Mi, hol, mikor

2007. november 26., hétfő, Mi, hol, mikor?
Közművelődési szakemberek találkozója

A Gyergyószárhegyi Megyei Kulturális és Művelődési Központ partnerségben a Kovászna Megyei Művelődési Központtal, a Hargita Megyei Kulturális Központtal és a Székelyföldi Közművelődés-szervezők Egyesületével (SZEME) megszervezi a Kovászna és Hargita megyei közművelődési szakemberek találkozójának harmadik kiadását november 30. és december 2. között a gyergyószárhegyi kastélyban.

A találkozó célja: a Kovászna és Hargita megyei művelődésszervezők és közművelődési szakemberek közötti szakmai együttműködések lehetőségeinek kidolgozása 2008-ra, valamint egy közös székelyföldi közművelődési koncepció és erre épülő stratégia. A találkozón lesz műhelymunka, kiscsoportos beszélgetés, valamint együttműködésen alapuló rendezvények bemutatása. Érdeklődni Péter Orsolyánál a 351 648-as, a 315 038-as telefonon és a peterorsolya@cultcov.ro e-mail címen.

Színház

A kézdivásárhelyi Vigadó­ban hétfőn 14.30 órától a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház bemutatja I. L. Caragiale Conu Leonida faţă cu reacţiunea című színművét.

Bábszínház

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház bábtagozata jövő héten a következő program szerint mutatja be Arany János A fülemile című bábelőadását 10 és 12 órától: kedden Zá­gonban, szerdán Szörcsén, csütörtökön Nagyborosnyón.

Kiállítás

A Park Szálló különtermében szerdán 17 órától megnyílik Plugor Sándor kisméretű, örök érvényű tusrajzainak kiállítása.

Pályázat

Az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület (Erdélyi IKE) 16 éven felüli fiataloknak pályázatot hirdet karácsonyi üdvözlőlap megtervezésére. A télhez vagy a karácsonyhoz kapcsolódó rajzokat, képeket várnak kizárólag elektronikus formában, legalább 1024 x 768,72 dpi méretben és TIF formátumban az Erdélyi IKE e-mail címére: ike@ike.ro vagy erdelyi_ike@yahoo.com. A kísérőlevélben feltétlenül tüntessék fel a pályázó nevét, telefonszámát és születési dátumát, illetve, ha valamilyen ifjúsági csoporthoz vagy szervezethez tartozik, akkor annak nevét is. Beküldési határidő: november 30-án 15 óra. A pályázatra csak saját munkákat várnak. A nyertes pályamunkák szerzőivel az Erdélyi IKE együttműködési szerződést köt a rajz (kép) felhasználását illetően.

Szent Erzsébet-díjak

A Művészeti Líceumoknak meghirdetett, Szent Erzsébet életéből és a hozzá fűződő legendákból kiinduló képzőművészeti vetélkedő eredményeként a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum két diákja is díjat nyert. A tizenegyedikes grafikusjelöltek szintjén a kézdivásárhelyi származású Máthé László országos első díjat nyert érett — tusrajz technikájú — kompozíciója leheletfinom kidolgozottságával, míg a kilencedikesek között Szép Szilárd harmadik díjat kapott a szintén grafikai eljárásokat művelő fiatalok között. A tanulókat Hervai Katalin és Ütő Gusztáv művészetoktatók készítették fel.

Eseménynaptár

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Ügyvezető Elnöksége, a Communitas Alapítvány és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület 2007 végén kiadja a 2008. év művelődési eseménynaptárát. Kérik a civil szervezeteket, hogy 2007. november 30-ig küldjék el a jövő évre tervezett kulturális rendezvényeik adatait. A rendezvények felkerülnek a www.emke.ro honlapra is. Innen tölthető le az a táblázat, amely tartalmazza a kért adatokat a kért formátumban. A lehetőségekhez mérten digitális vagy hagyományos ― 2007-ben készült ― fotókat is várnak mellékletként, amelyekhez csatoljanak egy rövid ismertetőt, hogy a fénykép mikor, hol, melyik rendezvényről készült. Az összesítő táblázat letölthető az EMKE honlapjáról, lekérhető az office@emke.ro e-mail címen. A kitöltött táblázatot a fenti határidőig kérik az EMKE e-mail címre (office@emke.ro) vagy postacímére (EMKE OE, 400183 Cluj-Napoca, str. Gh. Lazăr nr. 30) elküldeni.

Közlekedés

Súlyos közúti baleset. Bodzafordulón csütörtökön egy félrehúzott bukaresti rendszámú személygépkocsinak ütközött egy zágonbárkányi sofőr. V. Gheorghe (48) erősen italszagot árasztott, a szonda 0,41 mg/l alkoholszintet mért. Vérvételre kísérték. A baleset kivizsgálása folyamatban.

A múlt héten 54 közúti rendellenességet észleltek a rendőrök. 22 gyalogost, három szekerest és két biciklist büntettek szabálytalan közlekedésért. Öt gyorshajtást és két koccanást jegyeztek. Egy súlyos baleset történt, viszont az utóbbi két hét alatt két gyalogos vesztette életét.

