Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Magyar feliratokat Sepsiszentgyörgyön

2012. szeptember 15., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Tavaly nyáron az Erdélyi Magyar Ifjak által indított kétnyelvűségi mozgalom idén folytatódik újabb, a magyar nyelv használata szempontjából hiányos területeket megcélozva.

2011 nyarán az EMI önkéntesei több mint 1200 kétnyelvű kaputáblát osztottak szét Sepsiszent­györgy területén, Parkolni tilos (Parcare Interzisă), valamint Harapós kutya (Câine rău) felirattal. Így sikerült ellensúlyozni a kertes házak kapuit rondító rengeteg román feliratos táblát. Ezek jórészét a lakók kicserélték a kétnyelvűekre, így a városi összkép e tekintetben nagyot javult. Az ingyenes táblákat mai napig lehet igényelni a háromszéki EMI szervezetétől. Öröm­mel teszünk eleget minden kérésnek.
Tudatában vagyunk annak, hogy városunkban ezen kívül még rengeteg hiányosságot tapasztalhatunk az anyanyelvhasználat szempontjából. Ezért folytatjuk kétnyelvűségi akciónkat, amely során felkeressük a közintézményeket, cégeket és üzleteket. A közintézményeket Dohá­nyozni tilos! (Fumatul interzis!) feliratú táblával ajándékozzuk meg, felhívva vezetőik figyelmét, hogy van igény a magyar nyelvhasználatra. Ösztönözzük őket a magyar és a román nyelv használatának kiegyensúlyozását szolgáló kezdeményezésekre. A cégeknek, üzleteknek önkénteseink szintén egy-egy táblát fognak átadni, amelyen két nyelven szerepelnek a fogyasztóvédők elérhetőségei.
Hiszünk abban, hogy ezzel anya­nyelvünk megőrzését szolgáljuk, és hoz­zájárulunk nemzeti közösségünk megmaradásához. De még nagyon sok a teendő ezen a téren, és valószínűleg nem tudunk mindent meg­oldani, ennek ellenére reméljük, hogy sikerült és sikerül felhívni a figyelmet ezen ügy fontosságára. Üdvözlünk minden hasonló kezdeményezést, és bátorítunk mindenkit, hogy lehetőségeihez mérten cselekedjék magyar anyanyelvünkért.

Mihály István

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1146
szavazógép
2012-09-15: Kovakő - diákmelléklet - :

Útban az igazság felé

Több héten át állandó hőségben, kritikák zajában és soha nem múló lelkesedésben állt a Székely Mikó Kollégium épülete előtt Sánta Imre bikfalvi református lelkész, aki nem csupán Isten, hanem a közösség erejébe vetett hitével tüntetett az ingatlan visszaállamosítása ellen.
2012-09-15: Kovakő - diákmelléklet - :

Világlátás az Osonóval

Az osonósok az idei nyáron sem tétlenkedtek. Elsősorban azért, mert a már 36. alkalommal megrendezett, nyár eleji Nemzet­közi Drámatábor lejárta után a csapat – beleértve jómagamat – európai turnéra indult. A hét érintett ország közül Dánia volt a legtávolabbi, de amint az az újságokban már olvasható volt, játszottunk Belgiumban, Német­or­szágban, Cseh­­országban, Szlová­kiá­ban és Magyarországon is.