Barót kilépett A borvíz útjából

2007. november 28., szerda, Közélet
Barót város tanácsa nem hagyta jóvá Antal Mihály helyi képviselőnek a városrendezési terv módosítását célzó, illetve A borvíz útja pályázat gazdasági és műszaki mutatóit elfogadó határozattervezetet, így az erdővidéki város nem vesz részt a megyei tanács által kezdeményezett kiírásban.

Nagy István polgármester, illetve az ő álláspontját támogató tanácstagok véleménye szerint csak a strand modernizálása érné meg a városnak, a kezelőközpont felépítésének önrésze olyan hatalmas költséget jelentene, melyet nem tudnának fedezni.

Antal Mihály arra kérte társait, hogy mivel e kérdés nem hordoz politikai töltetet, döntéseiket csakis racionális érvek alapján hozzák meg, majd figyelmeztetett, hogy amennyiben nem alkalmazkodnak a követelményekhez, a fő pályázó, a megyei tanács egyszerűen kihagyja őket, s ezzel a város fog veszíteni. ,,A megyei tanács nem fog térdre esni a város előtt, hanem inkább átcsoportosítja a pénzeket, mi pedig az értékes befektetés nélkül maradunk" — mondotta Antal. Nagy István kétségbe vonta Antal Mihály politikamentességre vonatkozó kijelentését, felemlítve a még 2000-ben, Albert Dénes polgármestersége idején Bán Istvánnal (Incze István tanácstag, volt RMDSZ-elnök veje — szerk. megj.) kötött bérleti szerződést, amelynek értelmében, ha korszerűsítik a strandot, annak kezelését az SZNT állandó bizottsága volt tagjának, a jelenlegi RMDSZ-es platformvezérnek a cége kapná meg bérmentve. Véleménye szerint a projekt indításakor azért is ragaszkodott az RMDSZ ahhoz, hogy ne az országosan ismert Bibarcfalvára telepítsék a befektetést, hanem Barótra. Incze István tiltakozott a személyes érintettség vádja ellen, majd azt mondta, hogy a pályázatot a megyei tanács ajándékának kell tekinteni, s mint olyant feltétel nélkül kell elfogadni. ,,Értsük meg: a pályázatból ezeket a terveket lehet megvalósítani, ha mi máshoz ragaszkodunk, akkor azt a saját zsebünkből kell megoldanunk" — jelentette ki. Vass Csilla szerint ragaszkodni kell ahhoz, hogy a megyei tanács az eredeti, a 2005-ös tervekben szereplő beruházást, azaz csak a strand modernizálását végezze el, hiszen a kezelőközpont és a borvízbár igencsak kétséges sikerrel kecsegtet, önrésze viszont meghaladja a város pénzügyi erejét. ,,Tudtommal nem végeztek olyan vizsgálatot, amely egyértelműen kimutatná, hogy Baróton gyógyhatású víz lenne, s azt sem tudom, hogy négy meleg vizes kádnak, egy jacuzzinak vagy egy csendes játékokra alkalmas teremnek milyen turisztikailag kiemelkedő vonzereje lenne."

A vitába, melyben szóba került a labdarúgócsapat edzőpályájának átengedése, a 637 000 lejes önrész fedezésének lehetséges megoldásai és a közvélemény álláspontja, bekapcsolódott Demeter László, Dimény László és Buksa Irén is, de egyikük sem tudott olyan érvet felhozni, amely az ellentábor valamely tagját megingatta volna, így esély sem volt arra, hogy a két határozattervezet valamelyike is megkapja az elfogadáshoz szükséges nyolc szavazatot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2007-11-28: Közélet - Farkas Réka:

Válaszút előtt az RMDSZ (Antal Árpád a vasárnapi választásokról)

,,A magyar választók büntették az RMDSZ Szé­kelyföld-politikáját, egyértelmű, hogy a szövetségnek újra kell gondolnia, és sokkal határozottabban kell fellépnie Székelyföld önrendelkezése mellett, mert további terepvesztéshez vezet, ha itt nem történik konkrét előrelépés" — fogalmazott Antal Árpád képviselő a vasárnapi EP-választások eredményeit értékelve.
2007-11-28: Közélet - x:

Posztumusz díj Visky Árpádnak

A Magyar Művészetért Alapítvány kuratóriuma és Várad római katolikus püspökségének szervezésében vasárnap a barokk palota kápolnájában rendezték meg a Magyar Művészetért 21. díjátadó ünnepségét.