MementóSzékely Zoltán

2012. november 17., szombat, Magazin

Holnap lesz száz esztendeje, hogy Désen megszületett a tősgyökeres rétyi Székely család sarjaként. Mikó-kollégiumi tanár volt, hosszú évtizedekig er­délyi régész, 42 évig a sep­siszentgyörgyi Szé­­kely Nemzeti Mú­zeum igazgatója. A kolozsvári tudományegye­temen szerezte la­tin-görög és történelem szakos diplomáját.

  • Varga Nándor Lajos rajza
    Varga Nándor Lajos rajza

Zi­lahon kezdte pályafutását, 1944-től a sepsiszentgyörgyi Szé­kely Mikó Kollé­gium tanára és a kollégium felügye­lete alatt álló Szé­kely Nemzeti Mú­ze­um őre. „Szak­mai munkássága a ré­gészetre korlátoz­va is hatalmas” – írja nekrológjában Boér Hu­nor, a Székely Nemzeti Múze­um belső munkatársa. A komollói római táborról írt doktori értekezése (1943) jó szakmai beköszöntő volt, s az abban leírtak vitára adtak okot korántsem zökkenőmentes pályafutása alatt. Az őskortól a középkorig terjedő számtalan település kutatásában maradandót alkotott. A Kora középkori temetők Délkelet-Erdély­ben című régészeti beszámolóját (Kolozs­vár, 1973) bezúzták, s a zabolai és petőfalvi ku­tatási eredményeit valójában csak a rendszerváltás után tudta közkincsé tenni a Veszprémi Múzeum közleményeiben. A nyugdíjazása (1990) utáni tíz esztendő alatt is számos tudományos közleménye jelent meg. Ér­demei közé sorolják a múzeum kincseinek megőrzését, gyarapítását, közéleti munkásságát. Sepsi­szent­györgy Pro Urbe-díjasaként és díszpolgáraként hunyt el 2000. szep­tember 1-jén. Síremléke a szemerjai régi temetőben áll. Emlékét gyermekei és unokái őrzik. A születésének centenáriumára meg­jelent emlékkönyvet november 22-én, csütörtökön 18 órától mutatja be fia, dr. Székely Zsolt tanár-régész a Székely Nemzeti Mú­zeumban.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bejut-e a Sepsi OSK labdarúgócsapata a felsőházi rájátszásba?eredmények
szavazatok száma 181
szavazógép
2012-11-17: Magazin - Dr. Nagy Lajos:

Dimény Imre agrártudós 90 éves

Szép, piros fedelű könyvet forgatok a kezemben, és nézegetem, egyelőre csak kívülről. A borítócímoldalon aranysárga betűkkel írva: A mezőgazdaság szolgálatában,  Emlékkönyv Di­mény Imre tiszteletére 90. születésnapja alkalmából.
2012-11-17: Magazin - :

Búcsúturnéra indul a Vaya Con Dios

A Dani Klein énekesnővel a nyolcvanas években népszerűvé vált belga zenekar búcsúturnéra indul jövőben, s utolsó koncertsorozatán 2013. április 6-án fellép a budapesti Papp László Sportarénában is.