Röviden

2007. május 29., kedd, Világfigyelő
Iszlamista terroristákat tartóztattak le
Tizenkét személyt tartóztattak le Katalóniában az iszlamista terrorizmus elleni felgöngyölítő akció keretében.
Az akciót, amely a későbbiek folyamán kiterjed egész Spanyolország területére, a neves vizsgálóbíró, Baltasar Garzón irányítja, és célpontja egy olyan csoport, amelyet azzal gyanúsítanak, hogy leendő iszlamista harcosokat képez ki afganisztáni, illetve iraki bevetésre. Fegyvereket és robbanóanyagokat egyelőre nem találtak, de nagy mennyiségű informatikai anyagot foglaltak le. Az al-Kaida maghrebi szárnya által Marokkóban és Algériában áprilisban elkövetett merényletek óta Spa­nyolország különösen figyel a terrorista fenyegetésre. A szervezet közleményeiben többször is emlegette al-Andaluszt, a 8. és 15. század között iszlám fennhatóság alatt álló Ibériai-félszigetet mint mitikus referenciát és olyan területet, amelyet szent háborúval kell visszafoglalni.
Kína vádakkal válaszolt
Kína azzal vádolta meg tegnap az Egyesült Államokat, hogy alaptalan félelmeket gerjeszt a kínai fegyverkezés kapcsán. Peking ezzel arra a jelentésre válaszolt, amelyet a Pentagon tett közzé pénteken a kínai katonai képességek fejlesztéséről. A kelet-ázsiai óriás szerint Washington a vádaskodással saját védelmi kiadásainak növelését akarja igazolni, és a tajvani függetlenségpártiakat bátorítja. Az amerikai védelmi minisztérium jelentése hátsó szándékokból túlozza el Kína katonai erejét, és terjeszti a kínai fenyegetésről szóló elméletet. Kína békeszerető állam — hangoztatja a pekingi külügyminisztérium közleménye, amely szerint a fegyverkezés minden szuverén állam előjoga biztonsága és területe védelmében.
Rendkívüli értekezletet kér Oroszország
Oroszország hivatalosan kérte, hogy hívjanak össze rendkívüli értekezletet az európai hagyományos fegyverek korlátozásáról szóló szerződés végrehajtásának (CFE) megvitatására. Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt hónapban bejelentette, Oroszország felfüggeszti a szerződés betartását, mert az aláíró NATO-tagok nem teljesítik azt. Kilátásba helyezte a szerződés teljes felmondását is. Oroszország azt is meg szeretné vitatni, hogy NATO-tagországok miért nem kezdték meg az 1999-ben Isztambulban naprakész állapotba hozott szerződés ratifikálását. A CFE-szerződés korlátozza a harckocsik, nehéztüzérség, harci repülőgépek és helikopterek számát az Atlanti-óceán és az Urál-hegység között. Oroszország már mindkét változatot ratifikálta. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter múlt szerdán a bécsi EBESZ-központban tartott, nem sajtónyilvános előadásában megerősítette, Moszkva fontolóra veszi a CFE-szerződés felmondását, ha a NATO nem ratifikálja. Ismételten elutasította, hogy a ratifikációt kapcsolatba hozzák a Grúziában és Moldovában állomásozó orosz csapatok teljes kivonásával, egyben cáfolta azokat a feltételezéseket, hogy az orosz fenyegetés az amerikai rakétatelepítési tervekre adott válasz lenne.
Varsó nem tárgyal Moszkvával
Lech Kaczynski lengyel elnök szerint Varsó nem tárgyalja meg Moszkvával az amerikai rakétavédelmi pajzs tervét. A lengyel államfő leszögezte: a rakétavédelmi pajzs a lengyel—amerikai kapcsolat része, és erről nem kívánnak az oroszokkal tárgyalni. Hozzátette egyúttal, hogy teljesen hibás az a moszkvai meggyőződés, mely szerint a program veszélyezteti Oroszország biztonságát.
Öngyilkos japán miniszter
Öngyilkos lett Macuoka Tosikacu földművelésügyi miniszter — jelentette be az NHK japán televízió. A 62 éves, korrupciós ügyekbe kavarodott politikus tegnap, a tokiói képviselői rezidenciában levő szobájában felakasztotta magát. Eszméletlen állapotban szállították kórházba, néhány órával később azonban meghalt. Az ellene emelt vádak szerint Macuoka két választási kampánybizottsága több millió jent kapott egy építkezési vállalkozói csoporttól. E cégek később elnyertek több, egy kormányügynökség által kiírt pályázatot. Ugyancsak a támadások kereszttüzébe került amiatt, hogy közpénzeket használt fel hivatali kiadások címén, annak ellenére, hogy irodáját költségmentesen használhatta.
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 116
szavazógép
2007-05-29: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar Tükör

Fél éve hangzott el Őszödön a miniszterelnök elhíresült beszéde, amelynek szövege máig feltáratlan körülmények között került tavaly szeptemberben a Magyar Rádióhoz, miután azonnal tüntetések kezdődtek, Gyurcsány Ferenc lemondását követelve. Szakértők szerint ezek vezettek el a szeptember 18-i zavargásokhoz s a tévé ostromához is, melynek tetteseit azóta sem tudta azonosítani a magyar rendőrség (!).
2007-05-30: Magazin - x:

Japán lány lett a világszépe

Egy húszéves japán lány lett a világszépe. A szigetországi táncoslány hetvenhat szépségkirálynőt utasított maga mögé az idei Miss Universe hétfő esti mexikóvárosi döntőjében.