Mi, hol, mikor?

2012. június 4., hétfő, Mi, hol, mikor?

A Nemzeti Összetartozás Napja
Sepsiszentgyörgyön a rendezvények sorát az EMI Rendhagyó történelemórája nyitja 16.30 órakor: Györgyi Zsolt református lelkész az unitárius egyház termében tart előadást elsősorban fiataloknak.

17.30-kor az Er­zsébet parkban, a volt országzászló helyén tartják az MPP által kezdeményezett megemlékezést, amelyre meghívták az RMDSZ és az EMNP szónokait is. 18 órakor a színház előtti téren az RMDSZ, az EMNP és az MPP közös szabadtéri műsort tart: fellép a Mácsafej zenekar, szavalatok hangzanak el, köszöntőbeszédet mond Kocsis Attila, a dévai Téglás Gábor Iskola­köz­pont igazgatója, moldvai csángó népdalok után a Há­romszék Táncegyüttes lép fel, majd díszbeszédet mond Böjte Csaba ferencrendi szerzetes, a műsort a Vox Hu­mana Ka­marakórus zárja 19 óra körül.
Kézdivásárhelyen a Hat­vannégy Vármegye If­júsági Mozgalom kézdivásárhelyi szervezete és Kéz­divásár­hely Polgármes­teri Hivatala közösen emlékezik a trianoni gyászos évfordulóra a katonanevelde (kaszárnya) előtt 17.32 órakor. A szervezők kérik a résztvevőket, vigyenek magukkal gyertyát és zászlót.
A kard, amely összeköt
Ma 23.30–24.00 óra között a Kossuth Rádióban: A nemzeti összetartozás egyik jelképe a Balassi Bálint-emlékkard. A magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjat eddig tizenhat alkalommal adták át Bálint napján Budán. Délvidéki, erdélyi, kárpátaljai költők mellett tengerentúli magyar poéta is átvehette a legendás szablyát a belső-magyarországiak mellett. Az óbecsei Tari István, a sepsiszentgyörgyi Farkas Árpád, a mezővári Vári Fábián László és a budapesti – Hadikfalván született – Tamás Menyhért vall arról, hogy Balassi költészete hogyan kapcsolja össze a nemzetet. (Szerkesztő-műsorvezető: Molnár Pál)
Színház
A sepsiszentgyörgyi Ta­mási Áron Színház Andrej Saramonowicz Tesztosz­te­ron (rendező Zakariás Za­lán) című előadását az új stúdióban kedden 18 órától (brassói bérlet), Szophoklész Trak­hiszi nők (rendező Ba­logh Attila) című darabját a kamarateremben vasárnap 19 órától játssza (az elmaradt bérletek érvényesíthetők).
Jegyek a sepsiszentgyörgyi Városi Kulturális Szer­vezőirodában vásárolhatók hétfőtől csütörtökig 11–16, pénteken 11–13 óráig (Sza­badság tér 1. szám, telefon: 0267 312 104, 0746 208 811, 0728 083 336).
Könyvbemutató
Margittai Gábor Magya­rok nyomában Európában, Ázsiában, Afrikában... című könyvének bemutatója, úti beszámoló, vetítés ma 18 órakor a kovásznai városi művelődési házban, kedden 18 órakor a kézdivásárhelyi Vigadóban, szerdán 18 órakor Sepsiszentgyör­gyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Ter­mében, csütörtökön 19 órakor Baróton Erdővidék Mú­zeumában. Szervező a Ba­lassi Intézet.
Kiállítás
Baróton Erdővidék Mú­zeu­mában a Frontképek – I. világháborús harctéri fotográfiák című kisplasztikai kiállítás június 15-ig látogatható hétköznap 8–16 óráig. Csoportos látogatás esetén előzetes bejelentkezés ajánlott (telefon: 0267 377 078). A tárlat anyaga a magyarhermányi származású, Gyergyó­al­faluban letelepedett és családot alapított Kassay János, több fotográfia szereplője és volt tulajdonosa fényképeiből állt össze.
Zene
A kézdivásárhelyi Viga­dóban szerdán 17.30 órától kamarazene-koncert. Fellép a Tiberius kvartett – Molnár Tibor (elsőhegedű), Lokodi Károly (másodhegedű), Mol­nár József (mélyhegedű), Zágoni Előd (gordonka), valamint vendégei: Zon­da Attila és Kostyák Már­ton. Műsoron Bocche­rini: Fan­dango gitárkvintett, Dvorak: G-dúr nagybőgőkvintett. A belépés ingyenes, de adományokat szívesen fogadnak.
Filmkaraván
Filmkaravánnal érkezik Erdélybe a magyarkanizsai (vajdasági) Cinema Filmműhely. A filmkedvelők betekintést nyerhetnek a műhely munkájába, megnézhetnek néhányat alkotásai közül. Meghívott vendég Csubrilo Zoltán, Fejős Csilla és Iván Attila. A karavánút során kedden 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termébe várják az érdeklődőket a közönségtalálkozóval egybekötött vetítésre.
Gyűjtés nyári táborra
A Kovászna Megyei Vöröskereszt gyűjtést szervez a nyári táborhoz szükségesek előteremtésére. A táborokat a Vöröskereszt 1992 óta folyamatosan megszervezi szegény sorsú, szociálisan hátrányos helyzetű családok gyermekeinek, akik életükben először vesznek részt hétnapos táborban. Az ottani tevékenységek segítséget nyújtanak a társadalmi beilleszkedéshez szükséges képességek elsajátításához, az egészséges életmódra való készüléshez. A megye 22 településéről vehetnek részt gyerekek, valamint azokból az iskolákból, amelyekben gyűjtést rendeztek. Húsz év alatt 1716 gyermeket nyaraltattak ily módon, s a célra több mint 200 000 eurót áldoztak. Idén a tábor június 25. és július 2. között lesz a zabolai Csipkésben. Aki támogatni óhajtja, keresse a Kovászna Megyei Vörös­keresztet Sepsiszent­györ­gyön a Kós Károly út 7. szám alatt (postai irányítószám: 520055), adószám: 4860296, számlaszám: BCR RO140124038020540001, e-mail cím: crucearosie.covasna@gmail.com, telefon/fax: 0267 313 802, 0367 802 185, telefon: 0741 926 776.
