LovassportJó évet zártak

2007. december 3., hétfő, Sport
Harmadik évét töltötte idén a Sepsiszentgyörgyi Lovasklub. Sok-sok versennyel (díjugrató, lovastusa — más néven military —, fogathajtás), a lovassport nálunk ismeretlen ágának, a távlovaglásnak a Kovászna megyei meghonosításával, hazai és nemzetközi téren elért sikerekkel, gazdag éremgyűjteménnyel.

Mérlege a hazai versenyeken: tizennégy első, hét második és hét harmadik helyezés, a nemzetközi vetélkedőkön: két arany-, egy ezüst- és egy bronzérem. Ez pedig az összevont országos rangsorban — még ugyan nem készült el, de a történések ismeretében, na és az előrejelzések alapján — minden bizonnyal megér egy harmadik helyet. A tavalyi ötödikhez mérve kétségtelenül előbbre lépést jelent.

— Vajon így véli ezt Nicolae Ciprian Vrânceanu is, a lovasklub megálmodója, alapítója, elnöke, egyszóval mindenese?

— Kétségtelenül túlszárnyaltuk 2006-os önmagunkat. Mindenekelőtt rendezvényeinkkel, hiszen csak a Szent György Kupa rendezvényén nyolcvan ló és ötven lovas vonult fel, lépett a versenypályára — soha ilyen népes mezőny nem gyűlt össze a szentkirályi lovaspályán —, két Balkán-bajnokságot is rendeztünk (díjugratásban és távlovaglásban), egyen pedig (az isztambulin) részt vettünk... Legszorgalmasabb éremgyűjtőink: Alexandru Vrânceanu 5 arany-, 2 ezüst-,5 bronz-, Monica Holdiş 4 arany-, 4 ezüst-, 3 bronz-, Petre Bacită 3 arany-, 2 ezüst- és Ghannadi Omid 2 aranyéremmel. Na de soroljam tovább az előbbre lépéseket: idén sikerült a távlovagláshoz egy három kilométer hosszú pályát létrehoznunk, teletűzdelve esztétikailag szép, ugyanakkor technikailag is magas szinten mozgó akadályokkal. Nem is maradt el a külföldi vendégek — mint például a francia Jane Toley, a zsűri elnöke — elismerése. Valamennyiüknek tetszett a vidék természeti adottsága, nem egy közülük kifejtette óhaját, hogy szívesen töltené szabadságát vidékünkön. Utoljára hagytam a távlovaglást. Jó tudni, hogy mi rendeztük meg itt, Szentkirály környékén Románia első távlovaglóversenyét, s a mi példánkra alakult meg Székelyudvarhelyen az Ugron Klub, elnöke Ferenczy Károly.

— Akkor ez a két klub jelenti a román lovassport távlovagló szakágának bázisát?

— Akárcsak a fogathajtásban, távlovaglásban is Erdély játssza a főszerepet, hiszen csak itt jegyeznek távlovaglóklubokat: Sepsiszentgyörgyi Lovasklub, Székelyudvarhelyi Ugron Klub, Csíkszeredai Forrás és Kolozsvári Taraxacum. Meggyőződésem, a közeljövőben nőni fog a klubok száma, hiszen a távlovaglás nem annyira technikus szám, egyszerűbb, és éppen ezért vonzóbb is. Mondom ezt mint a Román Lovassportszövetség távlovagló-bizottságának frissen megválasztott igazgatója.

— Mi a helyzet, a versenyek főszereplőivel, a lovakkal, a Szentgyörgy Lovasklub lóállományával?

— Változatlanul jól állunk a lovakkal. Két öregebbet átvezényeltünk lovaglóiskolába, helyükre két fiatal lépett, így aztán változatlanul tíz ló áll a díjugratás és a military rendelkezésére. Örvendetes, hogy akad közöttük olyan is, amely a díjlovaglásban is megállja helyét. Alexandru Vrânceanu két érmet is szerzett Condor nyergében.

— És Vlad Vrânceanu a fogathajtásban?

— A kilencedik helyen zárta az idei bajnokságot, segédhajtója Györgyicze László volt. Vlad óhaja, hogy a jövőre kapjon két új lovat a fogathajtásra.

— Lovak, pályák, lovasok, felszerelés adott, ki a szakirányító?

— Változatlanul Tudor Vasile tartalékos ezredes.

— Működött-e a lovastábor?

— De még mennyire. Ennek eredményeként nőtt a lovaglás népszerűsége a gyerekek, a fiatalok körében. Ha így nőne a támogatók tábora is...

— Akkor számíthatunk a már tavaly megfogalmazott Olimpiai Központra is?

— Nem mondtunk le róla. Továbbra is tervünkben szerepel a válogatási bázis kiszélesítése, a jobb feltételek biztosítása, s ha minden összejön, javasolni fogjuk az Olimpiai Központ megalakítását. Van érdeklődés iránta.

— Mit ígér Szentkirálynak, Sepsiszentgyörgynek a 2008-as sportnaptár?

— Hét versenyt: Szent György Kupa távlovaglásban, militaryban (április 11. és 18.), Szent György Kupa fogathajtásban, ez egyúttal bajnoki forduló is (május 18.), militaryban Balkán-bajnokság (kétcsillagos verseny, július 4—6.), nemzetközi díjugrató- és díjlovaglóverseny és Covalact Kupa (július 24—27.), távlovagló Balkán-bajnokság (szeptember 12—14.), országos távlovagló-bajnokság (október 17—19.).

Jó tudni, hogy kicsi megyénk nagyra nőtt a lovassportban. A fogathajtásban, a távlovaglásban úttörő szerepet játszott, zászlóvivő szerepet játszik, s ma az ország élmezőnyébe tartozik. Díjugratásban, lovastusában is ott halad a dobogó közelében. Remek pálya van Szentkirály határában, lovascentrum épül Kökös szomszédságában, és a falusi napok rendezvénysorozatában évről évre egyre több helyet kap a fogathajtás, a lovasbemutató. Sok sikert, lovasok!

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2007-12-03: Sport - x:

Kikaptak a kézdivásárhelyi lányok (Kosárlabda, ifjúságiak)

Újabb dupla fordulót rendeztek az ifjúsági kosárlabda-bajnokságban, s a céhes városbéli KSE ifi II-es és III-as csapatai a Szászrégeni ISK együttest fogadták. A hét végi fordulók eredményei: ifi II.: KSE—Szászrégeni ISK 58—69 és 35—72; ifi III.: KSE—Szászrégeni ISK 45—65 és 37—76.
2007-12-03: Sport - x:

Világkupa-küzdelmek (Sportvilág)

Északi összetett. A német színekben versenyző Björn Kircheisen nyerte az északi sízők északi összetett Világkupa-sorozatának második versenyét a finnországi Kuusamóban.