Erdő-mező ajándékaKucsmagombák

2012. május 10., csütörtök, Család

A legkülönösebb külsejű ta­vaszi gombák, ugyanakkor ritkák, tudni kell, hogy hol keressük őket. Mivel szerves anyagok bomlásából táplálkozó (szaprobionata) fajok, bármelyik erdő avarjában megtalálhatóak.

Termőtestük süvegből és törékeny tönkből áll, a süveg alatti üreg mindenik fajra jellemző. A nálunk leggyakoribb kucsmagomba kivételt képez: redős, sárgásbarna kalapja kiemelkedő közepén érintkezik a tönkkel. Keressük a ligetes, világos lomberdőkben, ahol a meszes (lúgos) talaj kellőképpen nyirkos. Rejtőző gomba, sokszor a hasonló színű avar takarja. A fényképen látható nyúlánk kucsmagomba a második leggyakoribb megyénkben. Az ízletes kucsmagomba hasonlít az előbbiekhez, de tompább, zömökebb, felülete sejtesen ráncolt. Nemcsak vegyes erdőkben, de parkokban, kertekben is előfordul.
Valamennyi kucsmagomba ehető, finom, de különösen a tönkjük törékeny, a cseh kucsmagomba pedig hamar romlik, elkészítésük sokáig nem halasztható. Nyersen az érzékenyebbeknél bármelyik allergiás tüneteket okozhat.
A süveg alak eleve arra késztet, hogy töltött gombaként készítsük meg. Íme, egy recept: a megtisztított süvegről levágjuk a tönköt, majd zsírban apróra vágott hagymát párolunk, ehhez darált sertéshúst adunk, borsozzuk, sózzuk, fedő alatt puhára pároljuk, majd hozzáaprítjuk a tönköt, és így pároljuk tovább. Elkészülte után ezzel megtöltjük a süvegeket. Olvasztott vajba helyezzük, és kevés borral meglocsolva még kb. húsz percig pároljuk. Párolt rizs jár hozzá.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 387
szavazógép
2012-05-10: Család - Kisgyörgy Zoltán:

Herman Ottóné Borosnyay Kamilla (Háromszéki nagyasszonyok)

Sokoldalú tehetség volt, korának népszerű ifjúsági és nőmozgalmi írója, verselője, az állatvilággal, különösen a madárvilággal foglalkozó gyermekirodalom jeles alakja.
2012-05-10: Riport - B. Kovács András:

Nyolctojásos száraztészta (LAM-történet)

A nyolctojásos jelző, mint látni fogjuk, minőségi mérce a száraztészta-gyártásban, s az illyefalvi gyár tulajdonosa, Váncsa Attila nemhiába szövi ismételten elbeszélésébe e mel­léknevet. A cég a LAM Alapítvány törekvései tekintetében is telitalálatnak tűnik, olyan példája az élelmiszer-ipari vállalkozásnak, melyet mind méretében, mind termék­kínálatában mintha kimondottan a mai székelyföldi adottságokhoz szabtak volna.