Omladozik a hősök temetője

2012. október 6., szombat, Közélet

Nagyon rossz állapotok uralkodnak Sepsiszent­györgyön a hősök temetőjében, minél hamarabb rendbe kell tenni, és nemcsak azért, mert a nemzetközi egyezmények erre köteleznek – jelentette ki Codrin Munteanu prefektus. A hősök emlékét ápoló szövetség Kovászna megyei fiókja jelezte a gondot, és létre is hoztak egy bizottságot, amely Czimbalmos Csaba városmenedzserrel együtt kiszállt a helyszínre.

Kiderült: a városháza hajlandó áldozni a temető rendbetételére, ám az is, hogy ehhez szükség van a hősök emlékét ápoló országos szövetség jóváhagyására. A prefektus megígérte, hogy megszerzik a szükséges dokumentumot. A sepsiszentgyörgyi hősök temetőjében 12 állam háborúban elhunyt katonái nyugszanak, 90-en önálló, 114-en pedig a központi emlékmű alatti közös sírban. Ezeken kívül külön emlékmű áll a német katonák végső nyughelye fölött. A temetőt az első világháború után, 1921–1935 között hozták létre, állapota 1990 után folyamatosan romlott, azóta ugyanis senki nem foglalkozott rendszeres karbantartásával. Osztrák, bosnyák, horvát, német, olasz, orosz, szlovén, szlovák, ukrán és magyar katonák leltek itt végső nyugalomra, de vannak szerb, macedón és lengyel áldozatok is. A prefektus újságírói kérdésre válaszolva fejtette ki, nem tartja lehetségesnek a szovjet hősök obeliszkjének átköltöztetését az Erzsébet parkból, volt már ilyen irányú próbálkozás, de az orosz nagykövetség elutasította a kezdeményezést. Codrin Munteanu leszögezte, a temető és az obeliszk kérdése két egymástól független, teljesen külön ügy.                                   (-kas)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 365
szavazógép
2012-10-06: Közélet - :

Címerek földje, Erdővidék

Két helyszínen, Jászvásárban szerdán és csütörtökön, tegnap pedig a Gyilkos-tónál zajlott a Monumentul című országos műemlékvédelmi konferencia XIV. kiadása, melyen mindössze három erdélyi magyar érdekeltségű előadás hangzott el.
2012-10-08: Máról holnapra - B. Kovács András:

Erdély legjobbjává válni

Akár Erdély legjobb egyetemévé is fejlesztené rektora a Sapientia EMTE-t minapi kijelentése szerint, s ebben, úgy érzem, nem csupán pillanatnyi eufóriájának adott hangot. Különben jó hangulata is teljesen indokoltnak tűnik, miután épp az idei évnyitóra nagyvonalú ajándékban részesült az intézmény, a Partiumi Keresztény Egyetemmel együtt két év alatt négymilliárd forintos támogatást kapnak a magyar kormánytól további fejlesz­tések érdekében.