Könyv a Rolling Stonesról

2012. június 4., hétfő, Kultúrkert

Megalakulásának ötvenedik évfordulója alkalmából július közepén vaskos könyv jelenik meg a Rolling Stones zenekarról; a The Rolling Stones: 50 című kötet magyar fordítása egy időben kerül a boltokba az eredeti brit kiadvánnyal.

A rock and roll történetének legendás és ma is aktív csapata a londoni Thames & Hudson Kiadóval, valamint a Daily Mirror lappal együttműködve állította össze a jubileumi kötetet, amely a zenekar ötven évét mutatja be – közölte a magyar kiadást gondozó ShowTime Budapest Kft. A könyv illusztrálásához a napilapok közül a leggazdagabb Rolling Stones-fotógyűjteménnyel rendelkező Daily Mirror megnyitotta archívumát: a fényképek többsége soha nem jelent meg korábban. A fotók nem a megszokott módon mutatják be a zenekar ötvenéves történetét, az önéletrajz a zenekar által válogatott és saját szavaikkal kommentált képekből áll. A kötetben szerepelnek többek között Gered Man­kowitz, Jean-Marie Périer, a magyar származású Dezo Hoffman, Michael Cooper, Terry O’Neill, Bent Rej és Philip Townsend fotói. Utóbbi készítette 1962-ben az első felvételeket a zenekarról.
A Rolling Stones 1962-ben alakult Londonban, 1964-től jelentet meg lemezeket, és jelenleg is aktív. Az eredeti tagok közül mára Mick Jagger énekes-szövegíró és Keith Richards gitáros-dalszerző maradt, az 1993-tól érvényes felállásban rajtuk kívül Charlie Watts dobos és Ronnie Wood gitáros-basszusgitáros alkotja az együttest. Az alapító Brian Jones (gitár) 1969-ben meghalt, Bill Wyman basszusgitáros 1993-ban kilépett, de volt Stones-tag Mick Taylor (gitár, basszusgitár), Tony Chapman (dob), Ian Stewart (billentyűs hangszerek) és Dick Taylor (basszusgitár) is.
A zenekar csaknem fél évszázados eddigi pályafutása során élő legendává vált, rendszeresen milliós lemezeladásokat produkált, és minden jelentős szakmai és közönségdíjat besöpört. Lemezeik – 29 stúdió- és 12 koncertalbum, 30 válogatás és 107 kislemez – több mint kétszázezer példányban keltek el. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2464
szavazógép
2012-06-04: Kultúrkert - Mózes László:

Az M Stúdió hét esztendeje

Színházaival Sepsiszentgyörgy előkelő helyzetben van, kevés hasonló város büszkélkedhet három minőségi társulattal.
2012-06-04: Kultúrkert - Albert Levente:

Loire-völgyi képmások

A Soleil de l’Est Nemzetközi Kulturális Alapítvány meghívottjaként két hetet tölthettem egy franciaországi képzőművészeti alkotótelepen Briare-ban.