Megújult a rétyi Antos-kúria

2012. november 15., csütörtök, Faluvilág

Ki korán kel, aranyat lel – közmondásunk a rétyi önkormányzatot igazolja, mely a 2009-ben benyújtott 322-es integrált uniós pályázat részeként indokolni tudta az 1820-ban épült, jelenleg köztulajdonban lévő udvarház teljes felújításának szükségességét, amely a helybeli iskoláskorú gyerekek délutáni foglalkoztatásának adna otthont. Aki régen látta a felette leromlott épületet, az nem hisz a szemének: korszerűsítése a végére jár, s miként Rétyen megtudtuk, november végére tervezik átadását.
 

  • Fehér köntösben a kúria	                A szerző felvételeI
    Fehér köntösben a kúria A szerző felvételeI

Látogatásunk idején a tágas udvart rendezték a kivitelező sepsiszentgyörgyi cég szakemberei, épült a gyalogjáró és a bevezető út. Az Antos-kúria, vagyis a volt gyógyszertár, orvosi rendelő és szolgálati lakás teljes felújítása tehát a végéhez közeledik, s a munkálatok végeztével beindul itt az iskola utáni foglalkozás – nyilatkozta Dálnoki Lajos polgármester. Tanítás után az I–IV. osztályos gyerekek átmennek az új épületbe, és az ebéd elfogyasztása után pedagógusi felügyelet, irányítás és segítség mellett felkészülnek a másnapi órák­ra. Ez volt az uniós össze­geket ígérő pályázati szegmens célkitűzése is, amit sikeresen megnyertünk – mondta a községvezető.
A kúria műemléknek nyil­vánított épülete az Antos család tulajdona volt, mely patrónusa volt Réty egyházának, iskolájának. Az I–VIII. osztályos iskola néhai igazgatója, Kelemen Antal ügyködése folytán a negyvennyolcas szabadságharc alezredese, a magyarországi Abony temetőjében nyugvó Antos János (1819–1906) nevét vette fel. Felesége, báró Radák Kata pedig a helybeli óvodának adott nevet. A nemes asszonyról Ba­rabás Miklós készített olajportrét. Antos János honvéd alezredes részt vett a délvidéki, a Jella­sics elleni, majd pedig a szikszói, kassai, bodrogkeresztúri, verpeléti, kápolnai, kövesdi, tápióbicskei, isa­sze­gi, váci ütközetekben, Ko­márom ostromzár alóli fel­szabadí­tásában, Buda ostromában. Mint alezredes a hadügyminisztérium táborkari osztályának főnöke volt Aradon. 1850-ben hat év várfogságra ítélték, kegyelemmel szabadult. 1868-tól az abonyi városi honvédegylet tagjaként haláláig vissza­vonultan élt Abonyban. Az abonyi An­tos-kripta előterébe a rétyi iskola emlékkopját állított.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1682
szavazógép
2012-11-15: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Aszfaltoztak Komollón

A Réttyel egybeépült történelmi település lakóinak régi óhaja teljesült, befejezték a falu főutcájának aszfaltozását. Megmenekültek a helybeliek a sártól, felújították az elemi iskolát és a református lelkészi lakást.
 
2012-11-15: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Kötések a két Borosnyón

Az év végi költségvetésből és annak kiegészítéséből sem lehet nagy dolgokat megvalósítani, de ilyenkor legtöbb helyen már meg is elégszik a községvezetés az apróbb sikerekkel.