AutósportHárom dobogós helyezés

2007. december 3., hétfő, Sport
Annak ellenére, hogy idén sem sikerült megrendeznie a bálványosi hegyi gyorsasági versenyt, a sepsiszentgyörgyi Auto Crono jó évet tudhat maga mögött. Ezt a viadalt leszámítva az egyesület tartotta magát az év elején közzétett versenynaptárához.

Emellett az Auto Crono pilótái remekeltek a különböző autósviadalon: Bedő Barna a harmadik helyen zárta a román hegyi gyorsasági bajnokságot (H4-es osztály), Aurel Şelaru országos bajnok lett rallycrossban (1400 köbcentis géposztály), Mihály Zsolt bajnoki bronzérmet szerzett ugyancsak rallycrossban (1600 köbcenti). Vlad Pescaru és Andrei Şelaru is az Auto Crono színeit képviselte. A háromszéki és az országos versenyidény zárómomentumaként december 8-án Kovásznán kerül sor a második Secuiana Ralira. A versenyre már több mint tíz háromszéki pilóta jelezte részvételi szándékát, ami nagyon örvendetes dolog — tudtuk meg Simon Árpádtól, az Auto Crono elnökétől.

Aurel Şelaru

Első teljes éve a rallycrossban, és máris bajnoki címet szerzett. Jövőbeli tervei között szerepel, hogy induljon az országos hegyi gyorsasági bajnokságban, majd idővel a raliban is be szeretne mutatkozni.

— Hogyan került kapcsolatba ezzel a sportággal, és miként sikerült máris bajnoknak lennie?

— Mivel imádom az autóversenyzést, valahol el kellett kezdenem. Nagyon megtetszettek a rallycross-megmérettetések, nagyon jók a szabályok, és érdekes a versenyzési rendszer. Ez volt az első év, amit teljes egészében végig tudtam csinálni — tavaly csak a nyílt benevezésű viadalokon vettem részt —, és óriási szerencsével meg is nyertem a bajnokságot.

— Milyen volt az idei küzdelemsorozat?

— A sportág érdekessége, hogy a versenypályák nagyon változatosak, egyesek nagyon könnyűek, mások erősen nehezek. Mindez a szervezők remek munkájának köszönhető. Nagyon szerényen, óvatosan vágtam neki a bajnokságnak, technikai gondjaim is voltak, de lassan-lassan a kellő rutin megszerzésével bevergődtem magam az élvonalba, és legvégül megnyertem a pontvadászatot.

Mihály Zsolt

A megyeszékhelyi autóversenyző jövőre egy nagyszebeni csapatnak fog versenyezni, és nagyon reméli, hogy 2008-ban jobb idénye lesz, mint idén.

— Pár évvel korábban országos bajnok voltál rallycrossban. Idén csak a harmadik helyre futotta?

— Két évvel ezelőtt, 2005-ben országos bajnok voltam, tavaly harmadik lettem, és idén is meg kellett elégednem a harmadik helyezéssel. Tényleg meg kellett elégednem a bronzéremmel, mert az újabb bajnoki cím nem rajtam múlott. Sajnos, voltak olyanok, akik nem akarták, hogy én nyerjem meg a bajnokságot. Úgy tűnik, jövőre csak én fogok indulni rallycrossban, így lehet, hogy egy nagyszebeni csapatnak fogok versenyezni. A gondok, a problémák és a kellemetlenségek ellenére nagyon jó évem volt, s ezért hálás vagyok támogatóimnak.

Bedő Barna

Komolyabb támogató nélkül Bedő Barna saját maga kellett hogy fedezze a kiszállási költségeket, legfőbb mecénásai pedig a szülei voltak. 2008-ban továbbra is a hegyi gyorsasági bajnokságban akar versenyezni, de egy új autóval.

— Az Auto Crono versenyzői közül te érted el a legjobb eredményt az idei országos hegyi gyorsasági bajnokságban. Hogyan sikerül harmadiknak befejezned a küzdelemsorozatot?

