Belföldi hírek

2012. október 18., csütörtök, Belföld

Sürgetni a restitúciót
Figyelemfelkeltő akciókkal akarja sürgetni az egykor államosított ingatlanok visszaszolgáltatását az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács. Az EMNT tegnapi közleménye szerint a „restitutio in integrum” jelszavával elindított országos kampány során több erdélyi városban a még vissza nem szolgáltatott ingatlanok előtt tartanak megmozdulásokat az elkövetkező hetekben. E tüntetések a táblás felvonulástól a matricák és szórólapok terjesztéséig, valamint a „restitutio in integrum” felirat járdára festéséig és az államosítás körül­mé­nyeinek nyilvános ismertetéséig terjednek.

Magyar jogvédő bizottság
Magyar jogvédő bizottságot alapított Bihar megyében az Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezete, létrehozását az elmúlt időszakban megsokasodott magyarellenes cselekedetek, erőszakos megnyilvánulások indokolják – áll az EMNP közleményében. A bizottság főként az esetek dokumentálása, feltárása, jogorvoslati lehetőségek felkutatása, illetve esetenként jogi képviselet biztosítása céljából alakult meg. Feladata, hogy számon kérje a magyar közösségre és egyénekre vonatkozó törvényes jogok betartatását, így például a magyar nyelv használatát a közigazgatásban, az egészségügyben, a rendfenntartásban, az igazságszolgáltatásban, valamint a helyi és a megyei önkormányzatok alárendeltségébe tartozó, közfeladatot ellátó vállalatoknál.

Szoclib tömegrendezvény
Közel félórás késéssel kezdődött tegnap a bukaresti Nemzeti Arénában Crin Antonescu, Victor Ponta és Daniel Constantin társelnökök jelenlétében a Szociál-Liberális Szövetség (SZLSZ) tömeggyűlése a parlamenti választások jelöltjeinek bemutatására. Az eseményen jelen volt Szergej Sztanisev, az európai szocialisták elnöke is. A szervezők becslése szerint mintegy 60 000 személy volt jelen az arénában. Victor Ponta beszédében élesen bírálta Traian Băsescut, „Európa utolsó kommunistája, utolsó szekuristája” – mondta az államfőről. A miniszterelnök beszéde közben a tömegrendezvényen résztvevők kezd­ték elhagyni a Nemzeti Arénát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1497
szavazógép
2012-10-18: Belföld - :

Hírsaláta

EMELNI KELLENE A MINIMÁLBÉRT. Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) a minimálbér ezer lejre emelését kéri. Szerinte a kormánynak ugyanakkor négy százalékkal csökkentenie kellene a munkáltatók által fizetett társadalombiztosítási hozzájárulást, hogy kevésbé érezzék meg a béremelést. Korábban az Alfa Kartell 2013. január elsejei hatállyal a minimálbér 850 lejre emelését követelte. A tavaszi kimutatások szerint a romániai teljes munkaidős munkavállalók majdnem negyede, 630 ezer dolgozó hivatalosan csak a minimálbért kapja, bruttó 700 lejt. (Mediafax)
2012-10-18: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Ezer diák kelhet útra (Helytörténeti kirándulásokat támogat a HKA)

Megmozgatta a háromszéki pedagógusok fantáziáját a Háromszéki Közösségi Alapítvány szeptember végén meghirdetett, honismereti túrák szervezését célzó, Nem térkép e táj! címmel meghirdetett pályázata, melyre közel hatvan támogatási igénylés érkezett: 128 pedagógus pályázott több mint kétezer gyerek és fiatal számára.