A kínai dömping ellen

2007. december 19., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Jövő évtől az Európai Unió piacát az eddiginél is nagyobb mértékben elözönli a kínai textiláru annak következtében, hogy teljesen liberalizálják a textil- és készruhaipart.

Az intézkedés számos európai és hazai divatházat, illetve kis- és középvállalkozást rendkívül nehéz helyzetbe hoz. Tönkremenetelük kivédése érdekében az Európai Parlament nemzetközi kereskedelmi bizottsága (INTA) azt szorgalmazza, hogy intézkedjék a kínai textilimport ügyében — adja hírül Winkler Gyula képviselő irodája.

A kérdésben határozatot fogadott el múlt csütörtökön a bizottság. Aggasztónak tartják, hogy olyan árudömping árasztja el a piacot, mely eddig is hamis termékek tömkelegét hozta Európába, nem beszélve az egészségre káros anyagú, festésű ruhaneműkről. Az unió piacára érkező hamisítványok hetven százaléka Kíná­ból származik, s a vámnál felfedezett rendellenes áru fele textília és készruha — mutat rá a veszélyesség méreteire a bizottság. Emellett a kínai dömpingtermékek alacsony ára sérti a szabad verseny törvényeit — hangsúlyozzák, arra is kitérve: a kérdésnek alapvető szociális és munkajogi vonzata is van (leépülő vagy tönkrement vállalkozások alkalmazottainak utcára kerülése stb.). A kínai textildömping kivédése érdekében a testület azt szorgalmazza, hogy az Európai Bizottság támogassa egy európai—mediterrán termelői térség létrehozását a textiliparban, hogy szavatolni lehessen a megbízható európai cégek fennmaradását — közölte Winkler Gyula a Bursa üzleti lapnak nyilatkozva. Azt is elmondta: a bizottság kérte az Amerikai Egyesült Államokkal történő tanácskozást, és az áru származását megjelölő felcímkézés kötelezővé tételét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4369
szavazógép
2007-12-19: Pénz, piac, vállalkozás - Iochom István:

Székelyföldön varrják a román férfi válogatott pekingi ruháját

Dobra László — sínen vagyunk, de nem szabad elbizakodnunk
A kézdivásárhelyi Secuiana Rt. a jövő esztendőben ünnepeli alapításának negyvenedik évfordulóját. A céhes város első gyára nehéz időszakon ment keresztül, de nagy nehézségek árán mára ismét sikerült talpra állnia. Először is arra kértük Dobra Lászlót, a gyár vezérigazgatóját, dióhéjban foglalja össze a közel negyven év történetét.
2007-12-19: Pénz, piac, vállalkozás - Mózes László:

Divat

Nem életbevágóan fontos számomra a divat, legfennebb apró lépésekkel követem, pontosabban, követném. Viszont figyelem.