Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

T. B. T.

2012. november 10., szombat, Kovakő - diákmelléklet

T. B. T. Vagyis hosszan: Turn Back Time. Mi is az? Nem hallottál még róla? Talán mégis! Gondolkodj csak kicsit… 2012, Sepsiszentgyörgyi Utcazene-fesztivál, díjátadó gála, harmadik helyezett – dereng valami? Nos, hát remélem, igen.
 

 A T. B. T. diákzenekar – fiatalok, lendületesek és ügyesek. Röviden így jellemezhetnénk ezt az egyre színesedő és fellépésről fellépésre összeforrottabb bandát. Tagjai: Kanyó Szilveszter (gitár), Demeter Attila (gitár), Bíró Zsófia (ének), Kolumbán Zenge (ének), Opra Balázs (dob). Stílusukat leginkább a blues kategóriába lehetne sorolni. Az egyelőre csak feldolgozásokat játszó zenekar legfőbb inspirációját talán Eric Clapton jelenti, legalábbis erre utalhat a tény, miszerint repertoárjuk csaknem felét ennek a híres angolszász zenésznek köszönhetik.
 Illendő volna szólnom néhány szót a zenekar tagjairól, akik egytől-egyig úgynevezett „örömzenészek” – vagyis csupán saját maguk szórakoztatására kezdték a zenélést. Legújabb tagjuk Opra Balázs, aki évek óta zongorázik, és saját bevallása szerint imádja a zenét. Balázs sokoldalúságát bizonyítja, hogy basszusgitáron is játszik s nagyszerűen dobol. A zenekar felállása is a dobolást kívánja meg tőle. Kolumbán Zenge és Bíró Zsófia énekes a Mikes Kelemen-iskola padjait koptatja szorgosan, és már többször, a banda összeállása előtt is énekelgettek együtt. Talán ennek köszönhető színpadi összeszokottságuk.
 Néhány szó Demeter Attiláról és Kanyó Szilveszter alias Öcsiről, a két gitárosról. A zenekart Attila alakította, aki szeretett volna egy főként bluest játszó banda részese lenni. Öcsi története érdekesebb, ő csak a SUF előtt szállt be a bandába, akkor még dobosként. Fő hangszere viszont a gitár, így az utcazene-fesztivál után megkeresték Balázst, aki helyettesítette Öcsit a dob mellett. Nagyon jó baráti társaság alakult ki, jó hangulatban, örömmel zenélnek. Nemrégiben felléptek az Olt utcai Bástya vendéglőben is – meg is telt a helyiség. Legközelebbi fellépéseik novemberben: 13-án a Mikes DT által szervezett Casinó-est, 16-án Benedek-mezőn a Refi összerázó táborában, 22-én a Mihai Viteazul maturandusán, 23-án a Korzóban, valamint az Erdélyi Magyar Ifjak által szervezett második Városi Gólyabál színpadán, 29-én a Funky Munky zenekar előzenekaraként, és nagyon remélik, ott találkozhatnak Veled is.
Mindenesetre, bátor fiatalok, a mostanában egyre kevesebbet hallgatott blues műfajt hozták el annak a közönségnek, amely alig hallotta például Eric Clapton nevét. Hogy miről is szól valójában a blues, amit ők képviselnek, hadd ne kelljen meghatároznom, inkább itt egy idézet, amelyet Henry Rollins zenész, színész, humorista, író mondott, és sokak szerint rátapint a lényegre: „A blues arról szól, hogy elveszítesz valakit, akit szerettél, és nincs elég pénzed, hogy leidd magad.”

Kondor Ádám

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1145
szavazógép
2012-11-10: Kovakő - diákmelléklet - :

Susan Hill: A fekete ruhás nő (Könyvajánló)

A Partvonal Kiadónak köszönhetően új kiadásban olvashatjuk Susan Hill paranormális jelenségekről szóló könyvét. A borító és a kötethez megírt ajánló önmagáért beszél. 175 oldalnyi borzongás, melyhez az elbeszélő a gótikus regényekhez hasonló stílust használja. Hogy miért jó ez a könyv? Például azért, mert az olvasó a meghitt karácsonyi este hangulatából hirtelen kísértet lakta, öreg kastélyban találja magát, s maga sem tudja eldönteni, mi valódi, s mi nem.
2012-11-10: Kovakő - diákmelléklet - :

Városi gólyabál, hogy barátságok épüljenek

A tavaly decembert igen nagy rendezvénnyel indította az Erdélyi Magyar Ifjak és a Sepsi Rádió Sepsiszentgyörgyön: megszervezték az I. Városi Gólyabált. Az ötletgazda Tordai Sarolta, aki annak idején székelyudvarhelyi diák volt.