Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Erdő-mező ajándékaKucsmagombák

2012. május 10., csütörtök, Család

A legkülönösebb külsejű ta­vaszi gombák, ugyanakkor ritkák, tudni kell, hogy hol keressük őket. Mivel szerves anyagok bomlásából táplálkozó (szaprobionata) fajok, bármelyik erdő avarjában megtalálhatóak.

Termőtestük süvegből és törékeny tönkből áll, a süveg alatti üreg mindenik fajra jellemző. A nálunk leggyakoribb kucsmagomba kivételt képez: redős, sárgásbarna kalapja kiemelkedő közepén érintkezik a tönkkel. Keressük a ligetes, világos lomberdőkben, ahol a meszes (lúgos) talaj kellőképpen nyirkos. Rejtőző gomba, sokszor a hasonló színű avar takarja. A fényképen látható nyúlánk kucsmagomba a második leggyakoribb megyénkben. Az ízletes kucsmagomba hasonlít az előbbiekhez, de tompább, zömökebb, felülete sejtesen ráncolt. Nemcsak vegyes erdőkben, de parkokban, kertekben is előfordul.
Valamennyi kucsmagomba ehető, finom, de különösen a tönkjük törékeny, a cseh kucsmagomba pedig hamar romlik, elkészítésük sokáig nem halasztható. Nyersen az érzékenyebbeknél bármelyik allergiás tüneteket okozhat.
A süveg alak eleve arra késztet, hogy töltött gombaként készítsük meg. Íme, egy recept: a megtisztított süvegről levágjuk a tönköt, majd zsírban apróra vágott hagymát párolunk, ehhez darált sertéshúst adunk, borsozzuk, sózzuk, fedő alatt puhára pároljuk, majd hozzáaprítjuk a tönköt, és így pároljuk tovább. Elkészülte után ezzel megtöltjük a süvegeket. Olvasztott vajba helyezzük, és kevés borral meglocsolva még kb. húsz percig pároljuk. Párolt rizs jár hozzá.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 250
szavazógép
2012-05-10: Család - Kisgyörgy Zoltán:

Herman Ottóné Borosnyay Kamilla (Háromszéki nagyasszonyok)

Sokoldalú tehetség volt, korának népszerű ifjúsági és nőmozgalmi írója, verselője, az állatvilággal, különösen a madárvilággal foglalkozó gyermekirodalom jeles alakja.
2012-05-10: Riport - B. Kovács András:

Nyolctojásos száraztészta (LAM-történet)

A nyolctojásos jelző, mint látni fogjuk, minőségi mérce a száraztészta-gyártásban, s az illyefalvi gyár tulajdonosa, Váncsa Attila nemhiába szövi ismételten elbeszélésébe e mel­léknevet. A cég a LAM Alapítvány törekvései tekintetében is telitalálatnak tűnik, olyan példája az élelmiszer-ipari vállalkozásnak, melyet mind méretében, mind termék­kínálatában mintha kimondottan a mai székelyföldi adottságokhoz szabtak volna.