Hírbörze

2012. június 27., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Ingyenes képzés
A kézdivásárhelyi kis- és középvállalkozók szövetsége (Asimcov) szervezésében ma és holnap 9–17 óráig Tárgyalási technikák címmel vállalkozófejlesztő képzést tartanak a kézdivásárhelyi Átrium Szálloda konferenciatermében. A román nyelvű képzésen a bukaresti előadó a tárgyalástan különböző részterületeivel foglalkozik. A képzés ingyenes, minden érdeklődőt várnak.

Lavinaeffektus a Hidroelectrica után
A legnagyobb hazai energiatermelő fizetésképtelensége a tőzsdén jegyzett, 3,5 milliárd euróra becsült vállalatok, bankok, befektetési alapok egész sorát érinti. Elsősorban a Hidroelectrica 20 százalékát birtokló Proprietatea Slap részvényeinek ára csökkent mintegy ötödével, de egy sor hitelező – elsősorban bankok – is megérzik a fizetésképtelenné vált cég átszervezési folyamatát. A BRD, a  legnagyobb hitelező mintegy 400 millió lejes kieséssel számolhat, de a Transilvania Bank kinnlevősége is 100 milliós nagyságrendű. Ezek a pluszköltségek akár veszteségbe is taszíthatják a két bankot a második negyedévben, de az állami cégek eddigi alacsony kockázati tényezőjének megváltozása hosszú távon veszélyes precedenst jelenthet az egész bankszektor számára. A harmadik érintett kategória a Hidroelectrica kliensei, amelyek ezután kénytelenek lesznek drágábban vásárolni energiát. l Közben a Hidroelectrica jogi adminisztrátora bejelentette, hogy felmondják a cég és a galaci Euro P. E. C. közötti, 37 millió lejes szerződést, mivel ez utóbbi előállítási ár alatt vásárolta az energiát. A román sajtóban „ügyes fiúknak” nevezett vállalatok egyike 141 lejben vásárolta az energia megawattját, míg a piaci ár 220 lejre rúgott.

Enyhén csökkent a munkanélküliség
A mutató az első negyedévi 7,7 százalékhoz képest 0,1 százalékkal csökkent, éves összehasonlításban viszont nem változott, 2011 első negyedévében is 7,7 százalék volt. Az idén január és március között 9,019 millió volt a foglalkoztatottak száma, az állástalanoké elérte a 740 ezret. A 20 és 64 év közötti korosztály foglalkoztatottsági rátája 62,3 százalék volt, ami 7,7 százalékkal marad el az EU-tagállamoktól elvárt 70 százalékos célértéktől. A munkanélküliség a fiatalok körében a legmagasabb, megközelíti a 24 százalékot.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 333
szavazógép
2012-06-27: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Gyártják az új Ford-modellt (Autóipar)

Az olténiai autógyár átvétele után több mint négy évvel az amerikai Ford craiovai üzemében a hét elején legördült az első hazai gyártású autó.
2012-06-27: Pénz, piac, vállalkozás - B. Kovács András:

Beablakozni Európát (Interjú Miklós Ervinnel, a sepsiszentkirályi Fenestela Rt. igazgatójával)

Szó szerint igaz, hogy világra nyíló ablakok készülnek a sepsiszentkirályi Fenestela Rt.-ben, a kétszáz fős üzem ugyanis húsz százalékban kivitelre termel.