És akkor mi van?...

2007. december 5., szerda, Máról holnapra

Sokkolónak nevezték a román médiák a demokrata pártiak és a magukat egyelőre liberális demokratáknak nevező, Stolojan vezette liberális szökevények tömörülésének pártegyesítési határozatát.

Pedig semmi sokkoló, semmi meglepő nincs ebben, várható volt, hogy Băsescu pártja és pártkreálmánya előbb-utóbb egyesülni fog, s így születik meg a 2008-as választásokra felkészítendő ,,elnöki párt". Akik Băsescut az utóbbi időben egyre többször Putyin orosz elnökhöz, sőt, Lukasenko fehérorosz diktátorhoz hasonlítgatták, úgy látszik, nem is jártak-járnak messzire az igazságtól. Természetesen, Băsescu azért nem Oroszország anyácska, sem a belorusz bábállam elnöke, Románia mégis EU-tagország, ahol — tetszik, nem tetszik — néminemű szabályokat azért csak ildomos volna betartani.

Ez a pártegyesítés bőven belefér még a demokrácia szabályrendszerébe, a kérdés csupán az, hogy Băsescu milyen jövőbeli szándékokkal építgeti saját ,,elnöki pártját". Biztosan azt reméli, hogy ezzel a párttal a jövő évi választásokon megszerezheti az egyszerű parlamenti többséget, hát egyedül alkothatna ,,elnöki kormányt", mely aztán szolgai módon teljesítené Cotroceni minden elvárását, s a parlamenten is átpréselhetne bármilyen Băsescu-féle ötletet. Tăriceanu liberálisait, az általuk csak ,,petroliberálisoknak" nevezetteket teljesen lesöpörhetnék a politika színteréről, de legalább annyira ellehetetlenítenék, hogy többé labdába se rugdossanak. Ez elképzelhető, akárcsak az is, mit kopasz kormányosunk ugyancsak kiötlött: nem kell a parlamentbe egyetlen kis párt sem, elég lesz oda az ,,elnöki párt" és őfelsége ellenzéke, Mircea Geoană egyre szomorodó szocdem gyülekezete.

Băsescu — egy felételezett, ám nem igazolt forgatókönyv alapján — így fog megszabadulni a nagyromániásoktól, a konzervatívoktól és az RMDSZ-től is, mint az eredeti román ,,demokrácia" koloncaitól és akadályozóitól. A legutóbbiakról szólván, igencsak oda kell figyelni a híres-nevezetes Băsescu—Szász Jenő barátkozásra, bratyizásra, mely egyenes pályán vezet a magyarság parlamenti részvételének kategorikus felszámolásához.

Milyen ellenlépéseket tesz, tehet most Mircea Geoană és Călin Popescu Tăriceanu? Mit tehet hát a szociáldemokraták tábora és a kormányon lévő, egyre gyengülő liberálisok csapata? Esetleg összefognak, s egymást támogatva — kormányban, kormányon kívül — kihúzzák az időt a választásokig. S kidolgoznak egy olyan politikai stratagémát, mely ellensúlyozhatja Traian Băsescu egyeduralmi törekvéseit.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2007-12-05: Közélet - Fekete Réka:

Mikulás-csomag németországi gyermekektől

Közel ezer ajándékcsomagot osztottak szét tegnap három sepsiszentgyörgyi iskolában és a kézdivásárhelyi gyermekotthonban a temesvári fiókkal is működő németországi Rudolf Walter Alapítvány önkéntesei.
2007-12-05: Közélet - Ferencz Csaba:

A táblabíróság felmentette Hantz Pétert

A Bolyai Kezdeményező Bizottság alelnökét, Hantz Pétert 2006 júliusában marasztalta el a BBTE Etikai Bizottsága. A vád szerint Hantz rontotta az egyetem hitelét, amikor azt állította, hogy az egyetem magyar akadémiai közösségét akadályozzák jogai gyakorlásában.