Mozi SepsiszentgyörgyönVolt, nincs. Lesz?

2012. december 10., hétfő, Kultúrkert

Egyik mozis élményem a kilencvenes évek elejéről: ha még viszek kilenc embert magammal, tízünknek már levetítik a filmet.

 Ez még az egykori Lux mozinál történt, rá nemsokára be is zárt. A Művész – az Arta, miként a köznyelvben oly mélyen meggyökerezett, hogy magyar nevét csak ritkán hallani – ideig-óráig húzta még, próbált kicsit haladni is a korral, aztán az országos filmvállalat magára maradván, kénytelen volt kiadni országszerte a mozitermeket. Persze, feltételként kikötötte, hogy átépítés ide, más rendeltetés oda, vetítésre továbbra is alkalmasnak kell maradniuk a filmszínházaknak. Így válott a legtöbb moziból különféle puccos szórakozóhely, némelyek kétes, mások jó hírnévre tettek szert, bérlőiknek egy volt a lényeg: minél több pénzhez jussanak. És így szorult háttérbe, majd maradt ki teljesen a filmvetítés, de a mozizási igény nem múlott el, ha egyébért nem, a közösségi élmény kedvéért.
A sepsiszentgyörgyi Művész filmszínháznak az ország többi létesítményéhez hasonló sors jutott, utóbbi három évének története viszont sajátos. Ismert az önkormányzat harca az épület megszerzéséért, három esztendőbe tellett, míg végrehajtó segítségével átvehette a kormányhatározattal a város tulajdonába adott ingatlant. És a kálvária azzal még nem zárult le, a volt bérlővel perek sokasága zajlik most is, aki többek között a kilakoltatását elrendelő bírói döntést szeretné megsemmisíttetni, de a befektetésének visszaszerzéséért indított eljárást már a legfelsőbb bíróság tárgyalja: s hogy mennyire a pénz kell a brassói üzletembernek, arról sokat elmond, hogy az eleinte általa hangoztatott 450 ezer eurós befektetésből alapszinten 838 ezer lej lett, másodfokon valamivel kevesebb, mint nyolcszázezer, végső összegről immár a legmagasabb fórum dönt.
Ismert az épületnek szánt új rendeltetés is, átalakítása után két moziterem és az Andrei Mureşanu Színház kap helyet benne. Sztakics Éva alpolgármester elmondta, az épületet a román színház gondjára bízták, kulcsai náluk találhatóak – és kissé értetlenül is áll azelőtt, hogy a társulat miért nem használja átmenetileg, az építkezés elkezédéséig, akár próbákra, akár raktárnak vagy éppenséggel rendezvények szervezésére, hiszen állandóan arra panaszkodnak, hogy milyen szűkösen vannak a Tamási Áron Színházban, és mily nehéz egyeztetni a színpad használatát. De visszatérve az átalakításra: a város megrendelte a megvalósíthatósági tanulmányokat, ezeket a héten nyújtja be a Damokos Csaba vezette csapat. A tanulmány az önkormányzat elé kerül, a testület dönt pénzügyi-műszaki mutatóinak elfogadásáról, ezt követően lehet a terveket elkészíteni, a kivitelezést meghirdetni, az építkezést elkezdeni. Az átépítést az önkormányzat saját költségvetéséből szándékszik finanszírozni – tette még hozzá az alpolgármester.
Az épület új rendeltetéséhez való pászításáról Damokos Csaba elmondta, a néhai mozijárók körében oly népszerű I sornál osztják ketté az épületet, alsó fele lesz a színházterem. Modulálható stúdióteremként tervezik, azaz könnyedén áthelyezhető nézőtérrel és színpaddal, az épület struktúrája a mennyezetre szerelendő fény- és hangtechnikai berendezés rácsszerkezetének súlyát elbírja. A terem felső részét keresztben ismételten kettéosztják, itt kialakítva a nagyjából nyolcvan-nyolcvan férőhelyes mozitermeket, egyikben csak digitális, másikban digitális és celluloid film lejátszására is alkalmas vetítőgépeket szerelnek be. Műszakilag 21. századi felszereltségű lesz majd a mozi, legalábbis olyanra tervezik, a korszerű berendezések beszerzése ugyanis még a jövő kérdése. A 20. századi berendezés, a hagyományos filmvetítő gép meglenne, a bukaresti Magyar Kulturális Intézet már régebb jelezte, a tulajdonában levő, kimondottan moziterembe való vetítőt, jó néhány magyar filmmel együtt, szívesen átadnák a leendő sepsiszentgyörgyi filmszínháznak, s a korábbi igazgatók ígéretét megerősítette az MKI-t idén szeptember óta irányító Kósa András László is – közölte megkeresésünkre Lakatos Mihály, Magyarország sepsiszentgyörgyi kulturális központjának igazgatója.
Természetesen, a moziépület külsejét is átalakítják – folytatja Damokos Csaba –, az általa készített látványterv szerint jellegét megtartja ugyan, de nem a szocreál betontömb hangulatát árasztja: amolyan optikai tuningot kap, játékos váltakozású fa- és fémburkolattal, egy kis színnel, látványfényekkel. Nevet is kéne adni neki, veti fel a dizájner, aki az Art filmszínházat javasolná: utalna is régi elnevezésére, de profilját is meghatározná. Amúgy a régi feliratot belekomponálta a homlokzati látványtervbe.
Hogy Sepsiszentgyörgyön lesz-e mozira igény, azt megmondani nehéz. Lázár-Prezsmer Endre, aki filmklubot vezet immár évek óta, filmnapokat szervez szintúgy több esztendeje, úgy véli, lenne. Erre bizonyíték az e nyári-őszi szabadtéri filmvetítések sora, vagy azok a régebbi filmnapok, amikor a rendezvényt be tudta vinni a moziba: sokkal számosabb közönség vett részt olyankor. Hozzáteszi, a lehetséges mozilátogatók nagy többsége a kommerszfilmekre lenne kíváncsi, kisebb réteg a művészfilmekre. És hogy felmerült az a lehetőség is, csak művészfilmeket vetítsenek a majdani moziban – bár ez nagyban függ attól, ki fogja működtetni.
Addig is a megrögzött mozirajongók folytathatják rendszeres brassói utazásaikat (mert vannak jó néhányan, akik akár hetente is elmennek egy-egy filmet megnézni), de immár azzal a reménnyel, hogy belátható időn belül városukban is lesz mozi.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2464
szavazógép
2012-12-10: Kultúrkert - :

A felszín alatti csoda

wUnder. Így hívják azt az új kezdeményezést, amelynek jegyében jó néhány sepsiszentgyörgyi fiatal állt össze, és ami magyarul föld alatti, felszín alatti csodát jelent (a wunder és az under szavak játékából).
2012-12-10: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Színház
* A sepsiszentgyörgyi M Stúdió Mozgás­színház a Franz Kafka regénye nyomán készült A per című előadását (ren­dező: Bartha Dóra) az új stúdióban ma 19 órától játssza (ér­vényesíteni lehet az Ábel-bér­letet, és jegyet is lehet váltani).