Törvény a sporterőszak ellen

2007. december 13., csütörtök, Sport

A képviselőház kedden elfogadta a sportmérkőzéseken folyó erőszak megelőzésére és felszámolására irányuló törvénytervezetet, amely 1000 és 3000 lej közötti bírságokat vagy a közösség hasznára végzett munkabüntetést ír elő azon nézők számára, akik behatolnak a játék területére.

A törvénytervezetet 198 mellette, 4 ellene szavazattal és 11 tartózkodással fogadta el a képviselőház.

,,Korszerű törvénytervezetről van szó, ahogyan azt az Európai Unió kéri. A jelenség ellenőrizhetetlenné vált. Káosz uralkodott a futballban világszerte, és ez Romániába is eljutott."

A kedden elfogadott törvény értelmében a legnagyobb mértékű büntetést azoknak a nézőknek róják ki, akik behatolnak a játéktérre. A büntetés 1000-től 3000 lejig terjedő pénzbírságot vagy 150—300 óra kényszermunkát jelent, illetve azt, hogy az illetőnek megtiltják, hogy részt vegyen a mérkőzéseken.

A jegyspekulánsokat szintén 1000 lejtől 3000 lejig terjedő pénzbírsággal sújtják, és elkobozzák a náluk talált jegyeket is.

A sportesemények szervezőinek esetében a bírságok elérhetik az 50 000 lejt, illetve felfüggeszthetik tevékenységüket hat hónapra, ha nem tartják be kötelezettségeiket, mint például: megtiltják az alkoholtartalmú italok árusítását és fogyasztását a sportarénákban, megtiltják az obszcén tartalmú szlogenek, jelképek vagy xenofób, rasszista, ultranacionalista üzenetek kiragasztását a sportarénákban. A szervezőknek ugyanakkor nem szabad beengedniük a stadionba az ittas állapotban lévő személyeket, vagy azokat, akiknél alkoholtartalmú italok, fegyverek, fáklyák vagy petárdák vannak.

Fokozott kockázatszintű sportjátékok esetén a törvény előírja, hogy a stadionban jelen kell lennie a prefektusnak vagy ennek képviselőjének, illetve egy ügyésznek is.

A törvényt elküldik az államelnöknek kihirdetés végett.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 672
szavazógép
2007-12-13: Sport - x:

Pályázat

SEPSISZENTGYÖRGY HELYI TANÁCSA
(1918. December 1. út 2. szám)
pályázatot hirdet
2007-12-13: Sport - Áros Károly:

Labdarúgás, IV. liga

Zágon és Kilyén az őszi bajnok
A hét végén lejátszottak néhány újra elmaradt mérkőzést: Hidvég—Csernáton 2—3 (gólszerzők: Kocsis L. — öngól, Roman, illetve Makó, Máthé A., Barabás)...