötte, ahol találkozott a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség vezetőivel.