Országjelentés és védzáradék

2007. június 14., csütörtök, Máról holnapra

Călin Popescu Tăriceanu — elültével a bizalmatlansági indítvány izgalmának (vagy unalmának?) — sürgősen Brüsszelbe utazott. Hadd lám, mi várhat alaposan megkarcsúsodott kormányára, mert készül Románia országértékelése, a jelentés, melyet elég szigorú uniós vizslatók szoktak elkészíteni, nem mindig túl udvariasan és visszafogottan. Persze, diplomatikusan, nevelő jelleggel...

Tăriceanunak, úgy tűnik, nincs most különösebben oka az izgalomra, mert Barroso EU-főnök megnyugtatta: az országjelentés objektív lesz, a valós eredményekről és a fennforgó bajokról fog szólni, de szó sincs egyelőre a rettegett védzáradék érvényesítéséről.

Igaz ugyan, hogy néhány régi tagország képviselői emlegették, de semmiféle döntés nem született e vonatkozásban.

Mondom, Tăriceanu kormányfő egyelőre megnyugodhat, s ,,vigyázó szemét" újra Bukarest felé fordíthatja, ahol például éppen a kormány ama jogáról vitatkoznak a honatyák, hozhat-e sürgősségi kormányrendeleteket a kabinet a parlamenti vakációban. Ahogy a dolog kinéz, aligha...

Ettől függetlenül a liberális—RMDSZ-es kormány kormányozgathat, s ha kedvező lesz az országjelentés, akkor megjósolható, hogy igencsak megerősödhet pozíciójában, annál inkább, hogy pillanatnyilag nincs is igazi alternatívája. Egyetlenegy lenne, az előrehozott választások, de ennek fenyegető fellegei is oszladoznak, hiszen a nagy nyári ejtőzködést követően meg kell tartani az európai parlamenti választásokat, aztán a jövő esztendei költségvetés, az évzárás, majd a helyhatósági választások jönnek.

,,Karcsúsított" bizony a Tăriceanu-kabinet, mert húszszázaléknyi támogatottsága is alig van a parlamentben, s most újabb személyi kérdések is felmerültek. Főleg az RMDSZ vonatkozásában. Ha Markó Béla tényleg lemond kormányfő-helyettesi tisztségéről, vagy meg kell szüntetni ezt a tisztséget, vagy betölteni valakivel a megüresedett helyet.

,,Karcsúsodás" pillanatnyilag az is, hogy Băsescu államfő felfüggesztette tisztségéből Nagy Zsolt kommunikációs minisztert, s tekintve e tárca mostani fontosságát, sürgősen kell helyettesítőt találni a minisztériumban, legalább a felfüggesztés időtartamára. Vagy tovább is? Az RMDSZ azt szeretné, ha Nagy Zsolt államtitkári rangú kabinetfőnöke látná el a feladatot, aki ugyancsak RMDSZ-es. Kézenfekvőnek tűnik, de nem biztos, hogy így lesz.

Most úgy tűnik, két hétig még fellélegezhet a Tăriceanu-kormány, rendezheti sorait, felkészülhet az újabb csatározásokra. Aztán sok minden az országjelentés tartalmától és hangvételétől függ...

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1288
szavazógép
2007-06-14: Közélet - Iochom István:

Kézdivásárhelyi kábítószer-kereskedők buktak le

Múlt szerdán hosszas megfigyelés után a Szervezett Bűnözés és Terrorizmusellenes Igazgatóság Kolozsváron csapott le két kézdivásárhelyi egyetemistára, akinél jelentős mennyiségű kábítószert, ecstasy-tablettát találtak.
2007-06-14: Közélet - Fekete Réka:

Hastífusz Háromszéken

Közel két hét után sikerült lehozni a lázát, és megszűnt hasi fájdalma annak a tizennyolc éves dobollói lánynak, akinek véréből kimutatták a hastífusz kórokozóját.