Pártvezetők az új választási törvényrőlCsapdák és lehetőségek

2012. május 24., csütörtök, Közélet

Eltérően értékelik a képviselőházban kedden elfogadott új választási törvényt a magyar pártok háromszéki vezetői, s jóllehet azt elismerik, hogy az ötszázalékos küszöb eltörlése nyomán megszűnik az együttműködés kényszere, mégis a tárgyalás, a megegyezés szükségességét hangsúlyozták.

Az RMDSZ szerint egyértelműen negatív hatással lesz a jogszabály az erdélyi magyarság parlamenti képviseletének súlyára annak ellenére is, hogy azokban a megyékben, ahol a kisebbségek aránya eléri a hét százalékot, képviselőjének egy mandátumot odaítélnek. Az EMNP háromszéki vezetése úgy látja, lehetőség is rejlik az új jogszabályban, megegyezés esetén például az eddigi három helyett négy magyar képviselője lehetne az alsóházban Kovászna megyének. Az MPP a szórványmagyarság helyzetét tartja aggasztónak, szerintük a székelyföldieknek kell vállalniuk az ő képviseletüket.
Ez a sokadik alkalom, amikor a balliberális új hatalom a magyarság jogait csorbítja, ebből is meglátszik, mi történik, ha nem vagyunk ott, ahol a döntéseket hozzák – szögezte le lapunk érdeklődésére Tamás Sándor. Az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke szerint a választási rendszer módosításának egyértelműen negatív hatása lesz a magyarság képviseletére, hiszen az a kisebbségek számára hátrányos, csak a nagy pártoknak kedvez. A magyarságnak is kevesebb képviselője lesz a törvényhozásban, de a demokrácia szempontjából is hátrányos a módosítás – magyarázta. Ami a magyar pártok közötti viszonyt illeti, Tamás úgy vélte: a küszöb eltörlése révén elszabadulhatnak az indulatok, mindenki a saját feje szerint indulhat, de ha pillanatnyi sikereket is ér­nének el az RMDSZ-szel szemben álló alakulatok, hosszabb távon a mértéktartás, az összefogás értelmesebb lenne. Szerinte az RMDSZ nyitottságát Háromszéken nem kell bizonygatnia. Az önkormányzati választások után azonban az együttműködés olyan lesz, amilyen a kampány volt – fűzte hozzá.
A székelység szempontjából nem rossz az új választási rendszer, mert biztosítja a helyeket a román parlamentben – fejtette ki a Háromszék kérdésére Kulcsár-Terza József, az MPP Kovászna megyei elnöke, aki azonban kifogásolja a választási küszöb eltörlését, azt egyfajta európai szabványnak nevezte, amely azért jó, mert a választások után könnyebben lehet koalíciót kialakítani. "Romániában sok párt van, soknak bekerülhet egy-egy jelöltje, s egy nagy saláta lesz, nehezebb lesz frakciót alakítani" – vélekedett. Aggasztónak nevezte a szórványmagyarság helyzetét, meglátása szerint sokkal nehezebb lesz képviselőt bejuttatniuk a törvényhozásba, de a mandátumot elnyerő székelyföldiek vállalhatják a szórványban élők képviseletét is. A magyar pártok megegyezését fontosnak nevezte a küszöb eltörlésének dacára, le kell ülniük tárgyalni, és az önkormányzati választásokon kialakult arányok alapján kell elosztaniuk a helyeket, hogy mindenkinek legyen képviselete a parlamentben – hangsúlyozta az MPP elnöke.
Másképp látja a küszöb eltörlését Nemes Előd, az Erdélyi Magyar Néppárt háromszéki szervezetének elnöke. Mint lapunk érdeklődésére kifejtette, szerinte az RMDSZ egyik fontos zsarolási eszközétől esik el, nem mozgósíthatják többé a magyarságot azzal, hogy parlamenti képviselet nélkül maradhat. Ez azért is fontos, mert a magyarság körében az RMDSZ-szel szembeni ellenszenv főként a parlamenti munka kapcsán érzékelhető. Ugyanakkor a megegyezés kényszere is megszűnik, a versenynek kedvez tehát az intézkedés – véli Nemes Előd, aki szerint azonban lehetőség is rejlik az új rendszerben: ha a három magyar párt meg tud állapodni, és a Kovászna-bodzavidéki körzetben például nem indulnak egymás ellenében, akkor az eddigi három helyett négy magyar képviselő kerülhet a parlamentbe. Ajándékként kínálnak fel egy képviselői helyet, rajtunk áll, hogy élünk-e a lehetőséggel – magyarázta a néppárti politikus, aki szerint ehhez az szükséges, hogy a magyar pártok meg tudjanak állapodni az együttműködésről.

Farcádi Botond, Farkas Réka

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 371
szavazógép
2012-05-24: Riport - B. Kovács András:

LAM-történet: A mozgalom erkölcsi felelőse (Kató Béla kuratóriumi elnök vallomása)

A Kató Bélával folytatott interjú első részében a nevéhez fűződő, rendkívül termékenynek nevezhető újítás és kezdeményezéssorozat legszemélyesebb indítékairól vallott, valamint arról az erkölcsi fordulatról és felismerésről, mely az alapítványt a kedvező feltételek melletti hitelezés útján elindította.
2012-05-24: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Dolgoznak Sepsiszentgyörgyön

Tizennégy utcában, összesen 31 helyszínen folynak felújítási, építési vagy szépítési munkálatok Sepsiszent­györgyön – jelentette be Antal Árpád polgármester.