Kék fény

Rablótámadás. Egy kézdivásárhelyi lakos értesítette a rendőrséget, hogy múlt pénteken este fél tizenegy körül két ismeretlen a Béke utcában leütötte, elvette a telefonját és egy kb. 12 grammos aranyláncát. Az áldozat egy bárban ivott záróráig, a két támadó látta ezt, és kinn megvárta, követte egy darabig, majd megtámadta. Az áldozat a kései riasztást azzal indokolta, hogy sáros volt a ruhája, és ittas volt. Mivel az áldozaton jól látható ütésnyomok voltak, és fájdalmakra is panaszkodott, javasolták, hogy keresse fel a törvényszéki orvost. A rendőrök B. Zoltán (20) lemhényi és D. Zoltán (25) kézdivásárhelyi lakost gyanúsítják, a nyomozás rablótámadás vádjával folytatódik.

Betörés. Hónapokig tartó nyomozás eredményeként kézre került egy uzoni betörés fő gyanúsítottja, a brassói K. Z. (17). A fiatalkorút azzal gyanúsítják, hogy augusztus végén betört egy uzoni mobiltelefonokat forgalmazó céghez, ahonnan 10 000 lej értékben vitt el árut. A kárnak mintegy negyedét sikerült megtéríteni, az eset kivizsgálása folyamatban.

(Rendőrségi tájékoztató)

Állásbörze

A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalnál nyilvántartott állásajánlatok: egy-egy gondnok (középfokú végzettség — kf.), turisztikai ügynök (felsőfokú végzettség — ff. vagy főiskola), eladási ügynök (kf.), kartonkötő (szakképesített — szk.), cukrász (szk.), szállításirányító (kf.), szabó (szk.), művészi rajzoló (kf.), villanyszerelő (szk.), egyetemes marós (szk.), hűtőtechnikai munkás (szk.), fára nyomtató (szk.), gépgyártóipari mérnök (ff.), vízépítéstan-mérnök (ff.), épületgondnok (szk.), ügynökségvezető felügyelő (ff.), vízvezeték-szerelő (szk.), kézi könyvkötő (szk.), árumozgató, gépkocsiszerelő, erdészeti szakképzetlen munkás (kf.), számítógép-kezelő (ff.), festő (szk.), tűzoltó (kf.), pszichopedagógus, költségvetési könyvelési előadó (kf.), szakelőadó (jogi ff.), előadó (kf., III., principal), targoncakezelő (szk.), járműmosó, elektronista technikus (szaklíceum), hidrotechnikai építőtechnikus (kf.), hőkezelő (szk.), nyomdász (szk.), mozgóárus (szk.), két-két kereskedelmi ügynök (szk.), pék (szk.), pénztáros (szk.), jogtanácsos, faszerkezet-összeszerelő munkás (szk.), cipőfelsőrész-készítő (szk.), elektromos és energetikai berendezésre szakosodott villanyszerelő (szk.), műanyag-extrudáló (elektromechanikai líceum), takarítónő, vasbetonszerelő (szk.), TCM-mérnök, gázvezeték-szerelő (szk.), fafélkésztermék-előállító dolgozó (szk.), gipszkartonszerelő (szk.), fatermék-előállító operátor (szk.), őr (kf.), számítógépes tervező (kf.), sofőr, ápolónő vagy felcsernő (kf.), faesztergályos (szk.), egyetemes esztergályos (szk.), szalagfűrész-kezelő (szk.), faipari lakkozó (szk.), három-három szaknevelő (technikum), szobafestő (szk.), négy-négy áruházi osztályvezető-helyettes (kf. vagy ff.), általános egészségügyi asszisztens (technikum), kamionsofőr (kf.), öt-öt szakács (szk.), karbantartó és javító villanyszerelő (szk.), szakképzetlen munkás facsiszolásra, hat-hat szociális gondozó (ff.), báros, pincér (szk.), villamos hegesztő (szk.), hét-hét ács (szk.), burkolómunkás (szk.), tizenegy szakképzetlen munkás építkezésre, tizenkét elárusító (szk.), tizennégy géplakatos (szk.), tizenöt vakolókőműves, tizenhat egyetemes asztalos (szk.), ötven szakképzetlen munkás, hatvanöt szakképzetlen konfekciós munkás, hetvennyolc rendelésre dolgozó konfekciós (szk.).

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 122
szavazógép
2007-11-24: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Jövőben aszfaltoznak

Az új parkolóhelyek kialakításával nagyjából befejeződött a sepsiszentgyörgyi park átalakításának idei szakasza, lassan leáll a munka.
2007-11-26: Sport - Áros Károly:

A kocka el van vetve, II. (Sportélet)

Csütörtökön szerkesztőségünkben járt Farkas Csaba, a megyei tanfelügyelőség sportért felelős tanfelügyelője. Sok mindenről beszélgettünk, így a pénteki sportteremavatóról, na és természetesen az átadást megelőző, A kocka el van vetve című, lapunk hétfői számában megjelent újságcikkről.