Aggódik az RMDSZ

2012. május 10., csütörtök, Közélet

Egyelőre csak aggályai vannak a hétfőn beiktatott baloldali Ponta-kormánnyal kapcsolatban az RMDSZ-nek. Kelemen Hunor szövetségi elnök úgy nyilatkozott: az új kabinet máris megakadályozta a MOGYE magyar tagozatának a létrejöttét, a választójogi törvény folyamatban levő módosításával lemondott az arányos képviseletről, és bejelentette, a kulturális autonómia fejezete nélkül fogadja el a parlamentben 2005 óta megrekedt kisebbségi törvényt.

Jelenleg Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt elnöke diktálja Romá­niában a nacionalista, magyarellenes retorikát. Hozzá igazodik mindenki, aki ezt az utat akarja járni – fogalmazott az RMDSZ elnöke, aki szerint a felerősödött nacionalizmus okozta a jobboldali kormány bukását is.
A máris módosított választójogi törvény kapcsán Kelemen elmondta: a baloldal még néhány hónappal ezelőtt olyan választási rendszer elfogadását támogatta a parlamentben, amely a leadott szavazatok arányában biztosította volna a mandátumokat. "Elő­for­dulhat, hogy a mostani 40–45 százalékos támogatottsággal a mandátumok 70–75 százalékát szerzik meg a parlamenti választásokon, és olyan politikai pártok, amelyek akár 20 vagy 25 százalékos politikai támogatottsággal rendelkeznek, be sem jutnak a parlamentbe. Ha a képviselőház is erre a változatra szavaz, az alkotmánybírósághoz fordulunk. Már készítjük is az alkotmánybírósági kereset szövegét" – jelentette ki Kelemen Hunor.
A kisebbségi törvénnyel kapcsolatban az RMDSZ elnöke azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy olyan változat kerül a parlament elé, amelyet valamennyi kisebbség elutasít. Arra a felvetésre, miszerint a nem magyar kisebbségek frakciója a jelek szerint nem lesz ebben a kérdésben szolidáris az RMDSZ-szel, Kelemen Hunor elmondta: megpróbálják meggyőzni a többi kisebbséget arról, hogy egy kiüresített jogszabály elfogadása senki érdekeit nem szolgálja.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 772
szavazógép
2012-05-10: Apróhirdetések - :

Apróhirdetések

Kínál lakás
Kézdivásárhelyen ultraközpontban, a 69-es udvartérben ház eladó. Alkalmas lakóháznak, irodának (120 m2-es hasznos felület + két terasz + 70 m2-es raktárhelyiség, víz, gáz, villany, kábeltévé, rendezett iratok, javításra szorul). Irányár: 29 000 euró. Telefon: 0740 374 671.
U. H.
2012-05-10: Közélet - Farkas Réka:

Csökkentené a bukaresti függőséget az MPP (Választási kampány)

A kampány első napjaiban nyilvánosságra hozza gazdasági programját az MPP – jelentette be tegnap Kulcsár-Terza József, a párt megyei tanácselnökjelöltje és Bálint József sepsiszentgyörgyi polgármesterjelölt.