Hírsaláta

2012. december 17., hétfő, Belföld

NEM VAGYUNK KÖTELESEK MINDEN TALÁL­KOZÓNKRÓL BESZÁMOLNI. Titokban találkozott múlt szerda este Traian Băsescuval Victor Ponta és Crin Antonescu. A királycsináló televíziók hét végi politikai műsorait az új hatalom vezetőinek titkolózása miatt tragikus hangulat ülte meg, ráadásul később sem lehetett szóra bírni egyik pártvezért sem.

Annyit árultak el csupán, hogy a további együttműködésről tárgyaltak az államelnökkel annak brüsszeli utazása előtt, s hogy nem kötelesek egyetlen televíziónak sem beszámolni a találkozóikról. Később Crin Antonescu annyit elárult, hogy Victor Ponta kinevezéséről beszéltek, de paktumról szó sem esett, a győztes koalíció teljes egészében elfoglalja a választási eredmények alapján neki járó tisztségeket. (Puterea)
HALLGATNI ARANY. Igen látványosan, a sajtó jelenlétében nyújtott át egy papírlapot Traian Băsescu az EU vezetőinek. Hogy mit tartalmazott ez az irat, nem derült ki, s mind Ponta, mind Antonescu azt állítja, fogalmuk sincs róla, illetve első nyilatkozatában Antonescu olyasmit  mondott, tudja, miről van szó, de nem mondja meg. (Antena3)
JANUÁRTÓL VIZITDÍJ. 2013. január 1-jétől újabb orvosi szolgáltatások válnak fizetőssé. Az egységes, egészségügyi biztosítási alapba befizetett összegen kívül ezentúl a vizitdíj is terheli majd pénztárcánkat. A vizitdíj összegét az orvosi szolgáltatási keretszerződésben szereplő szolgáltatási díjszabások bizonyos százalékaként számítják ki. Ez nem haladhatja meg egy biztosított éves jövedelmének tizenketted részét. A vizitdíj alól mentesülnek a 18 év alattiak, a 18 és 26 év közötti diákok, inasok, ha nem kapnak jövedelmet munkájuk után. Mentesülnek a vizitdíj alól az egészségügyi minisztérium országos egészségügyi programjába besorolt jövedelem nélküli betegek alapbetegségük ellátása esetében, a nyugdíjasok közül pedig azok, akik jövedelme 740 lej alatti. A Hivatalos Közlönyben már megjelent törvény értelmében a háziorvosi vizsgálatért 5 lejt, szakorvosi vizsgálatért 10 lejt, egyheti kórházi beutaló esetén 100 lejt kell fizetnünk. (Paprika Rádió)
STRATÉGIAI BEFEKTETŐT KERES A POSTA. A táv­közlési minisztérium által társadalmi vitára bocsátott jogszabálytervezet szerint a kormány módosítaná a postavállalat privatizációs stratégiáját, így már nem kisebbségi, hanem többségi tulajdonosi részesedésre keres stratégiai befektetőt. A távközlési minisztérium a részvények 75 százalékát birtokolja, a többi 25 százalék a Proprietatea befektetési alapé, amely a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok egykori tulajdonosait hivatott kárpótolni. (Adevărul)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2012-12-17: Közélet - Farcádi Botond:

A hétvége hírei

Moldvában gondot okoz a havazás
Az ország északkeleti megyéiben több helyen is gondot okozott a havazás és a hóvihar. Botoşani megyében tegnap este még huszonhét elszigetelt településről tudtak, Suceava, Neamţ és Vaslui megyében több utat kellett lezárni.
2012-12-17: Közélet - Hecser László:

Közösen megélni az ünnepet

A Diakónia Keresztyén Alapítvány Erdővidék tizenkét településének időseit köszöntötte péntek délután Nagyajtán, majd kis előkarácsonyi ünnepségen adtak hálát a Jóistennek. A Bihari József Művelődési Házban tartott eseményen az alapítvány munkatársai által készített kis díszeket lehetett vásárolni.