Segítséget várnak
A Kézdivásárhelyi Szé­kely Kutya Klub és a Benji Állatvédő Egyesület kéri mindazokat, akik támogatni szeretnék a kutyamenhely létrehozását, kétméterenként 44 lejért vásároljanak kerítésdarabokat. Amikor majd meglesz a pénz a telek körülkerítésére, kalákát szerveznek a kerítés felépítésére. Érdeklődni, jelentkezni For­ró Bélánál a 0740 003 750-es és Kovács Szidóniánál a 0726 310 384-es telefonon lehet. A menhely létesítését felvállaló szervezetek mottója: A kutyáknak nem az utcán a helyük. Most megoldjuk együtt!
Festival PARK
A Félsziget Fesztivál szervezői a PONT Csoporttal együttműködésben idén is megszervezik a Festival PARK elnevezésű rendezvényt. Az idei rendezvény központi témája a Meeting Point for 2020 – Álmodjuk meg 2020-at. Augusztus 23–26. között a Félszigeten a Festival PARK olyan programajánlattal szeretne szolgálni a fesztivállakóknak, amely a sokszínű koncertkínálat mellett is izgalmas szórakozási és szabadidős élményeket nyújt. A Festival PARKot a korábbi évekhez hasonlóan olyan partnerszervezetek bevonásával kívánják megvalósítani, amelyeknek üzenetük van a Félsziget Fesztivál résztvevői számára, és amelyek akár több éven át is jelen kívánnak lenni a fesztiválon. Ezek a szervezetek a fesztivállakókat megszólító, őket interaktív módon bevonó tevékenységekkel, akciókkal jelentkezhetnek. A szervezők széles körű nyilvánosságot biztosítanak nekik, a programfüzet, a fesztivál honlapja valamint az igényesen berendezett helyszín révén. A Félsziget Fesztivál kiváló lehetőség arra, hogy a partnerként résztvevő civil szervezetek és közintézmények szélesebb célcsoportot is megszólítsanak, és intézményesen erősödjenek azáltal, hogy egy nagy kaliberű projektben partnerként vesznek részt. A Festival PARKba olyan szervezetek és közhasznú intézmények, közintézmények jelentkezését várják, amelyek tevékenysége elsősorban a 16–35 éves korosztályok részvételére, nevelésére, integrációjuk segítésére, problémáik megelőzésére, megoldására épül, és amelyek a fesztivál sajátos körülményeihez igazodó programot szeretnének megvalósítani. Jelentkezni a http://park.felsziget.ro weboldalon lehet, június 24-én 24 óráig. További információkért forduljanak Kész Szilárdhoz a park@felsziget.ro elektronikus postacímen, vagy a 0749 193 498-as telefonon.
Kékfény
Az erődvidéki rendőrök tetten értek két férfit, aki telefonkábelt lopott. G. Barna (26) és B. Hunor (22) köpeci lakos Kisbacon és Ma­gyarhermány között vágott le 35 méter kábelt. A tett elkövetése után a 45-ös köz­ségi úton kapták el őket. A használt szerszámok is náluk voltak. Az okozott kár mértékét szakemberek állapítják meg.
(Rendőrségi tájékoztató)
Röviden
Nyári tornaprogram.
Az Ida Aerobic a sepsiszentgyörgyi uszodában a nyáron a következő program szerint várja a mozogni óhajtókat: hétfőn és szerdán 9 órától nyugdíjastorna, 18 órától táncos aerobik és stepp V–VIII. osztályosoknak, 19 órától aerobik felnőtteknek, fiataloknak, 20 órától aerobik; kedden és csütörtökön 18 órától aerobik elemistáknak, 19 órától stepp­aerobik felnőtteknek, fiataloknak, 20 órától aerobik; pénteken 20 órától koreográfiás aerobik. Oktató: Kelemen Ida, telefon: 0722 243 234.
Mozgásművészet. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Ala­pítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójának programjában ma 20 órától társaságitánc-tanfolyam – latino táncok. Telefon: 0748 509 584.
Egészségkaraván. Jú­ni­us 26-ig minden hétfőn és kedden 10–17 óráig Sepsi­szent­györgy belvárosában parkol az egészségkaraván autóbusza, amelyben könyveket lehet kölcsönözni vagy vásárolni egészségről, nevelésről, családról, lelkiekről, s ingyen megmérik az érdeklődők vérnyomását, testzsírtömegét is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1487
szavazógép
2012-06-04: Kultúrkert - Albert Levente:

Loire-völgyi képmások

A Soleil de l’Est Nemzetközi Kulturális Alapítvány meghívottjaként két hetet tölthettem egy franciaországi képzőművészeti alkotótelepen Briare-ban.
2012-06-04: Apróhirdetések - :

Apróhirdetések

Kínál - lakás
Imecsfalván kertes családi ház eladó. Telefon: 0741 205 990.
11159
Központi, frissen renovált háromszobás tömbházlakás teljesen felszerelt konyhával a Gróf Mikó Imre utcában kiadó vagy eladó. Havibér: 700 lej plusz közköltség, eladási ár: 240 000 lej. Telefon: 0752 833 094.
4256409