Putyin pártja győzött, az EU bírál

2007. december 4., kedd, Világfigyelő
Az Egységes Oroszország, a hatalom pártja a lapzártakor közölt adatok szerint 64,1 százalékot szerzett vasárnap a parlamenti választásokon.

A Központi Választási Bizottság eddig a szavazatok 98 százalékát számolta meg. Ennek alapján a kommunista párt (KPRF) 11,6, a Liberális-Demokrata Párt 8,2 és az Igazságos Oroszország 7,8 százalékot szerzett. A 11 induló párt közül a többi nem jutott át a hétszázalékos küszöbön.

Az oroszországi parlamenti választások eredménye törvényes ― jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap, visszautasítva a szavazással kapcsolatos bírálatokat. Putyin munkások előtt szólva bejelentette, hogy az Egységes Oroszország, amelynek listáját ő vezette, jelentősen megerősítve pozícióit a 450 tagú állami dumában 315 mandátumot, vagyis alkotmányos többséget szerzett. Később a kormány tagjai előtt az elnök leszögezte: a lezajlott választások meggyőzően bizonyították Oroszország belpolitikai stabilitását és azt, hogy e stabilitás legfőbb garanciája az orosz nép. Az elnök felszólította a parlamenti pártokat, hogy minél előbb lássanak munkához, és bejelentette, hogy utasította az elnöki adminisztrációt: készítsék elő a duma összehívásáról szóló elnöki utasítást, hogy a törvényhozás még a jogszabályokban előírt harminc nap letelte előtt összeüljön.

Az Európai Unió bírálta tegnap az orosz parlamenti választások lefolytatását, azt állítva, hogy az országban a szavazás előtt megsértették a szólás és a gyülekezés szabadságát. Benita Ferrero-Waldner, az EU külügyi biztosa Berlinben azt mondta: ő inkább megvárja a választási megfigyelők jelentését, mielőtt véleményt mondana magáról a szavazásról, de kijelentette, hogy nyilvánvalóan voltak problémák a szavazás napja előtt. ,,Látnivaló volt, hogy megsértettek alapvető jogokat, nevezetesen a szólás és a gyülekezés szabadságát" ― mondta Ferrero-Waldner. A NATO főtitkára nyugtalanságának adott hangot az oroszországi választások lebonyolításának mikéntje miatt. Különösen a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadsága körüli problémák adnak okot a nyugtalanságra ― üzente szóvivője útján Jaap de Hoop Scheffer. A NATO ugyanakkor továbbra is tárgyalni kíván Oroszországgal ― tette hozzá. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), valamint az Európa Tanács megfigyelői szerint nem volt tisztességes, és nem felelt meg az európai normáknak az oroszországi parlamenti választás.

A vasárnapi oroszországi parlamenti választásokon elkövetett szabálytalanságokról szóló panaszok kivizsgálását követelte az orosz hatóságoktól a washingtoni Fehér Ház. Az Oroszországból érkező első jelentések között akadtak a voksolás során elkövetett szabálytalanságokról szóló panaszok is ― fogalmazott Gordon Johndroe, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője. ,,Követeljük Oroszországtól, hogy vizsgálják ki e panaszokat" ― mondta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2007-12-04: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Tăriceanu jelölést vár
Călin Popescu Tăriceanu tudomásul vette Winkler Gyula kérését a távközlési miniszteri tisztségből való felmentést illetően, és várja az RMDSZ javaslatát az új távközlési miniszter személyére vonatkozóan.
2007-12-04: Világfigyelő - x:

Irán 2003-ban felhagyott az atomfegyver fejlesztésével

Irán nemzetközi diplomáciai nyomásra már 2003 őszén felhagyott atomfegyver-fejlesztési programjával ― derült ki egy tegnap Washingtonban nyilvánosságra került titkos hírszerzési dokumentumból.