Mai levelünkÁrvízvédelem kell, de nem így

2012. szeptember 14., péntek, Nyílttér

Barót patakának jelenlegi árvízvédelme minden túlzás nélkül merénylet a természet ellen. Nem kell nekem hinni, de el kell sétálni a Híd utcától lefelé a köpeci hídig, és megnézni, mi történik ott.

Azt mondanom sem kell, hogy árvízvédelemre föltétlenül szükség van, de nem így, hogy letaroljuk a víz menti és vízi élővilágot, mivel kivágják azokat a fűz- és egyéb fákat, amelyeket évtizedekkel ezelőtt éppen a partok konszolidálására ültettek oda.
Mi történik a Barót pataka mentén?
Már több mint egy hete halljuk a földkotrók, láncfűrészek és egyéb nehézgépek hangos zaját. Jóhiszemű emberként nem gondoltam semmi rosszra, mert úgy vélem, ha valaki dolgozik, annak tudnia kell, hogy mit miért és hogyan csinál.
Többen kérdezték már tőlem, szomszédok, ismerősök, akik kimentek a patakhoz kíváncsiskodni, hogy láttam-e, ami ott folyik szakszerű, profi mederszabályozás címén?
Emlékszem tisztán, hogy amikor 7–8 éves koromban a szomszédaink kivittek a patakpartra horgászni meg kirándulni, majdnem pofont kaptam, mert le akartam törni egy vastagabb fűzfaágat. Ekkor (is) tanítottak, hogy ne bántsam ezeket a fákat, mert erősödniük, vastagodniuk kell, mivel a part védelmét, erősítését szolgálják.
Egy másik konkrét tapasztalatom a folyóvizek medrének szabályozásáról Németországban volt.
A 60–70-es években ott is úgy történt a szabályozás, hogy árvízvédelmi céllal kiegyenesítették a folyók éles kanyarjait, és betonlapokkal erősítették a partokat. De ez nem vált be.
Most hosszadalmas lenne leírni, hogy miért nem, de elég az hozzá, hogy amikor az ottani állami környezetvédelmi hivatalhoz kerültem a 80-as években, megkezdték a folyóvizek renaturálási munkálatait. Azaz visszacsináltak mindent, amit a mederszabályozás során elrontottak az előző években.
Mert a hidrológus, biológus és zoológus szakemberek által rájöttek (logikusan) arra, hogy a meder-egyenesítésekkel és fakivágásokkal meg partbetonozásokkal tönkretették a vízi és vízparti élővilágláncot.
És ezt most Romániában, Baróton megismételik. Kerüljön, amibe kerül.
Az meglehet, hogy a fő cél – a part- és árvízvédelem – igen fontos, de ez nem szentesíti az eszközt! Az elgondolás lehet jó szándékú (?), de a kivitelezés és ennek állandó ellenőrzése – a hidrológusok, biológusok meg zoológusok által –, az bizony  kérdéses.
Erre kérünk most tisztelettel írásbeli választ a szakvezetőktől és kompetens szakellenőröktől.

Erdős István

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2012-09-14: Nyílttér - :

Pusztítás az Úz völgyében

Évek óta rendszeresen járok Erdélybe. Csodálom az itteni hegyeket, vizeket, embereket. Az Úz-völgye vált az egyik kedvenc helyemmé, ahol mindig fel tudtam töltődni.
2012-09-14: Nyílttér - :

Dobogós az Erdély Mentőcsoport

Második helyezést ért el az Erdély Mentőcsoport (EM) csapata a III. S. O. S. Rally nemzetközi elsősegélynyújtó és sürgősségi betegellátó versenyen valamennyi kategóriában, amelyben indult.