Erdő-mező ajándékaSárga gévagomba

2012. október 11., csütörtök, Család

A mostani, rendkívüli időjárás hosszabbítja meg azoknak a gombáknak a frissességét, amelyekről azt írják a szakkönyvek, hogy – mivel fásodnak – őszre már nem fogyaszthatóak.

Tus­nád­fürdői tartózkodásomkor azonban még lágy húsú, sárga gévagombát fedeztem fel, s nem kellett a medve járta erdőbe sem bemenni érte, a parki sétaút mellett egy igencsak korhadó tönkön szerénykedett. Bár fénykép is készült róla, felületének szennyezettsége miatt nem ezt, hanem egy védettebb helyen növőt mutatok be.
A csöves termőrétegű sárga (narancssárga) gomba konzolosan, tetőcserépszerűen sokasodik egymás fölé félkörösen. Fiatalon fehéres húsa szivacsszerűen összenyomható, miközben levet ereszt. Ehető, sőt, aki egyszer megkóstolta (megfelelően elkészítve), „vadászik rá”. Nyersen íze savanykás. A szétszedett kalapokat hosszában vékonyabb szeletekre vágjuk, majd levét alapos (legalább 20 perces) főzés után elöntjük. Az így előkészített gomba panírozva, de akár tokánynak darabolva is felejthetetlen ízű, semmiben (csak tápértékében) nem különbözik a hasonló módon elkészített hústól.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 372
szavazógép
2012-10-11: Család - :

Életminőség és közérzet (Tevékeny időskor: létszükséglet) 2.

Az idősödés folyamán az egészségprofil hanyatló irányt mutat, a képességek csökkennek, az életminőség ennek következtében romlik. Az idős ember, amíg képes rá, igyekszik megbirkózni a nehézségekkel, ha már nem képes, akkor a társadalom feladata a segítségnyújtás annak érdekében, hogy életminősége csak a lehető legkisebb mértékben romoljon.
2012-10-11: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Ösvény a biofalu felé

Csak ösvény, mert útnak még nem nevezhető az, amelyen elindulni látszanak falvaink. Szédületes gyorsasággal változó világunkban, amikor a piacon keresgélő vásárló is a bioterméket fürkészi, kétségbevonhatatlan egy biofalu létjogosultsága, különösen ott, ahol erre majdnem minden adott. Ne lepődjék hát meg senki, ha azt mondjuk: a hegyek között rejtőzködő Zalánpatak egyike azon településeknek, amelyek a térség biofalujává változhatnának.