— Nagyon nehéz évem volt, és megszenvedtünk a bajnoki bronzéremért. A csapatom, illetve a szerelőim — Sándor Attila és Doczé Ödön — sokat segítettek abban, hogy megszerezzem a harmadik helyet. Sajnos, nem volt támogatóm, ezért mi kellett hogy álljuk egy-egy futam költségeit.

— A más versenyzőkhöz képest mi mennyire vagyunk felkészülve? Nekik több pénzük van az autóversenyzésre?

— Nem minden esetben felkészültebbek, mint mi, de többségük jobb anyagi feltételekkel rendelkezik. Ez annak tudható be, hogy más városokban vannak cégek, vállalatok, amelyek támogatják az autóversenyzést. Ezért is csodálkozom azon, hogy miként lettem harmadik, amikor mások jóval erősebb autókkal versenyeztek.

Vlad Pescaru

Tavaly Vlad Pescaru országos bajnok volt rallycrossban, idén már a hegyi gyorsasági küzdelemsorozatban rajtol, és elvárásainak megfelelően alakult az éve. A következő szezont már a ralisok között szeretné kezdeni.

— Egy évvel korábban még rallycrossban versenyeztél, idén már a hegyi gyorsasági bajnokságban álltál rajthoz. Miért a váltás?

— Rallycross, hegyi gyorsasági verseny és rali... Ez a megfelelő sorrend egy feltörekvő pilóta karrierjében mind felkészülés, mind pénz tekintetében. Nekem is ezt a sorrendet kellett követem, mivel nem tudtam egyből megszerezni a ralis licencemet. Így idén indultam a hegyi gyorsasági bajnokságban a kezdők csoportjában.

— Milyenre sikeredett az idei éved?

— Nagyon jól kezdtem az idényt, hiszen a brassói futamon a negyedik lettem. A következő versenyen gond volt az autóval, és még az első húszba sem kerültem be. Ez nagyon lehangoló volt. A továbbiakban már jobban kellett teljesítenem, nagyon kemény ellenfeleim voltak, és a kezdők között a 11. helyen fejeztem be a bajnokságot. Az eredménnyel elégedett vagyok, hiszen a tervem csak az volt, hogy tapasztalatszerzés céljából végigautózzam az összes versenyt.

Andrei Şelaru

Akárcsak édesapja, ő is autóversenyzésre adta a fejét, ezzel egy gyerekkori álma valósult meg. És akárcsak édesapja, jövőre ő is a hegyiben szeretne versenyezni, majd a hazai autósport legjobbjai, a ralisok közé szeretne bekerülni.

— Kezdőként milyen volt számodra a 2007. esztendő?

— Nagyon nehéz volt, hisz nagyon kemény mezőnyben kellett versenyeznem egy gyengébb Renault 5-össel, ellenfeleim nagy többsége mind jobb autóval állt rajthoz. Nem volt elég pénzem ahhoz, hogy versenyképesebbé tegyem a kocsit. Ehhez hozzáadódik az is, hogy többször is volt műszaki problémám, és így csak az ötödik helyen zártam a bajnokságot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?







eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2007-12-03: Sport - x:

Veres Gyula a Bajnokok Ligájában (Teke)

A román bajnokcsapat, a Jászvásári CFR — soraiban az árkosi Veres Gyulával — a hét végén megkezdte szereplését a Bajnokok Ligájában.
2007-12-03: Sport - Tibodi Ferenc:

Kosárlabda, A osztály

Mikes Kelemen ISK—Bukaresti Olimpia 84—43
(21—11, 18—8, 23—8, 22—16)
Sepsiszentgyörgy, közel 500 néző. Játékvezetők: Sorin Drugău (Brassó), Cătălin Manu (Bukarest). Mikes: Vass 23 (1x3), Toma 17, Brosovszky 10 (2x3), Dincă 8, Cazac 22 (2x3) — Kövesdi, Németh, Tămîrgeanu, Sándor, Bordás, Csillag, Sinka 4.