Hírsaláta

2012. október 6., szombat, Belföld

KILYUKADT A VÉDŐHÁLÓ? A magyar, illetve az RMDSZ-es képviselőket, szenátorokat a román közvélemény tisztességes férfiaknak tartotta, s az Isten druzsbájaként emlegetett Verestóyn kívül sokáig nem kapcsoltak korrupciós botrányt magyar honatya nevéhez. Idén robbant a Borbély-ügy, egy lakásfelújításhoz kapcsolt korrupciós vád, de nagyságrendje miatt inkább áldozatnak láttatta  a volt környezetvédelmi minisztert, és a parlament sem hagyta jóvá az ügyészségi kivizsgálás folytatását.

A bukaresti újságok cikkeztek ugyan a Lakatos Péter, Kerekes Károly, Pethő Csilla Mária vagy Máté András Levente nevéhez köthető törvénytelenségekről, de az RMDSZ vezetésének mindig sikerült elsimítania az ügyeket. Olosz Gergely esetében a szövetség védőhálója kilyukadt, s minden bizonnyal a parlament védelmét sem nyeri el, hisz nem töltött be miniszteri funkciót. (Puterea)
TERRORTÁMADÁSSAL IJESZTGET. Omar Bakri iszlamista vezető azt nyilatkozta a bolgár 24 óra napilapnak, hogy Bulgária és Románia, de más államok is terrortámadások célpontjai lehetnek. (Manna.ro)
EZER TŰSZÚRÁS. Az al-Kaida új stratégiára tért át, amelynek része az európai erdők felégetése is. Alekszandr Bortnyikov orosz titkosszolgálati vezető a biztonsági és bűnüldöző szervek vezetőinek nemzetközi értekezletén felszólalva „ezer tűszúrásként” jellemezte az al-Kaida új stratégiáját, és felhívta a figyelmet, hogy a terrorszervezet több térségben igyekszik behatolni a hatalmi szervekbe és a társadalmi-politikai mozgalmakba is. Bortnyikov szerint az erdőégetések szándékosságára utalnak a szélsőséges honlapokon és fórumokon olvasható utasítások az „erdei dzsihád” szervezéséről. (Krónika)
NEM ELADÓ A CFR TEHERSZÁLLÍTÓ RÉSZLEGE. A Legfelsőbb Védelmi Tanács nem hagyta jóvá a CFR áruszállító részlegének privatizációs stratégiáját, így felfüggesztették a magánosítási eljárást. Horaţiu Buzatu, a szállítási minisztérium államtitkára szerint megtörténhet, hogy emiatt nem tudják befejezni a privatizációt az év végéig, és a kormány így nem tudja betartani a Nemzetközi Valutaalappal szembeni vállalását. Az állami cég privatizációs stratégiáját nemrég módosította a kormány, és enyhítette azokat a feltételeket, amelyeknek a vállalkozás megvásárlására jelentkező beruházóknak meg kell felelniük. Így például csökkentették a versenytárgyaláson való részvétel díját, illetve a befizetendő garanciapénz összegét is. A CFR áruszállító részlegének 450 millió eurós adóssága van, és a vasúttársaság gépparkja is rossz állapotban. A vállalat 30 ezer teherszállító vagonjából 13 ezret ócskavasként fognak eladni, mivel már használhatatlanok. (Erdély FM)
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 346
szavazógép
2012-10-06: Közélet - Farkas Réka:

Két magyar párt nem juthat be (Márton Árpád a választási esélyekről)

Matematikailag lehetetlen, hogy két magyar párt is bejusson a parlamentbe, erre az alternatív küszöb sem nyújt esélyt – nyilatkozta Márton Árpád képviselő, aki az RMDSZ színeiben indul egy újabb parlamenti mandátumért.
2012-10-06: Emlékezet - Kádár Gyula:

A vértanúk napja

Október 6-án fejet hajtunk mindazok előtt, akik életüket áldozták a magyar és a székely nép szabadságáért, a magyar forradalmi vívmányokért. E napon tizenkét honvédtábornok és egy ezredes (Lázár Vilmos) vált Aradon a magyar nép mártírjává. Emléküket Sepsiszentgyörgyön tizenhárom kopjafa őrzi. Dessewffy Arisztidet, Kiss Ernőt, Schweidel Józsefet és Lázár Vilmost agyonlőtték, míg kilenc tábornokot kötél által végeztek ki.